Intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ministrul finanetelor, Sebastian Vladescu promite ca in urmatorii doi ani principalele taxe vor fi mentinute si caracterizeaza nefinalizarea acordului cu FMI ca fiind o problema profund personala

Codul Fiscal, care va intra in vigoare in 2007, va ramane neschimbat si in 2008, singurele modificari de politica fiscala vor viza taxele de mediu si cele aplicate proprietatilor statului de la imobile pana la resursele naturale. "Nu intentionez modificarea Codului in 2007. Strategia fiscala va fi pe perioada 2007-2009, iar modificarile vor viza diminuarea evaziunii, taxele pe mediu, pe proprietatile statului si noi reglementari privitoare la companiile de stat astfel incat sa devina profitabile si sa verse dividende statului", a afirmat Vladescu, intr-un interviu acordat agentiei de presa NewsIn.

Masurile Finantelor in directia diminuarii evaziunii fiscale vizeaza distributia graului, turismul sezonier, produsele accizate in regim de antrepozitare fiscala (alcool, produse din tutun, uleiuri minerale) si jocuri de noroc. "Datele ne arata ca 60% din productia de paine se sustrage taxarii si este un sector de care abia acum incepem sa ne ocupam, iar cea mai mare evaziune este in sectorul petrolier. Un sistem devine functional si prin constrangeri", a explicat ministrul de finante.

Finantele vor prezenta Guvernului, in luna august, o ordonanta cu aplicabilitatea de la 1 septembrie prin care va promova masuri impotriva evaziunii fiscale cu produse accizate in sistem de antrepozitare fiscala. Vladescu sustine ca si in privinta jocurilor de noroc pregateste o lege care sa reglementeze piata jocurilor astfel incat sa obtina un echilibru intre monopolul Loteriei pe anumite segmente si ceilalti competitori din domeniu. "Este foarte greu de elaborat pentru ca nu exista acquis in acest domeniu al jocurilor. As fi multumit daca va fi gata in acest an ca sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007", a precizat Vladescu.

Nefinalizarea acordului cu FMI, o problema profund personala

Vladescu se declara dezamagit de nefinalizarea, in octombrie 2005, a acordului cu Fondul Monetar International, motivand ca ambele parti au aratat putina disponibilitate pentru a ajunge la un compromis.

"Este o problema profund personala. Sunt foarte dezamagit ca nu am reusit sa ducem la bun sfarsit acordul cu FMI. Poate daca as fi avut experienta de acum, iar ei mai multa flexibilitate poate ca am fi incheiat acordul", a afirmat Sebastian Vladescu.

Romania a incheiat in 2004, pentru o perioada de doi ani, acordul de tip precautionary stand-by cu FMI, dar dupa introducerea cotei unice la 1 ianuarie 2005, negocierile pentru finalizarea etapelor II si III de analiza au fost inghetate. In data de 7 iulie 2006, acordul a expirat. "Cu FMI suntem in aceeasi situatie ca si acum un an. Am gasit o formula prin care ambele parti isi exprima punctul de vedere, dupa care statul roman ia deciziile asupra politicilor economice", a precizat Vladescu. Experti ai FMI vor sosi la Bucuresti, in toamna, pentru a analiza parametrii macroeconomici pe care va fi construit bugetul pentru 2007.

Vladescu: A existat un moment de criza in relatia cu premierul

Ministrul FInantelor considera ca momentul de criza in relatia cu premierul Calin Popescu Tariceanu a fost depasit, in conditiile in care acesta a fost cauzat de lipsa de comunicare fara a avea motive profunde si reale. Ministrul liberal al finantelor a fost criticat, in luna iulie, de conducerea PNL si propus pentru sanctionare. Motivul a constat in votul acordat in sedinta CSAT impotriva propunerii colegului sau de partid, Teodor Atanasiu, de retragere a trupelor romanesti din Irak, singurul vot alaturi de cel al lui Atanasiu fiind cel al premierului Tariceanu.

" A existat un moment de criza in relatia dintre mine si premier, bazata in special pe lipsa de comunicare si nu pe cauze profunde si reale, moment de criza care, in opinia mea, a fost depasit. In acest moment relatia institutionala este cea corecta, iar cea personala dintre mine si.... Calin nu poate fi afectata atat de usor", a spus Vladescu.

