O crestere a preturilor de 8% - 8,5% este considerata mai realista decat cea de 7%

Tintele macroeconomice negociate cu Fondul Monetar International reprezinta conditii acceptabile, cu sanse reale pentru a fi atinse, principala necunoscuta ramanand insa atingerea obiectivului privind inflatia, afirma analistii economici. O parte dintre acestia afirma ca Executivul nu s-a prezentat la negocieri "cu temele bine facute", explicand astfel de ce FMI va reveni in luna martie pentru incheierea memorandumului suplimentar.

O alta explicatie ar fi, potrivit lui Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari, citat de Mediafax, ca memorandumul suplimentar trebuie incheiat inainte de semnarea tratatului de aderare la UE si, implicit, trebuie sa includa, inca o data, acele conditii impuse chiar din anii trecuti de UE. In ceea ce priveste limitarea deficitului bugetar consolidat la 0,4 - 0,5% din PIB, Radu Craciun, analist ABN Amro Bank Romania, afirma ca masura ar fi fost impusa de FMI si in lipsa introducerii cotei unice de impozitare. "Este o masura absolut necesara, avand in vedere nivelul foarte ridicat al deficitului de cont curent in 2004. Din pacate, nu este o conditie suficienta, avand in vedere ca astfel se limiteaza doar cheltuielile din sectorul de stat, nu si cele din zona privata", a spus Craciun.

Inflatia si deficitul de cont curent vor ramane, in opinia lui Craciun, indicatorii care vor reflecta in continuare presiunile din economia romaneasca. El crede ca liberalizarea contului de capital va lipsi banca centrala de cea mai importanta parghie de contrabalansare a presiunilor inflationiste, politica de dobanzi. "BNR ar putea reveni la dobanzi mai inalte in a doua parte a anului, dar s-ar putea sa fie prea tarziu", sustine Craciun. In acest context, el crede ca BNR nu va astepta mijlocul anului pentru a permite accesul nerezidentilor la depozitele in lei, ci va alege sa faca foarte repede urmatorul pas de liberalizare. In ceea ce priveste tinta de inflatie de 7% stabilita de autoritati, analistul ABN Amro considera ca aceasta tinta va fi dificil de atins.

"Dupa calculele noastre, inflatia va fi de 8,5% la sfarsitul acestui an", a spus Craciun. Si analistul Dragos Cabat considera ca inflatia in acest an va ajunge la 8% - 8,5%. In ceea ce priveste majorarea impozitului pe dobanzi, Radu Craciun crede ca aceasta masura va avea un efect marginal, comparativ cu reducerea provenita din mecanismele pietei, ca urmare a semnalelor venite de la BNR si Ministerul Finantelor Publice. El a aratat ca, in ultimele saptamani, ratele platite de banci au coborat cu pana la trei puncte procentuale. "Vinovatii pentru scaderea economiilor la banci trebuie cautati in alta parte. In acest moment sunt banci care ofera dobanzi de 8% pe an la depozite", a precizat Radu Craciun subliniind ca, avand in vedere inflatia, risca sa intre in zona real negativa (n.r.-dobanda nu acopera inflatia).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.