Evolutia inflatiei si cursul de schimb sunt principalele provocari pentru Romania in perspectiva adoptarii monedei unice, potrivit unui raport al Standard&Poor's. Raportul "Promotia 2004 a UE se confrunta cu teste dure pentru aderarea la zona euro" analizeaza stadiul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Monetara Europeana a celor zece state care au devenit membre UE in anul 2004, plus Romania si Bulgaria.

Cele doua state candidate, Romania si Bulgaria, nu pot adera la Mecanismul European al Ratelor de Schimb inainte de 1 ianuarie 2010, in cazul in care devin membre UE in anul 2007, respectiv 1 ianuarie 2011, daca aderarea la blocul comunitar este amanata cu un an, precizeaza raportul.

Intrarea in ERM, cel mai devreme in 2010

Analistii agentiei arata ca Banca Nationala a Romaniei nu vrea ca Romania sa ramana in ERM II o perioada de timp indelungata, urmarind sa adere la acest mecanism in anul 2010, cel mai devreme. In acest caz, moneda unica nu va fi adoptata inainte de anul 2012, se arata in raport.

Guvernatorul Isarescu declara recent ca Romania ar putea intra in zona euro in 2012-2014. El a mentionat ca Romania ar putea intra in Exchange Rate Mechanism II (ERM II; mecanismul european al ratelor de schimb - n.r.), intre 2010 si 2012. "In ciuda disputelor, nu se poate vorbi de adoptarea monedei unice, daca decalajele sunt foarte mari", a adaugat Isarescu.

Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut (PIB). In cazul in care Romania va intra prematur in ERM II va petrece o perioada lunga de timp in acest mecanism, iar in cazul in care intrarea va fi amanata va scadea motivatia pentru un ritm sustinut al reformelor, a afirmat guvernatorul BNR. "Intrarea in ERM II presupune renuntarea la tintirea inflatiei. Tintirea concomitenta a inflatiei si a cursului de schimb este cel putin problematica", a spus Isarescu.

De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM II, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.

In ceea ce priveste perioada de postaderare la UE, guvernatorul BNR a enumerat patru provocari in cadrul procesului de dezinflatie, si anume presiunile create de miscarea preturilor relative, continuarea corectiilor aplicate preturilor administrate (in special la energie), continuarea expansiunii cererii interne si socuri externe.

"Ma astept la o crestere permanenta a creditelor. Daca salariile vor continua sa se majoreze, creditele, inclusiv cele de consum, vor avea aceeasi evolutie", a mai afirmat Isarescu.

Evolutia inflatiei, greu de anticipat

S&P apreciaza ca este dificil de stabilit daca inflatia va reprezenta un impediment pentru aderarea la zona euro, in conditiile in care adoptarea monedei unice ar putea avea loc, cel mai devreme, in anul 2012. Bulgaria ar putea deveni membru al ERMII imediat dupa aderarea la UE, dar S&P considera ca autoritatile din aceasta tara trebuie sa monitorizeze indeaproape evolutia preturilor, pe fondul inflatiei de peste 5%, consemnata in anul 2005 si a unei rate medii de crestere a creditelor de peste 44%, in ultimii patru ani.

Romania si Bulgaria sunt, alaturi de Polonia si Cehia, singurele state pentru care nu a fost realizata convergenta dintre ratingurile pentru datoriile in valute si calificativele acordate creditelor in moneda nationala. In prezent, agentia acorda Romaniei ratingul "BBB minus", cu perspectiva stabila, pentru datoriile pe termen lung in valuta, respectiv "A minus 3" pentru datoriile pe termen scurt. In ceea ce priveste datoriile in moneda nationala, ratingul Romaniei este "BBB" cu perspectiva stabila, pentru creditele pe termen lung, respectiv "A minus 3" pentru datoriile pe termen scurt.

Bulgaria in pole-position

S&P apreciaza ca, dintre cele patru state, Bulgaria ar putea adopta moneda unica cel mai repede, in contextul ratingului "BBB", cu perspectiva pozitiva, acordat pentru datoriile in valuta si a calificativului "BBB plus", cu perpectiva stabila, pentru datoriile in moneda nationala.

Pentru a adera la uniunea monetara, statele trebuie sa participe pentru o perioada de minimum doi ani la ERM II si sa indeplineasca o serie de criterii privind nivelul datoriei publice si deficitului bugetar, stabilitatea preturilor, a monedei nationale si a dobanzilor pe termen lung.

Evaluarea finala privind nivelul de pegatire pentru adoptarea monedei euro va fi realizata de Consiliul European, in functie de rapoartele Bancii Centrale Europene si Comisiei Europene. Slovenia este, in prezent, singurul dintre cele 12 state care a indeplinit criteriile de la Maastricht si va adera la Uniunea monetara in anul 2007.

O serie de tari care intentionau sa adopte euro relativ devreme, respectiv Lituania, Estonia si Letonia, s-au confruntat cu o crestere semnificativa a preturilor si a cererii interne, nereusind sa indeplineasca criteriul privind rata inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.