Daca in vest practica externalizarii serviciilor de IT este o practica obisnuita, fiind una dintre componentele care ajuta la atingerea performantei unei companii, in Romania lucrurile se urnesc mai greu din loc. Tendinta de externalizare totala sau partiala a unei anumite activitati este vitala atunci cand atentia trebuie concentrata asupra managementului eficient din cadrul companiei. Firmele romanesti de software devin din ce in ce mai profitabile, deoarece reprezentam una dintre cele ieftine piete de munca din lume, profitand de aceasta orientare a economiei.

Peste 30.000 de programatori lucreaza in Romania pentru proiecte IT si pentru sucursale ale unor companii mari din intreaga lume. Potrivit unui studiu ANIS, anul trecut, exporturile de software au fost de aproximativ 230 milioane de euro, ceea ce reprezinta 55% din totalul pietei romanesti de IT.

Externalizarea serviciilor sau outsourcing-ul poate avea mai multe variatii: offshoring, nearshoring. Offshoring este procesul de outsourcing in care o firma subcontracteaza o firma din alta tara. Nearshoring reprezinta externalizarea serviciilor, dar cu o firma subcontractata dintr-o tara vecina.

Despre Out-tasking se vorbeste atunci cand se externalizeaza o parte bine definita a activitatii, de obicei prin semnarea unui contract pe o perioada delimitata, de un an sau mai putin.

Companiile romanesti, pe profit

Avem pe piata romaneasca cativa producatori de software care in ultimi ani si-au dublat cifra de afaceri din externalizarea serviciilor. Atat forta de munca ieftina, cat si calitatea serviciilor au facut ca jucatori importanti sa-si indrepte atentia asupra serviciilor autohtone. Tendintele care se estimeaza de specialistii din domeniu vin sa confirme faptul ca panta ascendenta nu se va opri aici, ci, dimpotriva, se vor inregistra si in anii urmatori cresteri importante.

Excluzand Japonia, firma de cercetare IDC estimeaza ca 10,5 miliarde USD vor fi cheltuite in domeniul IT outsourcing spre aceasta zona in anul 2006, atingand 16 miliarde USD in anul 2010. Acest lucru inseamna o crestere anuala in jur de 10,9 %.

Pro si contra

De asemenea, IDC a mai facut public un studiu care denota faptul ca sunt pareri pro si contra despre outsourcing. Studiul, realizat cu sprijinul a peste 5.000 de manageri din mai mult de 300 de companii furnizoare de servicii de outsourcing din toata lumea, si-a propus sa raspunda la urmatoarele intrebari: cat de bine se aplica strategiile de offhsore outsourcing in companiile din SUA si Europa si care sunt secretele succesului altor manageri care au implementat si coordonat proiecte de outsourcing offshore.

Rezultatele au relevat faptul ca reducerile de costuri nu sunt atat de mari pe cat ar fi fost de asteptat, reducerile de costuri realizate nu provin din sectoarele la care s-ar fi asteptat, succesul sau esecul oricarei strategii pe offshore outsourcing depinde in mare masura de managerul responsabil de planificarea si implementarea noului model si exista segmnete in care furnizorii de servicii de outsourcing locali concureaza cu cei offshore.

Studiul anual despre IT outsourcing al DiamondCluster International a precizat ca numarul clientilor multumiti de furnizorii offshore a scazut de la 79% la 62%. Numarul clientilor care au anulat prematur relatiile de outsourcing s-a dublat la 51%.

Criterii

Daca ar fi sa ne intrebam care sunt criteriile pentru care o firma este interesata de outsourcing si care sunt criteriile in functie de care isi aleg partenerii, atunci trebuie sa stiti ca pretul, calitatea si flexibilitatea stau in topul cerintelor: pretul - 65%, calitatea - 51%, termeni flexibili pentru contract - 39%, reputatia furnizorului - 34%, scopul resurselor - 28%.

Domeniile de referinta pentru outsourcing IT

Application Service Providers (CRM, ERP, CMS, Documents Management Systems)

Business Process Outsourcing (Data Entry, Accounting, Documents Management)

Proiectare CAD

Call center (Hotline, Infoline, Help Desk etc.)

Baze de date (Oracle DBMS, SQL Server etc.)

Enterprise Resource Planning

Productia de jocuri

Grafica pe computer

Administrarea sistemelor IT

Dezvoltare de limbaje

Aplicatii pe internet


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.