O stire surprinzatoare a aparut recent pe piata de capital. Trei nume grele, SSIF Broker SA, SSIF HTI Valori Mobiliare si SSIF Swiss Capital SA, actionari la Bursa Monetar Financiara de la Sibiu, au cerut convocarea Adunarii generale a actionarilor pentru discutarea unui plan de viitor al insitutiei

Proiectul de fuziune a Bursei futures din Sibiu (BMFMS) cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), initiat in urma cu doi ani, dar nefinalizat nici pana astazi, este in impas. Bursa din Sibiu pare hotarata sa se dezvolte pe cont propriu, daca nu are loc fuziunea cu BVB, astfel incat s-ar putea sa avem o a doua bursa spot in Romania.

Mai exista inca o varianta alternativa, care ar consta intr-o fuziune a Bursei din Sibiu cu una straina, cel mai probabil din Ungaria.

Cele trei societati de intermediere financiara, SSIF Broker SA, SSIF HTI Valori Mobiliare si SSIF Swiss Capital SA, au solicitat convocarea AGA a Bursei din Sibiu, in vederea autorizarii acestei burse pe piata spot, pentru facilitarea unei eventuale fuziuni cu BVB sau pentru a putea face fata concurentei daca fuziunea nu se realizeaza. De asemenea, actionarii Bursei din Sibiu solicita inceperea demersurilor pentru listarea BMFMS la o alta bursa si gasirea unui partener european.

Statisticile nu dau sperante

Daca fenomenul de fuziune initiat in 2004 va fi accelerat dupa aceasta miscare surpriza, actiunea ar putea fi un succes. In cazul in care se va merge pe o a doua bursa spot in Romania, actiunea nu poate fi catalogata decat ca un mare bluf. Trendul actual din pietele internationale de capital presupune fuziuni la cel mai inalt nivel. Mai mult, pana acum, piata de capital indigena a demonstrat ca nu poate concura nici macar cu vecina de la Budapesta. Si mai punem o intrebare: cine ar fi interesat sa fie listat la doua burse in Romania? Capitalizarea bursiera si valoarea activelor societatilor listate ne plaseaza undeva la un procent din cele ale vecinilor. Nu vrem sa mai facem comparatii si cu New York, Frankfurt, Milano sau Tokyo, pentru ca am face prea mare risipa de zerouri dupa virgula.

Mai viabila si de succes ar fi o fuziune cu o bursa europeana. Revenind si tinand cont de valoarea comparativa mai sus analizata, putem formula o intrebare: noi vrem, dar ei? E cineva interesat de o entitate minuscula de pe plaiuri mioritice? Poate de o eventuala absorbtie, pentru ca de egalitate la negociere nu poate fi vorba.

Entitatea unica, singura sansa

Singura sansa pentru ca piata romaneasca de capital sa scoata capul in lume ar fi finalizarea fuziunilor deja demarate intre BVB si Bursa de la Sibiu, pe de o parte, si respectiv BVB si Bursa Electronica Rasdaq, pe de o alta parte. Mai mult, sunt analisti care considera ca cele doua miscari nu ar fi suficiente, ele trebuind completate cu listari ale unor companii mari, la Bucuresti si eventuale fuziuni sau aliante cu burse din sud-estul Europei.

In concluzie, vremea individualismelor a trecut, traiasca epoca fuziunilor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.