ANAF va inainta Parlamentului o noua propunere legislativa care urmareste combaterea evaziunii fiscale in cateva domenii-cheie ca productiade alcool, uleiuri minerale si in constructii. Proiectul prevede dotarea camioanelor care transporta produse accizabile cu instalatii moderne de tip GPS

Pentru a ramane doar cu 30-40 de producatori de alcool din 2.000, cati sunt acum, agentia cere o productie zilnica de minimum 10.000 de litri. Producatorii de uleiuri minerale vor depune o garantie de 10% din echivalentul accizei medii calculate la productia estimata si declarata pe perioada unui an.

ANAF va inainta Parlamentului o noua propunere legislativa care urmareste combaterea evaziunii fiscale in cateva domenii-cheie ca productia de alcool, uleiuri minerale si in constructii. Proiectul prevede, printre altele, si dotarea camioanelor care transporta produse accizabile cu instalatii moderne de tip GPS.

"Urmarim inchiderea unei portite legislative prin care producatorii de bauturi alcoolice si proprietarii de rafinarii reuseau sa evite plata accizelor", a declarat ieri intr-o conferinta de presa Sebastian Bodu, presedintele ANAF, adaugand ca "avem in vedere in special doua domenii: alcool si uleiuri minerale, unde evaziunea este foarte mare".

"ANAF nu se va opri aici. Vom continua controalele, dar este inutil sa continui sa faci controale daca nu inchizi portita de evaziune prin mijloace energice", a declarat oficialul ANAF.

Printre bunurile si serviciile la care vor deveni aplicabile prevederile legii sunt deseurile si materiile prime secundare, cladirile si terenurile de orice fel pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, lucrarile de constructii-montaj, animalele, cerealele si partile componente rezultate din dezmembrarea unor mijloace fixe declasate sau casate.

Impuneri cantitative, pentru productia de alcool

Producatorii de alcool vor trebui sa aiba o productie minima de 100 hl zilnic pentru a putea sa-si continue activitatea. In caz contrar li se va suspenda autorizatia de productie, declara Bodu. "Trebuie sa ne aliniem la situatia din statele europene unde exista 30 - 40 de producatori mari intr-o tara. La noi sunt peste 2.000", a precizat Bodu. ANAF se asteapta ca dupa intrarea in vigoare a actualului proiect de lege foarte multi mici producatori sa dispara. "Vor trebui sa produca 100 hl zilnic sau vor sista productia", a mai spus presedintele ANAF.

De asemenea proiectul legislativ prevede ca instalatiile de productie alcool sa fie in proprietatea producatorului iar antrepozitarul va trebui sa asigure functionarea fabricii de alcool la minimum 80% din capacitate.

In acelasi timp, pentru a se urmari traseul produselor accizabile, mijloacele de transport ale acestora vor trebui sa fie dotate cu sistem GPS si sa fie asigurat accesul organelor fiscale la sistemul de monitorizare GPS care sa permita stocarea datelor. Aceasta prevedere "vine in intampinarea solicitarilor unor producatori de alcool, probabil cei mai corecti", mai spune Bodu.

10% garantie depusa anticipat de producatorii de uleiuri minerale

In ceea ce priveste producatorii de uleiuri minerale, acestia vor trebui sa depuna o garantie de 10% din echivalentul accizei medii calculate la productia estimata si declarata pe perioada unui an. Aceasta se va depune inainte de inceperea propriu-zisa a productiei si se va urmari a fi cat mai lichida (numerar sau scrisoare de garantie bancara). Se va mai urmari de asemenea ca 60% din produsele finite comercializate de antrepozitul fiscal autorizat pentru uleiuri minerale sa fie produse accizabile.

Pierderea timbrelor sau a banderolelor fiscale va trebui sa fie suportata de producator. "De fapt banderolele sau timbrele fiscale, desi declarate pierdute sau arse, erau folosite de un alt producator sau de acelasi producator intr-un alt proces de productie", a afirmat Bodu. In cazul neplatii accizelor in timpul legal vom trece la suspendarea activitatii rafinariei si executarea garantiei", spune presedintele ANAF.

