Brokerii care doresc sa se transfere de la o casa de brokeraj la alta ar putea fi nevoiti sa ia o pauza de sase luni inainte de a-si reincepe activitatea la noul loc de munca, potrivit proiectului Asociatiei Brokerilor privind regulile de practiva onesta.

Asociatia Brokerilor vrea sa descurajeze migratia personalului intre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) "prin includerea in contractele de munca a unor clauze privind asumarea de catre angajati a obligatiei de a realiza o pauza de minimum sase luni din momentul rezilierii contractului cu vechiul angajator, pana la semnarea contractului la noul angajator", potrivit proiectului Codui de etica al brokerilor.

"Avand in vedere ca Asociatia Brokerilor, in momentul de fata, este o asociatie patronala, este normal sa apere interesele patronilor. In primul rand, consider ca orice clauza sau orice retinere referitoare la politica migrarilor persoanelor din societatile de brokeraj, care impune anumite conditii restrictive de genul sase luni nu mai ai voie sa lucrezi in domeniu incalca legislatia codului muncii, este abuziva si neconstitutionala", este de parere directorul casei de brokeraj Ieba Trust, Marius Plugaru.

Codul muncii permite introducerea unei clauze de neconcurenta, care stabileste ca salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta", a explicat partenerul firmei de avocatura Tuca, Zbarcea&Asociatii, Andreea Ionescu.

Legea muncii reglementeaza ca se poate interzice, prin contract, practicarea profesiei, insa nu in mod absolut, iar salariatul poate solicita tribunalului sau inspectoratului teritorial de munca sa diminueze efectele clauzei de neconcurenta.

Reprezentantii institutiei de reglementare a pietei au spus ca nu intra in competenta lor aprobarea unui cod de etica al brokerilor, fiind o problema interna a Asociatiei.

Frica de concurenta a anumitor brokeri nu este justificata, in conditiile in care aceste migrari conduc la o ameliorare a calitatii serviciilor, pentru ca aceste transferuri de know-how intensifica concurenta intre casele de brokeraj, iar investitorul are numai de castigat. "Este un semn de slabiciune avand in vedere competitia cu societatile din afara granitelor, in care o sa intram odata cu aderea", a adaugat Plugaru.

Cheltuielile cu pregatirea personalului indreptateste unii angajatori sa fie de acord cu acest articol de cod. "Pe piata de capital este un banditism migratia brokerilor de la o societate la alta. Nu sunt de acord", a spus presedintele casei clujene de intermediere Broker, Petru Prunea. Costurile cu formarea personalului sunt recunoscute si de alti actori din piata. "Pregatirea unui broker costa si acest cost trebuie sa fie recuperat de firma; in egala masura oamenii sunt liberi si pot sa lucreze unde doresc. Pentru a raspunde acestei dileme asociatia trebuie sa studieze cadrul legal similar in Uniunea Europeana si in Statele Unite si sa se procedeze in consecinta", considera presedintele fondului Brodhurst, Andrei Siminel.

Patronii SSIF-urilor pot folosi diverse metode de motivare prin care pot retine personalul in firma sau, in caz contrar, pot interzice angajatului sa nu foloseasca brevetele, autorizatii si instrumente ale societatii la care a lucrat sau sa nu contacteze clientii casei o anumita perioada de tip. "Unii dintre patronii caselor de brokeraj vor sa tempereze migratia. Cand piata e in efervescenta este mai usor sa iei un broker gata format decat sa formezi unul. Formarea unui specialist bun dureaza cel putin doi ani nu poti sa ii iei omului painea, nu poti sa-l obligi sa nu-si exercite meseria. Si mi-e mi-au plecat oameni, dar nu puteam sa ii oblig sa ramana. Eu nu cred ca acest proiect va avea izbanda", considera presedintele Elda Invest, Adrian Manaila.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.