Miliardarul american Warren Buffett a oferit, recent, o mare parte din averea sa Fundatiei Gates. El a actionat, ca intotdeauna, ca un investitor avizat, scrie Allan Sloan, responsabilul rubricii financiare a saptamanalului american Newsweek, in articolul aparut in cotidianul The Washington Post si preluat de ultima editie a revistei saptamanale franceze Courrier International, informeaza Rompres.

Stim, de mai multe decenii, ca Warren Buffett nu are egal atunci cand este vorba de a-si investi banii. si stim, acum, ca nu are egal nici in a face donatii din acestia. Buffett, care conduce grupul Berkshire Hathaway si este membru al Consiliului de Administratie al ziarului The Washington Post, s-a angajat sa dea Fundatiei Bill & Melinda Gates actiuni Berkshire in valoare de 30 de miliarde de dolari la cursul actual, si altele in valoare de 6 miliarde, unui numar de patru fundatii ale familiei Buffett. Aceasta reprezinta 85 % din participatia sa in Berkshire si cea mai mare donatie anuntata vreodata.

Nu ma voi lungi in privinta aspectelor sociale ale acestei donatii, caci nu este domeniul meu. Domeniul meu sunt finantele, si, cu acest titlu, nu pot decat sa imi scot palaria in fata lui Buffett: el a procedat subtil, in asa fel incat sa profite de priceperea Fundatiei Gates, maximizand, totodata, impactul donatiei sale asupra lumii filantropice si minimalizand efectul de scadere al acestei inititive asupra cursului actiunilor Berkshire. Acest curs isi are importanta sa, caci Buffett trebuie sa vegheze la interesele actionarilor. Pe de alta parte, donatia sa, intinsa pe mai multi ani, este constituita din 12,05 milioane de actiuni, si nu dintr-o suma fixa. Cu cat va creste pretul actiunii Berkshire, cu atat mai mare va fi valoarea cadoului.

Modul in care a procedat Buffett este intru totul... buffett-esc. Fundatia Gates, cea mai mare organizatie de caritate din lume, s-a dotat cu o infrastructura - pe care unii o califica drept birocratica - pentru a putea distribui eficient sume de bani enorme. Buffett va obtine - oarecum - un acces gratuit la aceasta infrastructura.

Donatie strategica

Daca si-ar fi creat propria fundatie cu actiuni Berkshire in valoare de 30 de miliarde de dolari, legea americana l-ar fi obligat sa verse la fisc cel putin 1,5 miliarde de dolari pe an. Ceea ce nu este simplu. Buffett s-a angajat sa ii dea Fundatiei Gates 10 milioane de actiuni de tip B, dar nu dintr-o data. El va da, in fiecare an, 5 % din donatie: fundatia va primi 500 000 de actiuni B in acest an, 475 000 anul viitor, adica 5 % din cele 9,5 milioane de actiuni restante, si asa mai departe. In felul acesta, fundatia se angajeaza sa distribuie valoarea contributiei anuale a lui Buffett, cheltuind, in acelasi timp, minimum 5 % din celelalte averi ale sale. Altfel spus, Buffett se serveste de Fundatia Gates pentru a functiona asa cum ar face-o o Fundatie Warren Buffett, dar fara a trebui sa o creeze, si nici sa o gereze. Sa revenim la pretul actiunilor.

Buffett are 75 de ani si nu este nemuritor. Unii se temeau ca, la moartea sa, organizatiile caritabile carora le-ar fi lasat mostenire averea sa sa nu revanda rapid parti importante ale legatului testamentar, ceea ce ar fi scazut cursul actiunilor Berkshire. Fundatia Gates nu va fi, insa, obligata sa se grabeasca sa isi vanda primul pachet de 500 000 de actiuni. Cum, pe de alta parte, ea dispune de 30 de miliarde de dolari, se va putea desparti de titlurile sale Berkshire incetul cu incetul, realizand, totodata, donatiile necesare. Lucru ce va putea limita presiunea in sensul scaderii actiunilor.

Cititorul atent a notat faptul ca eu vorbesc de actiuni Berkshire de tip B. Cu toate acestea, Buffett nu detine niciuna. El poseda, in schimb, 474 998 de actiuni de tip A, fiecare dintre acestea fiind convertibila in 30 de actiuni B. Or, actiunea A reprezinta un vot, in timp ce actiunea B nu da dreptul decat la a doua suta parte (1/200) dintr-un vot. Miliardarul va transforma, asadar, numarul dorit de actiuni A in actiuni B, si, apoi, le va dona. Aceasta ii va permite sa pastreze controlul asupra Berkshire, caci participatia sa cu drept de vot, actualmente, de 38 %, va scadea mult mai incet decat participatia sa in actiuni, 32 %.

Si din nou...donatie strategica

Partea cea mai buna am pastrat-o, insa, pentru final. Berkshire este cea mai mare societate americana cotata la Bursa care nu face parte din S & P 500, acest indice creat de agentia de rating Standard & Poor's este bazat pe 500 de mari companii, din cauza numarului mic de actiuni emise, 1,26 milioane de actiuni de tip A si 8,4 milioane de actiuni de tip B, si a participarii foarte mari a lui Buffett. Acum, cand Buffett isi va converti toate aceste titluri A in titluri B, ne putem inchipui ca actiunile B vor fi integrate in S & P 500 peste cativa ani. Numerosi investitori - cum ar fi fondurile indiciale SICAV (Societati de Investitii cu Capital Variabil) si fondurile de pensii - ar urma, atunci, sa cumpere un mare volum de actiuni B, contribuind, astfel, la sustinerea cursului. Pe scurt, Buffett a gasit calea de a castiga bani facand, totodata, donatii.

Pentru informare: ca si alti colegi de-ai mei de la Newsweek, eu detin, prin intermediul planului de economisire al societatii, o participatie in Berkshire. The Washington Post detine actiuni Berkshire, iar Melinda Gates este membra a Consiliului de Administratie al cotidianului, conchide ziaristul american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.