Referitor la o eventuala candidatura pe listele parlamentare, ministrul liberal considera ca nu are vocatie pentru o cariera politica, insa increderea in sine ii spune ca "asa cum orice lucru de care ma apuc il fac bine, as putea sa fac si asta". "Anul 2008 este un orizont indepartat. Azi exista foarte multa activitate administrativa in Finante si nu mi-am pus aceasta problema si nu simt deocamdata ca am vocatie, desi, cred ca daca m-as apuca de politica, asa cum orice lucru de care ma apuc il fac bine, as putea sa fac si asta", a apreciat Vladescu.

Deficitul bugetar va fi de 2% din PIB, in 2007

Deficitul bugetar se va situa la 2% din PIB in 2007, in conditiile in care ponderea veniturilor in PIB va fi in jur de 31-32% in 2007. "Mi-am propus sa aduc veniturile la 34-35% din PIB pana in 2010. Nu vor fi masuri radicale de majorare a taxelor, aplic politica pasilor mici: diminuez evaziunea, maresc baza impozabila si redau fiscului imaginea de organism intransigent", a explicat Vladescu.

In 2007, Romania va contribui la bugetul comunitar cu 1% din PIB, potrivit ministrului de finante. In plus, bugetul de stat trebuie sa contribuie, in 2007, la cofinantarea fondurilor europene cu 0,4-0,5% din PIB. Vladescu a explicat ca, anul viitor, bugetul va trebui sa cheltuiasca sume in jurul a 0,1-0,2% din PIB pentru pilonul II de pensii.

In ceea ce priveste emisiunile viitoare de obligatiuni pe pietele externe, Vladescu a spus ca, in 2006, nu are in vedere o astfel de masura, dar a mentionat ca exista posibilitatea ca in 2007, in functie de necesitatile de finantare, Romania sa apeleze si la pietele externe pentru a se imprumuta. Pentru anul 2006, nivelul deficitului bugetar a fost stabilit, in urma a doua rectificari bugetare, la 2,5% din PIB.

"La CEC avem probleme legate de ajutorul de stat"

Comisia de privatizare va negocia in luna urmatoare cu cele doua banci ramase in cursa pentru preluarea CEC forma unica a contractului de privatizare, reprezentand clauzele unui eventual ajutor de stat, obligatiile asumate prin planul de afaceri si mentinerea unor avantaje pentru partea romana.

"Nu negociem in momentul de fata sume. Discutam clauze ale contractului de privatizare. Si la CEC, ca si la BCR, avem probleme legate de ajutorul de stat acordat CEC", a mai spus ministrul finantelor. Comisia de privatizare a CEC a selectat, saptamana trecuta, cele doua banci din care va fi ales, viitorul actionar majoritar al CEC, la sfarsitul lunii august, National Bank of Greece si OTP din Ungaria.

"In momentul de fata discutam clauzele contractului de privatizare, in asa fel incat sa avem un contract de privatizare acceptat de ambele parti si care sa se suprapuna intereselor partii romane", a adaugat Vladescu. CEC a fost implicata in 2000 in scandalul FNI, fiind distribuitor al titlurilor de participare si actionar al companiei de administrare a Fondului, respectiv SOVInvest. Ulterior, dupa prabusirea FNI, autoritatea de privatizare a preluat obligatiile pe care CEC le avea fata de investitori.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC urmeaza sa fie privatizat in trei etape, ca si in cazul BCR, iar contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar va fi decisiv pentru alegerea cumparatorului.

Vladescu nu vrea restructurarea guvernului

Ministrul Finantelor considera ca o noua formula a guvernului nu este necesara pana la 1 ianuarie 2007, dar restructurarea secretarilor de stat trebuie respectata pentru ca este o propunere venita din partea unui sef ierarhic.

In privinta restructurarii numarului de secretari de stat din ministere solicitata de premierul Calin Popescu Tariceanu, la Finante premierul considerand ca sunt suficienti trei secretari de stat in loc de cinci cat sunt in prezent, Vladescu apreciaza ca aceasta propunere trebuie pusa in aplicare pentru ca vine de la un sef ierarhic. "Nu este o reducere dramatica care sa ne puna in imposibilitatea de a ne indeplini atributiile. In privinta persoanelor care vor ramane aceasta este o discutie poltica", a precizat Vladescu.

Coalitia a decis, luni, in absenta PD, reducerea secretarilor de stat cu 35%, ceea ce inseamna reducerea secretarilor de stat si a sub-secretarilor de stat de la 82 la 51. Premierul Calin Popescu Tariceanu a stabilit, saptamana trecuta, in sedinta de guvern, numarul secretarilor de stat care vor ramane in functie la ministere si la agentii, lasand la latitudinea ministrilor nominalizarea secretarilor care isi vor pierde functiile.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.