Iuliu Winkler: Decizia nu ne afecteaza prea mult, pentru ca anul viitor aderam la Uniunea Europeana si nu mai suntem eligibili pentru GSP

Statele Unite ale Americii analizeaza posibilitatea retragerii beneficiilor comerciale acordate Romaniei si altor 12 state emergente avansate, printre care India si Brazilia, au anuntat luni oficiali americani. Decizia survine dupa esecul negocierilor de liberalizare a comertului, atribuit de numerosi membri ai Congresului reticentei unor state in curs de dezvoltare importante, precum India si Brazilia, de a-si deschide pietele pentru produsele straine. Statele Unite au importat, in 2005, bunuri in valoare de 26,7 miliarde dolari din 133 de state, in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte comerciale (GSP).
Programul, lansat in urma cu 32 de ani, elimina taxele de import la mii de produse provenite din statele in curs de dezvoltare. Tarile vizate sunt Argentina, Brazilia, Croatia, India, Indonezia, Kazahstan, Filipine, Romania, Rusia, Africa de Sud, Tailanda, Turcia si Venezuela.

Vizate sunt statele cu exporturi de peste 100 mil. dolari

Administratia Bush va analiza daca va "limita, suspenda sau retrage" drepturile a 13 state, alese in functie de doua criterii, respectiv daca au livrat anul trecut catre Statele Unite produse in valoare de peste 100 de milioane de dolari , sau 0,25% din bunurile exportate la nivel mondial, a precizat biroul Reprezentantului american pentru negocieri comerciale. Membri importanti ai Congresului au declarat ca se opun reinnoirii programului GSP, in special in cazul statelor avansate precum India si Brazilia, la expirarea acestuia, la 31 decembrie.

Reprezentantul pentru Comert al SUA, Susan Schwab, a declarat, insa, ca pentru multe state in curs de dezvoltare este important ca programul respectiv sa continue, chiar daca beneficiile vor fi reduse sau retrase, in cazul altor tari. "Atat SUA cat si statele participante la GSP obtin beneficii de pe urma relatiilor comerciale desfasurate in cadrul programului si este important ca el sa fie autorizat din nou, la data expirarii sale, la sfarsitul anului", a subliniat Susan Schwab. Una dintre preocuparile mentionate de Congres este ca beneficiile GSP sunt acordate in mare parte unui numar restrans de tari, in timp ce multe altele nu realizeaza un volum prea mare de tranzactii comerciale in cadrul programului. "Vrem sa ne asiguram ca programul decurge conform intentiei Congresului", a aratat Schwab.

Doar un sfert din exporturile catre SUA ar putea fi afectate

Eventuala decizie a SUA nu ia prin surprindere oficialitatile romane."Independent de decizia Congresului SUA la 1 ianuarie 2007 Romania va deveni membra a UE si nu va mai putea beneficia de facilitati comerciale in relatia cu Statele Unite", ne-a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert din cadrul Ministerului Economiei si Comertului. "Romania nu este afectata de procesul de revizuire si de decizia finala care va fi luata de autoritatile americane cu privire la Schema Generalizata de Preferinte pentru ca de la data aderarii la Uniunea Europeana, Romania nu mai este eligibila in baza legii americane pentru a beneficia de aceasta schema" a adaugat Winkler.

Exporturile Romaniei pe piata SUA se desfasoara in proportie de 75% in regimul Clauzei natiunii celei mai favorizate, taxele vamale fiind similare cu cele pe care SUA le aplica si produselor exportate de UE. De altfel, SUA au consolidat in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului taxele vamale pe care le aplica in regimul clauzei natiunii celei mai favorizate. Astfel "doar 24%, aproape 25% din exporturile romanesti pe SUA ar putea fi afectate de decizia Congresului", a precizat ministrul.

Tara noastra va beneficia in continuare, inclusiv dupa aderare, de Clauza natiunii celei mai favorizate acordata de SUA Romaniei, dar si Uniunii Europene, pe baza de reciprocitate, precizeaza Winkler.

Statele Unite, in topul primilor 10 parteneri comerciali

Schimburile comerciale bilaterale intre Romania si SUA au depasit 2 miliarde de dolari in anul 2005, din care 1,126 miliarde dolari export si 1,114 miliarde dolari import, inregistrandu-se un excedent de 12 milioane USD, "destul de mic, dar important", considera ministrul delegat pentru comert. Iuliu Winkler estimeaza ca valoarea schimburilor comerciale bilaterale va depasi 2 miliarde USD si in acest an avandu-se in vedere ca la sase luni "se continua tendinta din 2005", apreciind astfel ca este foarte posibil ca si in 2006 sa inregistram excedent comercial pe relatia cu Statele Unite.

SUA se inscrie in topul primilor 10 parteneri comerciali ai Romaniei, ocupand locul 7 la export si locul 10 la import, potrivit datelor MEC.

Produsele importate de SUA din Romania, in cadrul schemei GSP cu taxe vamale zero, au inclus, printre altele, feroaliaje, table si benzi de aluminiu aliat, anvelope, robineti, rulmenti, parti pentru masini si utilaje electrice, parti de turbine, radiatoare si seturi de fise electrice pentru autovehicule, instrumente muzicale.

Schema GSP a SUA expira la 31 decembrie 2006. Autoritatile americane au lansat in octombrie 2005 un proces de revizuire, care se desfasoara periodic, cu privire la prelungirea sau suspendarea aplicarii preferintelor care vizeaza atat produse cat si tari beneficiare. Includerea in sistemul GSP este o decizie autonoma a fiecarei tari dezvoltate si nu este supus negocierilor intre acestea si tarile beneficiare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.