Noile reglementari privind calcularea dobanzii anuale efective (DAE) au scos la suprafata faptul ca bancile percep costuri exagerat de mari pentru creditele acordate, informeaza portalul Ghiseul Bancar. Mediile de afaceri si opinia publica au protestat fata de raportul imens dintre ceea ce incaseaza o banca atunci cand acorda un imprumut si dobanda pe care o ofera la depozite. Romanii nu s-au sfiit chiar sa compare banca cu un camatar.

Referitor la aceste critici dure formulate de clientii bancilor, economistul Bogdan Baltazar recunoaste ca dobanzile la credite sunt mari, dar sustine ca exista numeroase motive intemeiate, mai putin cunoscute publicului.
In primul rand, economia romaneasca este, inca, o economie febrila, cu cresteri de preturi trimestriale si cu o inflatie care este numai pe hartie de noua la suta (in mediul urban probabil ca este de 14-15 procente), afirma Bogdan Baltazar, citat de Ghiseul Bancar.

Tot inflatia este cea care a impiedicat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de interventie la mai putin de 16,5 procente, este de parere Baltazar.
Un alt motiv, invocat de Baltazar, este fragilitatea mediului de afaceri. "Bancile considera ca se afla intr-un climat de afaceri riscant si, chiar daca nu este extrem de legitim, acestea se apara de riscul de creditare pe IMM-uri (Intreprinderile Mici si Mijlocii) cu marje mai mari. Cu alte cuvinte, cei buni trebuie sa plateasca si pentru cei care nu ramburseaza creditele sau dau faliment", a explicat economistul.

Economii in lei si credite in valuta

Potrivit lui Bogdan Baltazar, cea mai buna varianta de economisire este in lei. "Cu leul castigi din doua parti: din aprecierea monedei nationale si din dobanda", explica economistul. In ceea ce priveste imprumutarea, varianta recomandata de acesta este valuta. "Fara discutie, eu m-as imprumuta in valuta!", precizeaza Bogdan Baltazar, adaugand ca, la contractarea unui credit, trebuie urmarit, in primul rand, obtinerea unei dobanzi cat mai mici si, apoi, dezvoltarea unei relatii bune cu banca.
"Urmaresc sa obtin o dobanda cat mai mica si sa am o relatie buna cu banca, sa fiu aproape de agentia bancara, sa gasesc niste oameni intelegatori dincolo de ghiseu", incheie fostul presedinte al BRD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.