Dezvoltarea fara precedent a sectorului marilor magazine de tip hypermarket, cash&carry sau centre comerciale a sporit exigentele consumatorilor

Unul dintre instrumentele prin care marii jucatori de pe piata de retail incearca sa creasca numarul clientilor este dezvoltarea marcilor proprii. Mai ieftine, in proportie de 90 la suta produse si ambalate in Romania, uneori chiar in fabricile unor producatori care au dobandit un nume pe piata, marcile proprii au inceput sa atraga atentia romanilor, devenind un reper pentru preturi mici care nu fac neaparat rabat la calitate.

Dezvoltarea fara precedent a sectorului marilor magazine de tip hipermarket, cash & carry sau galerii comerciale a determinat cresterea standardelor de practicare a comertului si a sporit exigentele consumatorilor, care au devenit din ce in ce mai sofisticati.

Marii jucatori de pe piata de retail sunt nevoiti acum sa-si schimbe strategiile de marketing si sa le adapteze pentru a atrage clientii, macar pe aceia care nu au fost fidelizati de un lant de hipermarketuri concurent.

Unul dintre instrumentele prin care retailerii incearca sa creasca numarul clientilor si implicit vanzarile este comercializarea marcilor proprii. Unii au identificat devreme potentialul marcilor proprii si elaboreaza strategii ample pe termen lung care sa-i ajute sa-si mentina cota de piata.

\"Metro Cash&Carry International pregateste un ghid extins despre marcile proprii ce va fi gata la inceputul lunii octombrie. Pana la aceasta data, din motive de strategie nu putem face publice informatii\", ne-a declarat Delia Nica, Public Relations & Communication Manager, Metro Cash&Carry Romania.

Lant de magazine destinate in special cumparatorilor profesionisti, Metro Cash&Carry Romania comercializeaza in cele 22 de centre din toata tara 15 marci proprii si sute de produse alimentare nealimentare, printre care marcile Alaska, Authentic, Waresa, Watson, Aro, Metro Quality, Casa Roma, Four Seasons.

Sute de produse, promovate doar prin pret

\"Cora a lansat marca Winny in vara lui 2005. Portofoliul marcii este compus in principal din apa minerala, sucuri, detergenti, scutece, hartie igienica, odorizante, bomboane, compot, pate de ficat, ulei, orez, alcool sanitar, cosmetice, salamuri, oua, inghetata. Dintre acestea, cele mai bine vandute produse sunt uleiul, hartia igienica si apa minerala\", a declarat Camelia Safta, responsabil in cadrul serviciului de Comunicare si Publicitate Cora Romania.

Mai ieftine in proportie de 90 la suta, produse si ambalate in Romania, uneori chiar in fabricile marilor producatori care au un nume pe piata, produsele alimentare si nealimentare distribuite exclusiv in retelele de hipermarketuri, in magazinele cash&carry si in unele supermarketuri au inceput sa atraga atentia romanilor devenind un reper pentru preturi mici care nu fac neaparat rabat la calitate.

De la produse proaspete la electrocasnice

\"Marca Nr. 1 a fost lansata oficial in octombrie 2004, iar produsele din aceasta gama se regasesc in majoritatea categoriilor, de la produse proaspete si de larg consum pana la electrocasnice sau electronice. Majoritatea producatorilor marcii Nr.1 sunt autohtoni, iar pe langa marca Nr. 1 ei produc si sub marca proprie, avand branduri cunoscute pe piata, cum este Albalact\", sustine Andreea Mihai, Marketing Manager Carrefour Romania. Potrivit Cameliei Safta, hipermarketul Cora comercializeaza si alte marci importate din hipermarketurile grupului din Franta. Marca Winny reprezinta solutia pentru clientii care cauta produsul cel mai economic, iar piata din Romania a primit gama foarte bine.

Calitate garantata si verificata

\"Produsele Nr. 1 au succes datorita pretului accesibil si a calitatii garantate. Ponderea acestor produse in vanzari a crescut de la an la an pe masura ce tot mai multi clienti le-au descoperit. Faptul ca produsele marca Nr.1 sunt bine primite reiese si din studiile pe care le facem periodic\", a subliniat Andreea Mihai.

\"In privinta standardelor de calitate, exista un caiet de sarcini pe care furnizorul il primeste. De asemenea, furnizorii trebuie sa respecte standardele de calitate impuse de Carrefour. In acest sens in cadrul grupului exista un departament special care se ocupa printre altele si de verificarea respectarii acestor standarde la furnizor\", a subliniat responsabilul in probleme de marketing al retailerului Carrefour.

