Cumparatorii de autoturisme in leasing vor plati rate mai mici

Cumparatorii de autoturisme in leasing vor plati rate mai mici, iar cei care au achitat deja contractele vor primi o parte din bani inapoi. Guvernul a aprobat, ieri, noile norme metodologice de aplicare a Codului fiscal, care anuleaza o parte din HG 1840/2004, referitoare la regimul accizelor aferente autoturismelor cumparate in sistem leasing. Astfel, se anuleaza prevederea potrivit careia acciza se plateste la valoarea totala (de intrare) a masinii, si nu la valoarea reziduala de 20 la suta din pretul total. Tot in ceea ce priveste accizele, normele stabilesc ca bauturile cu o concentratie alcoolica de pana la 6 la suta din volum nu vor mai fi marcate cu banderole speciale. Totodata, se stabileste si regimul la care sunt supuse tuica si rachiurile din fructe realizate in gospodarii individuale de catre persoane fizice si destinate strict consumului propriu al acestora.

S-a stabilit procedura de deducere a pierderilor cauzate de creantele neincasate

In ceea ce priveste impozitul pe profit, normele detaliaza situatiile speciale in care se permite contribuabililor sa-si deduca integral pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate. De asemenea, nivelul ratei dobanzilor pentru imprumuturile in valuta este stabilit la 7 la suta fata de 9 la suta, cat a fost prevazut pentru anul trecut. Normele clarifica, de asemenea, si conditiile in care cheltuielile alocate de catre o persoana juridica straina, sediul sau permanent fiind in Romania, sunt deductibile la determinarea profitului impozabil al acestuia.

Angajatorii pot oferi cadouri de pana la 1,5 milioane pentru copiii angajatilor

In ceea ce priveste impozitul pe venit, normele metodologice majoreaza de la 1,2 milioane lei la 1,5 milioane lei fondul pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai salariatilor, incluse in cheltuielile sociale. Totodata, normele completeaza indemnizatiile impozabile prevazute la capitolul veniturilor din salarii cu indemnizatiile pentru trecerea temporara in alta munca, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina, pentru ingrijirea copilului bolnav si indemnizatiile pentru risc maternal. Actul normativ aprobat ieri de Guvern mai aduce unele precizari privind modul de impozitare a veniturilor obtinute in Romania de nerezidenti si impozitul reprezentantelor straine infiintate in Romania. Astfel, conversia in lei a impozitului in valuta aferent veniturilor obtinute in Romania de nerezidenti se face la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR valabil in ziua in care s-a platit venitul, iar impozitul se varsa la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. De asemenea, normele aduc clarificari legate de continutul certificatului de rezidenta fiscala emis de autoritatea din statul de rezidenta al beneficiarului de venit.

Noi masuri de combatere a evaziunii fiscale in cazul TVA

Normele de aplicare ale Codului fiscal introduc o serie de masuri de simplificare in vederea combaterii evaziunii fiscale in domeniul comertului cu deseuri de fier, busteni si imobile prin asa-numita procedura de taxare inversa pentru tranzactiile cu astfel de bunuri realizate in tara intre platitorii de TVA. Mai precis, atat furnizorii, cat si beneficiarii vor trebui sa inregistreze taxa aferenta acestor tranzactii atat ca taxa deductibila, cat si ca taxa colectata, fara sa se mai faca plati efective ale TVA intre ei. In acest fel, exportatorii de astfel de bunuri nu vor mai putea solicita rambursari de TVA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.