Kenneth Lay nu a mai trait indeajuns pentru a isi primi sentinta in cadrul celui mai mare proces de frauda din istoria SUA

Miercuri dimineata a murit fondatorul si fostul presedinte al grupului energetic Enron, companie care a intrat in faliment in anul 2001. Kenneth Lay, in varsta de 64 de ani, a decedat in urma unui infarct la casa sa de vacanta din Aspen, Colorado. Acesta astepta verdictul in procesul de frauda de la Enron, fiind deja gasit vinovat pentru sase capete de acuzare de frauda si alte patru pentru declaratii contabile false.

Colosul energetic Enron a luat nastere in 1985 prin unirea a doua benzinarii. In decursul a 20 de ani cat a condus compania, Kenneth Lay a facut din micuta companie din Houston, a saptea companie ca marime din SUA, cu o valuare de piata de peste 70 de miliarde de dolari. Insa in 2001 compania a intrat in faliment dupa descoperirea unor intregi serii de nereguli in delaratiile financiare, acesta fiind cel mai rasunator caz de frauda din istoria Americii. Enron a intrat in faliment cu un total al datoriilor de 31,8 miliarde de dolari, lasand pe drumuri 4.000 de muncitori. In 2001 Lay a cedat functia de conducere lui Jeffrey Skilling, care a fost de asemenea gasit vinovat in 19 cazuri de acuzare privind frauda.

Cei doi isi asteptau verdictele, ambii riscand zeci de ani de inchisoare. Verdictul in cazul lui Kenneth Lay trebuia sa fie anuntat pe 23 octombrie, Lay avand toate sansele sa isi fi petrecut tot restul vietii in spatele gratiilor. Fondatorul companiei s-a sustinut nevinovatia pe tot parcursul procesului care a debutat in 2001. El a catalogat falimentul ca fiind 'o mare tragedie', invinuindu-l pentru falimentul Enron pe directorul financiar Andrew Fastow, care a fost condamnat dejain 2004 la 10 ani de inchisoare si plata unei amenzi de 23,8 milioane de dolari.

Apropiatii lui Lay spun ca fostul presedinte al Enron nu suferea de probleme cardiace, vina in opinia lor purtand-o sentinta judecatorilor. Verdictul a pecetluit decaderea sa din randul celor mai admirati oameni de afaceri din SUA, Lay fiind obligat sa plateasca o cautiune de cinci milioane de dolari pentru a astepta sentinta in libertate, asta dupa ce castigase de curand un salariu anual 252 de milioane de dolari.

Compania pe care a fondat-o si condus-o pana la stadiul de imperiu financiar a devenind simbolul coruptiei, Lay fiind si un apropiat al administratie Bush. Conducatorii companiei au deturnat miliarde de dolari prin intemediul umflarii bilanturilor financiare, investitorii fiind inselati de situatia fiscala vopsita in roz a Enron, care avea deja probleme financiare serioase.

Kennth Lay era casatorit, avea doi copii, trei copii din alte casatorii si 12 nepoti. Oentru verdictul primit Lay risca o sentinta de pana la 45 ani inchisoare.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.