Fara reclame si costurile aferente

Cand se discuta despre promovarea produselor comercializate sub marci proprii nu sunt luate in calcul bugete sau strategii de marketing. In general, strategia de marketing si publicitate pentru un anumit produs creste pretul acestuia cu procente situate intre 10 si chiar 100%, cum este cazul produselor cosmetice, pentru care promovarea si ambalajul sunt esentiale.

Pentru ca pretul marcilor proprii sa ramana mic, produsele respective nu au parte de promovare agresiva si nici macar de un ambalaj care sa le scoata din anonimat. Cea mai buna cale de a le face cunoscute este stabilirea unui pret mai mic, cu doua si uneori chiar 30 de procente mai redus decat cel al altor produse din gama respectiva. De asemenea, marii retaileri organizeaza samplinguri in magazine si promoveaza produsele in pliantele care incarca pana la refuz cutiile postale ale potentialilor clienti.

\"Marca Nr. 1 este marca cu cel mai bun raport calitate-pret de pe piata din Romania. Pretul foarte accesibil este posibil nu datorita unui rabat de la calitate, ci faptului ca aceasta marca nu are inclus in pret si cheltuielile cu promovarea sa, aceasta facandu-se doar in store\", a mai afirmat Andreea Mihai. \"Clientii au avut posibilitatea nu doar sa descopere aceste produse la raft dar si sa le cunoasca sau sa le incerce datorita samplingurilor pe care le-am organizat in diferite perioade iar reactia lor a fost pozitiva\", a subliniat Mihai.

Marii retaileri au avut rabdare cu aceste produse si se pare ca a dat roade, desi inca mai exista tendinta cumparatorului de a achizitiona o marca foarte cunoscuta, promovata in spoturi publicitare, in detrimentul uneia de care nu a mai auzit.

\"TIP este o marca internationala care se regaseste in toate magazinele real, - Hipermarket fie ca este vorba de Germania, Polonia, Rusia sau Turcia. Pentru real,- Hypermarket Romania TIP este marca proprie entry level prin care acoperim o gama variata de produse oferite spre vanzare la cele mai mici preturi. Pentru produsele comercializate sub marca TIP avem aproximativ 100 de furnizori locali si internationali din tari cu traditie\", a declarat Adriana Pita, PR manager real,-Hipermarket Romania. Compania real,- Hypermarket, membra a grupului Metro, are in prezent hipermarketuri in Timisoara si Constanta si va investi in perioada urmatoare peste 198 de milioane de dolari pentru constructia de noi unitati in Bucuresti, Oradea, Brasov, Sibiu si Craiova.

HoReCa aduce o clientela fidela

Majoritatea clientilor nu stiu ca marcile respective apartin lantului de magazine, desi specialistii in merchendising au grija ca acestea sa ocupe standurile cu vad, unde se vand de obicei produse ale unor marci foarte cunoscute, din gama premium. Exista insa si clienti care opteaza pentru produsele respective luand ca garantie renumele lantului de hipermarketuri care le comercializeaza.

De asemenea, o clientela fidela este reprezentata de domeniul HoReCa (hoteluri, pensiuni, restaurante), unde patronii au nevoie de cantitati mari de marfuri din toate categoriile si opteaza pentru preturile mai mici si stocurile mari de care dispun acest tip de magazine.

Daca anul trecut clientii treceau pe langa standuri si ignorau produsele cu brand-uri anonime, acum acestea pot fi cuantificate in cifra de afaceri a marilor lanturi de hipermarketuri. \"Ponderea produselor marca Nr. 1 in cifra de afaceri este in crestere datorita increderii pe care o arata clientii fata de acestea si datorita lansarii de noi produse marca Nr. 1 in categoriile pe care nu le-am acoperit. Ponderea in cifra de afaceri este de 5% pe produse de larg consum si mai mica in celelalte departamente unde numarul produselor marca Nr. 1 este mic\", sustine Andreea Mihai. Carrefour mai promoveaza in Romania marcile proprii \"Carrefour\" si \"Reflets de France\", dar sunt situate in categoria high quality si deocamdata acestea nu acopera decat o mica parte din categorii.

Metro Cash&Carry
\"Aro\" - produse de baza
\"Watson\" - produse electronice
\"Cali\" - fructe si legume proaspete
\"Natura Verde\" - fructe si legume conservate sau congelate
\"Metro Quality\" - produse de calitate superioara

Carrefour Romania
\"Nr. 1\" - produse de baza
\"Bluesky\" - produse electronice si electrocasnice
\"Reflets de France\" - specialitati alimentare

Cora Romania
\"Winny\" - produse de baza

Billa Romania
\"Clever\" - produse de baza

Grupul Altex
\"Davio\" - calculatoare, medii de stocare, sisteme home entertainment
\"Teletech\" - televizoare si DVD-uri
\"Cata\" - hote, calorifere si ventilatoare

real,- Hipermarket Romania
\"TIP\" - produse de baza


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.