Samsarii de terenuri si imobile vor deveni platitori de TVA

Noul proiect de lege vine cu vesti proaste pentru cei care isi asigurau venituri consistente din specula cu terenuri si imobile.

In cazul in care, in arhivele Fiscului si intr-o perioada relativ scurta de timp, vor aparea vanzarile si cumpararile repetate de bunuri imobile ale unei persoane fizice acestea vor fi considerate acte comerciale, si prin urmare purtatoare de TVA, a mai afirmat oficialul ANAF. Potrivit lui Bodu prevederea este valabila si pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati de constructii in mod repetat si care vor fi desemnati comercianti, fiind astfel datori sa plateasca TVA.

Potrivit lui Bodu, in continuare, nu vor plati TVA persoanele ce isi vor vinde casele sau terenurile o data, de doua sau de trei ori intr-o perioada rezonabila de timp. "Bunica ce isi vinde casa nu va plati impozit si TVA, ca si pana acum", a declarat presedintele Fiscului. "ANAF joaca rolul unui arbitru si in momentul in care jucatorii nu sunt fair-play, ANAF trebuie sa inaspreasca regulamentul", a mai spus Bodu.

Initiativa ANAF salta preturile la imobiliare

Tratarea operatiunilor repetate de vanzare si cumparare de imobile de catre persoane fizice drept acte comerciale va conduce la cresterea veniturilor bugetare, dar si la o majorare cu cateva procente a preturilor la case si terenuri, au declarat specialistii imobiliari.

"Prin aplicarea unei asemenea decizii, speculatorii-persoane fizice vor plati un impozit de 16% pe profitul rezultat din cumpararea de terenuri si vanzarea acestora, ulterior, la preturi superioare", a declarat directorul general al agentiei imobiliare Intermedias, Ion Radu Zilisteanu, citat de Mediafax.

Proiectul ANAF trebuie sa realizeze o distinctie clara intre speculatorii care incheie zeci sau sute de tranzactii pe an si micul investitor care isi asigura economiile prin cumpararea unui teren pe care il va vinde, anul urmator, la un pret mai mare, afirma directorul general al agentiei SATO Imobiliare, Liviu Ureche.

Managerii firmelor de constructii se declara nemultumiti de concurenta persoanelor fizice si spera ca initiativa ANAF sa conduca la un echilibru in aceasta competitie. "In Pipera, exista vreo 4-5 ansambluri rezidentiale care sunt construite pe numele unor persoane fizice, fara sa fie platit un impozit pe profit in momentul vanzarii", a declarat agentiei Mediafax directorul general al companiei Impact, Dan Ioan Popp.

Rafinarie cu 80% productie de uleiuri minerale neaccizabile

Potrivit lui Bodu, la noul proiect de lege, care a primit acordul Ministerului de Finante, s-a lucrat timp de 9 luni. Totul a plecat de la descoperirea, anul trecut, a unei rafinarii din Prahova care producea in proportie de 80% uleiuri minerale neaccizabile si doar 20% combustibili, a afirmat Bodu.

Taxare simplificata pentru agricultura si componente din dezmembrari

Tranzactiile cu cereale, animale si componente rezultate din dezmembrarea unor mijloace fixe declasate sau casate se vor face pe baza de facturi simplificate, care nu presupun plata TVA, se arata in proiectul de act normativ elaborat de ANAF.

Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, a declarat ca noile categorii au fost incluse pe lista produselor unde se permite facturarea simplificata pentru a elimina rambursarile de TVA nejustificate din comertul cu aceste marfuri. Potrivit Codului fiscal aprobat in acest an, de la 1 ianuarie 2007 se va aplica in mod obligatoriu procedura simplificata pentru deseuri si materiale prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, materialul lemnos, cladirile, partile de cladiri si terenurile de orice fel, pentru care se aplica regim de taxare, lucrarile de constructii-montaj, bunurile si serviciile livrate ori prestate de sau catre firme aflate in faliment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.