Cifra de afaceri a companiei farmaceutice Antibiotice Iasi este estimata sa creasca cu 21,41 % in 2006, 22 % in 2007 si 16 % in anii 2008-2009, luand in considerare perspectivele viitoare de dezvoltare ale companiei si ale sectorului farmaceutic, se arata intr-un raport al societatii de brokeraj IEBA Trust.
In urma aplicarii metodei actualizarii fluxurilor de numerar disponibil, societatea de brokeraj a estimat un pret tinta de 1,4787 RON/actiune si a acordat recomandarea "Hold" ("pastreaza") pentru actiunile companiei Antibiotice Iasi.

Antibiotice Iasi este singurul producator de medicamente detinut de stat si care este listat la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/. Statul roman detine prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai mult de 53 %din capitalul social al companiei, anuntandu-si intentia de a-si vinde participatia.

Astfel, procesul de privatizare al companiei s-ar putea incheia in acest an sau cel mai tarziu in 2007.

Portofoliul de produse cuprinde 130 de marci inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si 20 de marci recunoscute international, inregistrate in peste 45 de state ale lumii. Compania a investit in obtinerea de certificate de atestare a calitatii produselor sale pentru ca acestea sa fie promovate pe pietele externe.

Antibiotice este liderul pietei medicamentelor anti-infectioase de uz sistemic din Romania. In 2005, vanzarile de medicamente din aceasta grupa terapeutica au reprezentat 17,5 %din vanzarile totale de medicamente.

In anii anteriori, compania a fost afectata de blocajul financiar din sistemul sanitar romanesc, mai ales ca este furnizorul principal de medicamente al spitalelor. Perioada de incasare a creantelor a fost mai mare de 180 de zile in anii 2001-2005, determinand compania sa nu-si plateasca datoriile catre bugetul de stat. In anul 2003, statul a acordat companiei posibilitatea de a-si plati datoriile acumulate catre buget in mai multe transe, astfel incat in 2004 datoriile fiscale ale companiei scadente in cel mult un an au scazut cu 70 la suta.

In 2005, compania s-a clasat pe locul noua in topul vanzarilor de medicamente pe piata romaneasca, detinand o cota de piata de 3,2 %si inregistrand o cifra de afaceri de peste 163 milioane lei /RON/, respectiv aproximativ 4,51 milioane euro, in crestere cu 20,19 la suta. De asemenea, profitul companiei a urmat un trend crescator, in 2005 majorandu-se cu 58,38 la suta.

Anul trecut, valoarea vanzarilor de medicamente in Romania a fost de 4,59 miliarde RON, in crestere cu 18,1 %comparativ cu 2004. Segmentul de retail a reprezentat 75,6 %din vanzari, in crestere cu 25,3 la suta, iar restul de 24,4 procente au reprezentat vanzarile de medicamente prin intermediul spitalelor, in crestere cu 0,2 procente.

Potrivit raportului Cegedim Romania Pharma&Hospital, liderul pietei autohtone este compania GlaxoSmithKline (GSK), cu o cota de piata de 9,1 la suta, urmata de Hoffman La Roche cu 6,7 %din vanzari si Novartis, care detine 6,4 %din piata.

Intre primele zece companii se regasesc si producatori romani - Zentiva Bucuresti (fosta Sicomed) ocupa pozitia a sasea, cu o cota de piata de 4,7 la suta, Terapia Cluj Napoca ocupa pozitia a opta detinand 3,4 %din vanzarile totale, iar Antibiotice Iasi ocupa pozitia a noua cu 3,2 %din piata.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.