Proiectele depuse pentru accesarea fondurilor SAPARD sunt pe punctul de a atinge plafonul maxim, de 1,4 miliarde de euro. Banii alocati de UE se vor termina luna aceasta ceea ce inseamna, in premiera, o absorbtie a fondurilor de 100%. Intre timp a intervenit, insa, o demitere zgomotoasa la sefia Agentiei de Plati (fosta Agentie SAPARD), care a scos la iveala nereguli importante in distribuirea fondurilor.
In pofida costurilor ridicate investitii prin SAPARD - pentru ca fermierul trebuie sa vina cu jumatate din valoarea investitiei - Ministerul Agriculturii ne-a anuntat de curand ca nu mai sunt bani. Aceasta pentru ca alocarile financiare disponibile pana acum in Programul SAPARD, adica cele referitoare la anii 2000 - 2005, au fost consumate in totalitate. Cu alte cuvinte, suma disponibilizata pana acum este de 1,27 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Agentia SAPARD.

Si nu numai ca banii alocati pentru ultimii cinci ani au fost consumati, dar alocatia destinata acestui an va fi consumata in curand. "Valoarea cererilor de finantare depaseste alocarile cu 13%. Acest procent va fi finantat din Acordul Anual pentru anul 2006, care se va semna in curand. Insa, avand in vedere ritmul crescut de depunere, este aproape sigur ca pana in luna august nu vor mai ramane fonduri disponibile, nici in contextul semnarii Acordului pentru anul 2006", ne-au declarat reprezentanti ai Agentiei SAPARD.

Pe Flutur si Szabo ii despart "divergente personale"

Despre rapiditatea cu care au fost absorbiti banii vorbea cu zambetul pe buze, pana acum cateva zile, seful Agentiei de Plati, Samoila Szabo. Insa, ministrul Gheorghe Flutur a decis sa il demita, pe motive de neperformanta, fapt care l-a facut pe Szabo sa devina mai critic la adresa programului pe care tocmai il condusese si, mai ales, la adresa Programului Fermierul, gestionat in parteneriat SAPARD si Ministerul Agriculturii.

Ministrul ii reproseaza directorului ca nu a stat foarte mult in Bucuresti, la agentie, si ca a fost mai mult plecat prin tara. "Eu cer un management mai performant si vreau un director care sa tureze motoarele si sa stea mai mult la agentie in Bucuresti", a spus Flutur.

La polul opus, Szabo se apara, argumentand ca fondurile UE prin SAPARD au fost angajate aproape in totalitate cu jumatate de an inainte de expirarea termenelor. "Demiterea mea a fost o decizie politica, pentru ca mi s-a retras sprijinul din partea UDMR, ne-a declarat Samoila Szabo. Insa au existat conflicte personale cu ministrul Agriculturii, legate in special de diferente de management si faptul ca mi-am permis sa critic Programul Fermierul, al carui impact este de sub 10%", a adaugat fostul sef al SAPARD.

In plus, Szabo a facut publice si datele despre proiectele gasite in neregula la agentie, de cam 3% din totalul celor 3.190 de proiecte aprobate pana acum.

Fermierul continua si fara SAPARD

Programul Fermierul va continua si dupa ce fondurile SAPARD se vor termina, intrucat sunt foarte multe solicitari pentru acordarea de credite, declara recent pentru NewsIn, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "O sa suplimentam suma pe Fermierul. Se termina banii pe SAPARD, dar incercam sa gasim solutii pentru a continua si fara SAPARD, pentru ca avem prin lege dreptul sa dam imprumuturi pe zece ani si sa beneficieze clientii de un grant de 20% din valoarea imprumutului", spune Flutur.

El sustine ca pe Programul Fermierul au fost depuse proiecte pentru 4.500 de miliarde de lei, alte 600 de proiecte astepand suplimentarea fondurilor. La rectificarea bugetara Flutur este convins ca ministerul pe care il conduce va primi 2.000 de miliarde de lei pentru acordarea de credite. Programul "Fermierul" a debutat la inceputul acestui an si a fost gandit ca forma de cofinantare pentru cei care doreau sa acceseze fondurile SAPARD, dar nu dispuneau de sumele necesare asigurarii partii de finantare ce le revenea.

Solicitari bizare pentru obtinerea de fonduri SAPARD

Crescatorie de porcusori de Guinea, infiintarea de cabinete pentru masaj oriental, achizitia unui elicopter sau restaurarea unei biserici sunt cateva dintre cererile bizare formulate pentru primirea de fonduri SAPARD.

La Centrul regional al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit de la Targoviste a fost primita o solicitare din partea unei firme cu capital italian interesata sa primeasca bani pentru a creste magari, activitate neinclusa pe lista investitiilor finantate de UE. Unii intreprinzatori vor sa se ocupe cu cresterea de pauni, chinchilla, si lipitori, iar altii vor sa obtina finantare SAPARD pentru infiintarea unor cabinete de masaj oriental in cadrul pensiunilor agroturistice.

Si la nivelul central al Agentiei exista destule solicitari putin obisnuite pentru un astfel de program. Fermierii vor fonduri SAPARD pentru o gama variata de activitati si achizitii, mergand de la cumpararea de masini si utilaje destinate efectuarii lucrarilor agricole, elicopter sau masini utilitare, pana la ace si ata de cusut. Exista si romani care au cerut sume de pana la cateva mii de euro pentru finalizarea reparatiilor in propriile locuinte, cum ar fi schimbarea sau repararea instalatiei sanitar-veterinare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.