Averea imobiliara a Petrom, BCR si CEC, societatile din a caror privatizare statul a incasat sau are de incasat (in cazul CEC) sume consistente, valoreaza peste 600 milioane de euro. Pe linga faptul ca au avut acelasi parinte, respectiv statul, cele trei institutii mai au un numitor comun: Colliers International, cea mai profitabila companie imobiliara de pe piata romaneasca. Anul trecut, societatea a evaluat portofoliile imobiliare a tuturor celor trei institutii care reprezinta capetele de afis ale pietei privatizarilor.

CIFRELE EXACTE SINT CONFIDENTIALE

Pina acum, cele mai importante proiecte de evaluari din Romania au facut parte din procesele majore de privatizare. Cu numai trei portofolii evaluate, anul trecut, Colliers International a acoperit mai mult de 90% din acest segment al pietei de profil. Nici nu este de mirare, din moment ce cele peste 1.000 de proprietati apartin Petrom, BCR si CEC. "Cifrele exacte privind valoarea portofoliilor imobiliare ale celor trei societati confidentiale. Tot ceea ce pot spune este ca anul trecut Colliers a evaluat proprietati in valoare totala de 1,3 miliarde de euro, din care o parte semnificativa au fost cele trei mari evaluari: CEC, BCR si Petrom. De fapt, aproape jumatate din valoarea proprietatilor evaluate de noi au vizat portofoliile acestor companii", ne-a declarat Mihai Grigore, consultant in cadrul departamentului evaluari a Colliers International.

CEC DETINE PESTE 950 DE CLADIRI

Casa de Economii si Consemnatiuni este ultima banca cu pachet majoritar al statului ce urmeaza sa fie privatizata. CEC detine cea mai extinsa retea nationala: aproape 1.400 de agentii, dintre care mai bine de 950 sint in proprietate. "Evaluarea CEC a fost realizata pentru JP Morgan, consultant in procesul privatizarii. Portofoliul imobiliar al CEC este extrem de apreciat, deoarece institutia detine spatii mici, functionale, in locatii bune. Ca portofoliu de proprietati, CEC se apropie foarte mult de ceea ce ar trebui sa fie o banca moderna. Nu au proprietati mari in care sa tina blocate sume importante de bani sau a caror cheltuieli de intretinere sa fie foarte costisitoare", spune Mihai Grigore. Consultantul adauga insa ca atit CEC, cit si BCR, au in portofoliu proprietati care valoreaza, fiecare, mai mult de 10 milioane de euro.

SEDIUL CEC-ULUI, VALOROS DOAR PENTRU INSTITUTIE

Pentru cei mai multi analisti, sediul central al CEC reprezinta cea mai valoroasa cladire comparativ cu proprietatile detinute de BCR ori Petrom. Surse de pe piata de profil confirma ca valoarea acestui imobil depaseste 10 milioane de euro, dar sustin, totodata, ca CEC are proprietati in tara care valoreaza si mai mult. "Sediul CEC, de pe Calea Victoriei, are pentru CEC o valoare mai mare decit pentru oricine altcineva de pe piata de profil. Cumpararea acelei cladiri nu ar fi un business imobiliar. Cladirea nu este foarte functionala, raportul dintre suprafata utila si cea construita fiind foarte redus. Este de patrimoniu si poate fi folosita ca muzeu sau loc de desfasurare a unor evenimente publice. Insa nici o alta banca nu ar putea folosi acea cladire, deoarece ea este imaginea CEC. De altfel, este unul dintre primele cinci brand-uri cunoscute in Romania. Toata lumea cunoaste acea cladire si o asociaza cu CEC. Daca o scoti la vinzare, cu siguranta o va cumpara cineva, dar nu va da atitia bani pe cit valoreaza cladirea pentru CEC", explica consultantul Colliers.

