Proiectele destinate investitiilor in mediul rural au o valoare medie de aproape 300 mii de euro, ceea ce presupune o participare din partea fermierilor de cam 150 mii de euro

Un calcul simplu arata ca la un total de 3.392 de proiecte aprobate de Agentia SAPARD anul acesta, cu o valoare cumulata de 1,01 miliarde de euro, rezulta o medie de aproape 300 mii de euro pentru fiecare proiect. Aceasta inseamna ca participarea fiecarui fermier a fost, in medie, in jur de 150 mii de euro. Sumele sunt exorbitante pentru o tara in care agricultura se practica inca la nivel de subzistenta, iar fermierii abia daca castiga salariul minim pe economie. Desi gandit in folosul micilor fermieri, programul destinat revigorarii mediului rural a suferit in practica mutatii importante. Programul SAPARD a ajutat, astfel, investitorii ale caror venituri le-ar fi permis investitii de 150 mii de euro.

S-au consumat 13% din fondurile pentru 2006

In pofida costurilor ridicate pentru asemenea investitii, Ministerul Agriculturii ne-a anuntat de curand ca nu mai sunt bani, nici pentru unii, nici pentru ceilalti. Aceasta pentru ca alocarile financiare disponibile pana acum in Programul SAPARD, adica cele referitoare la anii 2000 - 2005, au fost consumate in totalitate. Cu alte cuvinte, suma disponibilizata pana acum este de 1,27 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de Agentia SAPARD.

Si nu numai ca banii alocati pentru ultimii cinci ani au fost consumati, dar alocatia destinata acestui an va fi consumata in curand. "Valoarea cererilor de finantare depaseste alocarile cu 13%. Acest procent va fi finantat din Acordul Anual pentru anul 2006, care se va semna in curand. Insa, avand in vedere ritmul crescut de depunere, este aproape sigur ca pana in luna august nu vor mai ramane fonduri disponibile, nici in contextul semnarii Acordului pentru anul 2006", ne-au declarat reprezentanti ai Agentiei SAPARD.

400 mii de euro economii pentru agroalimentar

Fondurile au fost accesate in principal pentru investitii in exploatatiile agricole - respectiv Masura 3.1 - pentru care au fost depuse 1.718 cereri in valoare de peste 190 mil. euro. Aceasta inseamna o medie de 100 mii de euro pentru fiecare proiect, deci o participare a fermierului de 50 mii de euro. Insa si Masura 3.4 - respectiv diversificarea economica - a atras cereri de investitie, in numar de 1.186 cereri, cu o valoare cumulata de 77 mil. euro. Pentru investitii in infrastructura rurala - Masura 2.1 - au fost inregistrate 835 cereri, cu o valoare de 673,71 mil. euro. Pentru investitiile in Masura 1.1 - Industria agroalimentara - au fost inregistrate 502 cereri in valoare totala de 377,02 mil. euro. Aici, investitorii au fost dintre cei mai bogati, pentru ca valoarea medie a proiectelor a fost de 750 mii de euro, ceea ce inseamna ca fermierul a trebuit sa vina la SAPARD cu economii de aproape 400 mii de euro.

Pentru calamitati, fonduri nerambursabile

O parte din aceste fonduri, aproximativ 139 de milioane de euro, va fi folosita, spun reprezentantii Agentiei SAPARD, pentru sustinerea cu fonduri nerambursabile a localitatilor calamitate in cursul anului 2005. Masura a fost aprobata de Comisia Europeana la solicitarea Guvernului Romaniei, iar fondurile sunt destinate refacerii infrastructurii rurale calamitate doar pentru acele Consilii Locale care au depus cereri de finantare in cadrul Programului SAPARD pentru modernizarea infrastructurii rurale, dar din cauza lipsei de fonduri, la acel moment, proiectele nu au putut fi contractate.

De asemenea, prin Programul SAPARD se aloca fonduri 100% nerambursabile si pentru lucrari de combatere si prevenire a inundatiilor, mai exact pentru indiguiri. Fondurile totale alocate in acest sens sunt de 30 de milioane de euro, fiind disponibile prin Masura 2.1 - Modernizarea infrastructurii rurale - submasura: Infrastructura de prevenire si de protectie impotriva inundatiilor, al carei beneficiar este Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.