Consiliul Concurentei considera ca procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane nu a cuprins elemente de ajutor de stat, transmite un comunicat al institutiei

Autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a autorizat astfel masurile adoptate de stat in cazul Bancorex, precum si privatizarea BCR, prin care Erste Bank a preluat 61,88% din capitalul bancii.
In procesul de autorizare, institutia de reglementare a mediului concurential a luat in considerare limitarile introduse de catre stat in legatura cu expunerea pentru obligatiile rezultate din activitatea Bancorex.

Absorbtia Bancorex a respectat regulile Concurentei

In 1999, statul a preluat imprumuturile neperformante ale Bancorex, iar BCR a absorbit restul activitatilor Bancorex. In acelasi timp, statul a acordat garantii nelimitate pentru pretentiile judiciare si angajamentele extrabilantiere rezultate din activitatea fostei Bancorex.

"In 1999, atat sistemul bancar, cat si economia, in ansamblu, erau confruntate cu serioase dificultati. Pentru evitarea unei crize sistemice a fost necesara gasirea unei solutii pentru Bancorex. Consiliul Concurentei concluzioneaza ca BCR nu a beneficiat de pe urma acestor masuri, acestea fiind necesare pentru evitarea unei crize sistemice", se arata in comunicat.

Consiliul Concurentei a solicitat AVAS si Ministerului Finantelor Publice limitarea expunerii statului in legatura cu garantiile pentru obligatiile Bancorex, atat in timp cat si ca suma.

Guvernul a aprobat recent prin Ordonanta de Urgenta acoperirea eventualelor angajamente Bancorex in limita a 50% din valoarea tranzactiei privind pachetul majoritar de la BCR, respectiv 1,8 miliarde euro.

900 milioane euro, potential ajutor de stat

Ministrul Finantelor Publice a declarat la sfarsitul lunii iulie, ca din datele disponibile rezulta ca potentialul ajutor de stat, reprezentand sume deja solicitate si nerecuperate, depaseste 900 de milioane de euro. El a precizat insa ca valoarea este una estimativa. Totodata, Executivul a stabilit ca despagubirile intra in responsabilitatea statului daca sunt solicitate inainte de 2013. Ordonanta aproba, de asemenea, toate masurile pentru finalizarea privatizarii. Consiliul Concurentei a mai apreciat ca procesul de privatizare BCR a fost "deschis, transparent si competitiv".

"Pachetul majoritar de actiuni a fost vandut investitorului care a oferit cel mai mare pret. In cadrul procesului de privatizare a BCR catre un investitor strategic, statul a actionat precum un investitor privat, in conformitate cu liniile directoare ale Comisiei Europene cu privire la vanzarea catre un investitor strategic", precizeaza Consiliul Concurentei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.