Vanzarea pe bursa a unor pachete de actiuni ar putea inversa ordinea privatizarilor cu investitori strategici la BCR si CEC. Termenul final pentru atragerea unui investitor strategic la Banca Comerciala Romana (BCR) este finele anului 2006. Daca pana atunci Guvernul nu gaseste o institutie financiara internationala careia sa ii plaseze pachetul majoritar de actiuni, va fi nevoit sa rascumpere cele 25% plus doua actiuni vandute catre BERD si IFC. O astfel de formula a fost stabilita de Guvern, in conditiile in care mai multe incercari de privatizare a celei mai mari banci comerciale din tara au esuat. Prin contrast, pentru o alta institutie financiara - Casa de Economii si Consemnatiuni - interesul exprimat de numeroase banci internationale a anuntat o lupta stransa la viitoarea privatizare.

In conditiile in care s-au aratat interesate banci ca Bank Austria Creditanstalt, Raiffeisen Zentralbank, Erste Bank, Unicredito si Banca Intesa, presedintele CEC, Enache Jiru, afirma la finele anului trecut ca noul proprietar va fi cunoscut chiar din toamna lui 2005. Daca intre cele doua mari banci romanesti ar exista o competitie pentru privatizare, CEC ar intra cu siguranta ca favorita. Cel putin asa arata declaratiile de genul celei acordate de reprezentantii Bank Austia Creditanstalt editiei germane a cotidianului Financial Times, potrivit carora filiala germana a grupului HVB va participa la privatizarea BCR doar daca oferta sa pentru CEC va fi declarata necastigatoare.

Hana Cygonkova de la departamentul de presa pentru Europa Centrala al Erste Bank spune, la randul sau, ca un interes pentru BCR nu poate fi exprimat inaintea celui existent pentru CEC, a carei privatizare este prioritara in planurile bancii. CEC este deosebit de interesanta pentru bancile care doresc sa intre sau sa se extinda pe piata romaneasca de retail prin reteaua de unitati teritoriale (peste 1.400) care ajunge in majoritatea localitatilor tarii, dar si prin servicii pe care institutia le ofera in exclusivitate. In ciuda acestor evidente, planurile autoritatilor romane par a se fi schimbat.

Intentiile de vanzare a unui pachet de 10-15% din actiuni pe bursa, anuntate de ministrul finantelor Ionut Popescu, inainte de selectarea investitorului strategic, pot amana momentul privatizarii finale a CEC. Pana la finele acestei luni, consultantul JP Morgan ar trebui sa finalizeze strategia de privatizare, tinand cont si de noile intentii ale Guvernului. Numerosii investitori strategici interesati de Casa de Economii mai au astfel de asteptat pana cand se va fi incheiat vanzarea pe bursa. Autoritatile nu au evaluat pana acum in ce fel pretul obtinut pentru actiunile plasate pe piata de capital poate influenta pretul la vanzarea ulterioara a pachetului majoritar. Daca pentru mireasa cu multi petitori termenul de vanzare ramane intcert, in cazul bancii careia pana nu de mult nu i se gaseau cumparatori, Guvernul incepe sa grabeasca lucrurile.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca procesul de privatizare va fi incheiat cel mai tarziu in primul trimestru al anului viitor. Primul-ministru a admis ca nu a primit nici o oferta certa, insa banci foarte importante si-au exprimat interesul. Potrivit Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), bancile interesate sunt Deutsche Bank si Unicredit, ai caror reprezentanti s-au intalnit la finele saptamanii trecute cu presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea. Si in cazul BCR, autoritatile intentioneaza sa vanda un pachet de actiuni pe bursa. Un motiv pentru grabirea privatizarii bancii sunt solicitarile in acest sens formulate de Fondul Monetar International. Sumele mari astfel incasate pot rezolva o parte a problemelor bugetului Romaniei, afectat de reducerea impozitelor de anul acesta si pentru care anuntata diminuare a contributiilor sociale din 2006 poate crea dificultati suplimentare.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.