Peste 7.000 de virusi noi si versiuni noi ale virusilor deja existenti au aparut, in luna iulie, la nivel mondial, potrivit raportului realizat de BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei Softwin.

Raportul precizeaza ca se accentueaza tendinta de inmultire a virusilor care solicita date personale, mai ales bancare si a celor care solicita sume de bani pentru recuperarea datelor de pe PC (encripteaza informatii de pe hard-discul computerului infectat). O alta tendinta, potrivit raportului, o reprezinta virusii care infecteaza calculatorul, se ascund pana in momentul in care utilizatorul acceseaza anumite fisiere sau site-uri web, fura si transmit informatii (documente sau parole) si apoi se auto-sterg pentru a nu fi descoperiti ulterior de programele antivirus, informeaza Rompres.

In Romania, in luna iulie, a aparut un mesaj phishing (furt de date personale) care viza posesorii de carduri emise de mai multe banci din Romania. Utilizatorii au primit un mesaj pe email care parea a veni de la BCR si care incerca sa ii convinga sa intre pe o pagina de web speciala. Aici se solicita divulgarea de date personale foarte importante, precum numarul cardului si PIN-ul asociat, banca emitenta. Specialistii BitDefender avertizeaza ca nici o banca nu va solicita date personale prin e-mail.

Potrivit raportului BitDefender, cel mai raspandit virus, in luna iulie 2006, a ramas Netsky.P (12% din infectari), care incearca sa ii pacaleasca pe utilizatorii de e-mail sa deschida un atasament infectat, prezentat ca fiind carte digitala, muzica MP3 sau altele.

Pe locul doi s-a situat un nou-venit, Worm.VB.DW (9,4%). Conform specialistilor BitDefender, acesta este un script care se raspandeste prin retelele de file-sharing, se copiaza in directorul Outlook si se adauga in lista programelor care vor rula la restartarea computerului. El afecteaza functionarea corecta a Windows si acceseaza site-uri fara cunostinta utilizatorului. Locul al treilea, in luna iulie, ii revine lui Win32.Vb.An@mm (8,1%), un virus care se prezinta drept update de Windows, iar cand este rulat afecteaza functionarea sistemului si acceseaza de asemenea, fara cunostinta utilizatorului anumite site-uri.

BitDefender este o suita de peste 54 de solutii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.