De la data aderarii, actuala legislatie in domeniul TVA va fi abrogata si inlocuita cu legislatia armonizata cu acquis-ul comunitar

O modificare importanta, care-i va afecta pe toti cei care sint in prezent inregistrati ca platitori de TVA, o constituie desfiintarea barierelor vamale intre statele membre ale Uniunii Europene, care va avea drept efect eliminarea controlului vamal al miscarii bunurilor intre aceste state.

Potrivit ANAF, cel care va vinde un produs sau un serviciu unui client dintr-un stat membru va mentiona TVA doar pe factura in cota de 19%, cumparatorul urmind sa plateasca efectiv TVA la cota prevazuta in statul respectiv. In ceea ce priveste tranzactiile interne, nu se va schimba nimic.

Dispar notiunile de import si export

Notiunile de export si import in relatia dintre statele membre vor disparea, fiind inlocuite de notiuni noi, precum livrarea intracomunitara (in locul exportului) si achizitia intracomunitara (in locul importului).

Datorita desfiintarii barierelor vamale, controlul miscarii bunurilor intre statele membre va fi realizat prin intermediul sistemului electronic VIES (VAT International Exchange System), acel sistem pentru intirzierea in implementarea caruia Romania a primit steguletul rosu la ultimul raport UE.

De exemplu, atunci cind se raporteaza o achizitie intracomunitara in Romania, se va verifica daca furnizorul are un numar valabil atribuit in scopuri de TVA in statul sau membru si daca operatiunea este declarata in statul sau.

Pentru achizitiile intra-comunitare, operatorii economici inregistrati in scopuri de plata a TVA nu vor face plata efectiva, ci vor aplica taxarea inversa, respectiv plata prin decontul de TVA.

Transportul marfurilor

Si in ceea ce priveste prestarile de servicii vor exista modificari semnificative. Apare o noua notiune, transportul intracomunitar de bunuri, care are reguli diferite fata de transportul international de bunuri intre statele membre si tarile terte.

Astfel, transportul international de bunuri, aferent unui import sau export, este si va ramine scutit de TVA, in timp ce transportul intracomunitar de bunuri nu este scutit de TVA, dar, daca un client transmite transportatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru decit Romania, de unde pleaca transportul, atunci clientul va plati taxa din tara sa, iar transportatorul roman va factura fara TVA.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.