CLADIRILE BCR, PRETUIESC CEL MAI MULT

Desi detine mult mai putine proprietati decit CEC, respectiv 250, BCR are cel mai valoros portofoliu imobiliar. La fel ca si CEC si BCR se lauda cu cel putin o cladire reprezentativa: sediul din B-dul Regina Elisabeta. "BCR a avut o perioada in care a construit foarte mult si anume, imediat dupa Revolutie. Dar s-a oprit cu constructia de sedii noi, la fel ca mai toate bancile, dupa 2000, cind a inceput sa se orienteze spre a inchiria spatii mai mici si mai flexibile. Astazi, are cladiri numai in zonele centrale ale oraselor importante, unde piata are un urias potential de crestere. Evaluarea unitatilor BCR s-a facut in fiecare an, incepind cu 2002 si pina in 2005. Si s-au constatat diferente. Spre exemplu, in orase ca Timisoara sau Arad, valoarea proprietatilor BCR a crescut cu 50 - 60%, deoarece piata s-a dezvoltat", afirma Mihai Grigore.

PORTOFOLIUL PETROM, PREA TEHNIC PENTRU UN BUSINESS IMOBILIAR

Averea imobiliara a Petrom, spune Grigore, nu poate fi comparata cu cea a CEC sau a BCR. "Si Petrom are un portofoliu mare, dar lucrurile se complica, deoarece multe spatii sint tehnice. Compania poate sa aiba mai mult de 1.000 de proprietati si nu ar fi relevante pentru portofoliul imobiliar, deoarece multe dintre ele pot fi in zone de productie sau camine de nefamilisti. Practic, nu poti face un business pur imobiliar cu acest portofoliu. De altfel, OMV nici nu a fost interesat in mod special de proprietatile Petrom, din moment ce a si anuntat ca vor vinde hotelurile, motelurile si restaurantele detinute de companie. La fel si bancile: nu fac achizitii pentru averea imobiliara a firmei-tinta", mai spune reprezentantul Colliers.

Mai mult, arata acesta, noul sediu al Petrom este unul inchiriat. Vechiul sediu este situat pe Calea Victoriei si arata ca o cladire parasita. "Imobilul este nefolosit acum. Pe cei de la Petrom i-ar fi costat de doua ori mai mult renovarea si consolidarea acestei cladiri decit daca ar fi darimat-o si construit-o de la zero. Si clar, ar fi obtinut un rezultat mai bun din punctul de vedere al utilitatii. In cladirile noi de birouri, trebuie sa ai 500 - 1.000 mp spatiu deschis pe nivel, in vreme ce in imobilele vechi rar gasesti camere mai mari de 20 - 30 mp", a adaugat Mihai Grigore.

EXPANSIUNEA RAPIDA CRESTE APETITUL PENTRU INCHIRIERI

Potrivit reprezentantului Colliers, tot mai putine banci se vor incumeta sa investeasca in constructia de noi cladiri. "Bancile nu-si cumpara proprietati. ABN Amro, ING nu cumpara sucursale. Este mai important pentru ele sa dispuna de bani lichizi, decit sa blocheze sume in cladiri. Prefera sa inchirieze spatii, deoarece asa pot tine pasul cu piata. Pe piata bancara nu poti construi in ritmul in care se inchiriaza. De altfel, in ultimii doi-trei ani, nici o banca nu a facut investitii imobiliare cumparind spatii. Mai mult, multe dintre ele incearca sa scape de proprietatile vechi, care nu sint rentabile, si inchiriaza spatii flexibile, in locatii mai bune", a declarat pentru "Prezent", Mihai Grigore.

Exceptie de la regula face BRD, companie care a inregistrat de altfel un record pe piata de profil, deschizind intr-o singura zi 33 de agentii. "BRD este una dintre putinele banci care au o politica de investitii in proprietati imobiliare. Banca are in proprietate cea mai mare parte din sediile in care functioneaza. Dar, in afara de turnul BRD din Piata Victoriei si cladirea Bancorex, actuala Bucharest Finacial Plaza, nu exista alte afaceri imobiliare reprezentative facute de banci. De regula, acestea stiu sa vinda bani si evita sa-i imobilizeze in proprietati", a mai spus Grigore.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.