Automatele bancare (ATM) vor fi alimentate in continuare si cu lei vechi, bancile incercand, astfel, sa evite situatiile in care ATM-urile sa fie goale, cu toate ca, potrivit legii, incepand cu 1 iulie operatiunile financiare se deruleaza numai in moneda noua, iar bancnotele vechi vor fi retrase progresiv din circulatie.

Sucursalele Bancii Comerciale Romane carora le sunt arondate ATM-urile vor alimenta casetele acestora cu bancnotele pe care le au la dispozitie in ziua respectiva, pentru a nu lasa fara numerar bancomatele, de unde o mare parte a populatiei isi ridica si salariile, au declarat, pentru Rompres, surse bancare.

'Banca Comerciala Romana administreaza in prezent 1.200 de bancomate, din care peste 50% livreaza lei noi. Afisajul tuturor bancomatelor BCR este in RON, chiar daca ATM-urile respective elibereaza si lei vechi. Potrivit legi, ar trebui ca pana la sfarsitul anului toate ATM-urile din sistemul bancar sa elibereze numai lei noi.', a precizat sursa citata.

BCR se aprovizioneaza cu lei noi direct de la Banca Nationala, pentru alimentarea bancomatelor, dar si printr-un ciclu care tine cont de depunerile clientilor in lei noi sau vechi. Automatele de Schimb Valutar din reteaua BCR functioneaza in acelasi regim cu ATM-urile si sunt alimentate cu ambele tipuri de bancnote (ROL-RON/).

Banca Nationala a anuntat ca nu va mai pune in circulatie bancnote nedenominate, incepand cu luna octombrie acest an, iar bancnotele vechi de 500.000 de lei si un milion de lei vor mai fi puse in circulatie pana la sfarsitul lunii septembrie, iar incepand cu 1 decembrie va fi pusa in circulatie o noua bancnota de 200 RON.

Bancnotele de 10.000 de lei si de 50.000 de lei au mai fost eliberate de BNR doar pana in decembrie 2005, iar bancnota de 100.000 lei a fost emisa pana in martie 2006. ''Au fost mentinute in circulatie mai multe bancnote vechi decat ne-am propus initial. Am solicitat ca furnizarea de insemne monetare sa devanseze livrarile, fiind suplimentate cantitatile de masa monetara contractate pentru 2006', preciza Mugur Isarescu.

In perioada 1 iulie 2005 - 21 martie 2006 au fost puse in circulatie 324 de milioane RON, in noua emisiune monetara, in moneda metalica, in cantitate de 1.213 tone si 306 milioane RON in bancnote, in cantitate de 300 de tone. Incepand cu 1 iulie 2005, monedele metalice pe care le-a pus in circulatie BNR au fost nou emise. Totodata, a fost facuta o ''igienizare'' a masei monetare, fiind eliminate din circulatie bancnotele deteriorate.

Ponderea leului nou in totalul monedei puse in circulatie de BNR este, in prezent, intre 58 si 85%, iar vizibilitatea RON in sistemul bancar este de aproximativ 50%. Incepand cu luna iulie, ponderea RON in sistemul bancar va fi de 75%, iar din decembrie, de suta%.

La sfarsitul lunii martie, erau emise in bancnota noua 71 ,1% din bancnotele echivalente cu un RON aflate in circulatie, 74,8% din bancnotele echivalente cu 5 RON, 43,4% din cele echivalente cu 10 RON, 33% din cele echivalente cu 50 RON si 40,1% din cele echivalente cu 100 RON.

Potrivit calendarului denominarii, in perioada 1 martie 2005 - 30 iunie 2005, preturile au fost afisate atat in ROL, cat si in ROL. In perioada 1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006, cele doua emisiuni monetare vor circula in paralel. Incepand cu 1 ianuarie 2007, se vor putea preschimba insemnele monetare vechi ramase la populatie pe termen nelimitat la Banca Nationala a Romaniei, respectiv pe termen limitat la institutiile de credit nominalizate de BNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.