Dinamica sectorului IT&C in tara noastra se inscrie pe un trend ascendent, Romania ocupand locul 10 din punct de vedere al dezvoltarii acestei piete, potrivit unui studiu World Information Technology and Services Alliance - WITSA/Global Insight - Digital Planet 2006. Cheltuielile destinate acestui domeniu au crescut de la an la an

Cea mai mare crestere inregistrata este cea a sectorului de software, cu aproximativ 10%. Cresterea consumului este reflectat, pe de o parte, si prin sumele alocate pe cap de locuitor pentru sectorul IT&C, suma ce a crescut cu aproape 30 de dolari, din 2005 pana in 2006.

Tarile care si-au revendicat pozitia in primele 10 tari care au cel mai insemnat consum se mentin in top din anul 2001. Acestea sunt SUA, Japonia, Germania, Anglia, Franta, China, Italia, Canada, Brazilia si Coreea. Specialistii preconizeaza ca, pana in anul 2009, China va deveni cea de-a treia consumatoare de produse si servicii IT&C din lume.

Furnizat de Asociatia pentru Tehnologia Informatiei, studiul efectuat arata faptul ca sectoarele de software si servicii din Romania vor continua sa creasca. Sumele de pe piata se situau anul trecut in jurul valorii de 200 milioane de euro, in cazul pietei de sofware, iar pentru cea de hardware, in jur de 600 milioane de euro. Estimarile pentru 2009 arata cresteri mult mai importante in cazul sectorului software, cu peste 400 milioane de euro, iar pentru sectorul de hardware, cu circa 100 milioane de euro.

Lideri la invatamant

Atunci cand vine vorba de invatamantul romanesc, suntem fruntasii topului. Aprecierile din partea angajatorilor vin sa confirme ca avem resurse umane de calitate, iar un studiu efectuat confirma faptul ca programatorii romani sunt cei mai numerosi din punct de vedere al calificarii. De asemenea, peste 5.000 de absolventi intra pe piata locurilor de munca in fiecare an.

Peste 8.000 de firme sunt prezente pe piata de software si servicii pana in acest moment. Apropiata integrare in Uniunea Europeana va concentra piata si, asa cum s-a intamplat, in tara noastra si-au deschis centre de servicii sau dezvoltare software, multinationalele precum Oracle, Alcatel, Siemens.

Aproximativ 1.000 de furnizori de operationali de internet sunt pe piata romaneasca. in 2005, conexiunile in banda larga a cunoscut o crestere spectaculoasa de 96% fata de anul 2004. Numarul conexiunilor raportate de acestia a fost la sfarsitul anului 2004 de 1,8 milioane, iar ca procent de penetrare a internetului, este de o treime din populatie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.