Firmele de profil din Uniune se plang de preturile neloiale ale tubulaturilor provenite din Romania

Doar cu cateva luni inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, aceasta cere firmelor romanesti producatoare de otel sa stopeze exportul de tevi la pret de dumping pe piata UE. Potrivit site-ului euobserver.com, statele membre ale Uniunii au adoptat marti un regulament menit sa protejeze firmele membre de competitia pe care o reprezinta companiile care practica preturi foarte mici din Romania, Croatia, Ucraina si Federatia Rusa.

Astfel, Comisia Europeana urmeaza sa demareze o investigatie in ceea ce priveste plangerile producatorilor UE cu privire la competitorii care vand tevi si tubulatura din otel, folosite in industria chimica, de exemplu, la preturi de dumping. Termenul "dumping" defineste exportul de produse la preturi mai mici decat cele practicate in tara producatoare.

Uniunea ne va impune un pret minim

Astfel, UE va raspunde plangerilor industriasilor prin impunerea unor taxe anti-dumping la tevile si conductele provenite din Croatia, Ucraina si Rusia, ceea ce inseamna ca Uniunea va taxa firmele straine cu pana la 35% mai mult la granita. Romania, care se va integra probabil la 1 ianuarie in Uniune, va beneficia de un regim mai putin strict, deoarece Bruxelles va include firmele romanesti care nu respecta regulamentele mentionate, in cadrul asa-numitelor "under-takings" prin care va stabili un pret minim de export pentru conducte. Cu toate acestea, un oficial al Comisiei a spus ca "efectul masurilor e identic".

Dumping cu permisiunea guvernului

Uniunea importa in prezent 4,6 procente de asemenea tevi si conducte din Romania, la preturi mai mici cu 20% decat cele din industria de profil din UE. Dar masurile impuse de Bruxelles fimelor romanesti vor expira cand tara noastra va adera la Uniune, ceea ce se va intampla cel mai tarziu la 1 ianuarie 2008 in cazul unei amanari de 1 an. Industria de otel din UE nu se simte amenintata de faptul ca Romania va deveni membru, desi masurile de protectie vor deveni nule. Jucatorii din industrie au declarat ca constatarile Comisiei reflecta pe larg situatia din jurul anului 2000, cand industria romaneasca a otelului a depins mai mult de ajutorul statului si piata interna a fost ingradita de competitia straina.

"In est poti vedea des companii care depind, de exemplu, de personalul platit de un guvern care permite companiilor sa practice preturi de dumping", a declarat o sursa. Dar producatorii romani de tuburi si tevi aflati in scrutin au fost preluati de firme straine precum gigantul indian Mittal care a reasigurat producatorii din UE ca practicile necinstite vor fi stopate.

Mittal, de ambele parti

O situatie similara s-a intamplat cu firmele din Polonia si Republica Ceha inainte ca aceste state sa intre in Uniunea Europeana in anul 2004, dar odata intrate, presiunile pietei au oprit practicarea de dumping ale acestor tari. "Odata ce faci parte din UE, esti supus, de asemenea, unei mai mari competitii", a spus un intermediar al Mittal. "Nemultumirea noastra a fost mai mult directionata impotriva Ucrainei si Rusiei, dar din motive de solidaritate noi trebuie, de asemenea, sa includem si Romania", a precizat o alta sursa.
Intre timp, Mittal, care a anuntat o fuziune in aceasta saptamana cu firma de otel Arcelor, face parte din ambele parti ale disputei anti-dumping.

Baza Mittal din Cehia, bazata pe fabricarea tuburilor, face parte din "Comitetul de aparare al Industriei de Tuburi de Otel al Uniunii Europene", care a depus plangerea, insa compania indiana a cumparat in 2004 firma romana Petrotub, care este una dintre companiile acuzate de dumping. O sursa din industria de profil a afirmat ca este prima data cand o companie din sector este reprezentata de ambele parti ale unei dispute anti-dumping. "Cred ca este un bun exemplu de globalizare", a adaugat acesta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.