Lanturile internationale hoteliere au prins gust de Romania

Hotelurile care se vor deschide in acest an au atras fonduri de peste 190 milioane de euro
Investitiile din industria turistica din Romania ar putea depasi, in 2005, nivelul de 420 milioane euro, spun reprezentantii pietei de profil. Dintre investitiile anuntate, doar jumatate vor fi finalizate in acest an, pentru a anima vacantele si calatoriile de afaceri in Romania. Surprizele vor fi noile instalatii de telescaun, un parc de distractii, lanturi internationale de hoteluri si o statiune de lux in Delta Dunarii.

Fie ca sint inca in stadiul de lucru la temelie, fie ca asteapta cu infrigurare primii turisti, investitii de peste 420 milioane euro rasar in acest an in peisajul turistic romanesc. Proiectele de investitii care se vor derula sint situate in special in Bucuresti sau in resedintele de judet, precum si pe litoral, in statiunile balneare si in Delta Dunarii. Ele implica mai ales construirea sau modernizarea unor hoteluri de trei stele. In orasele mari, anul acesta va fi fructuos prin venirea unor lanturi hoteliere internationale ori prin continuarea extinderii celor existente. "Este vorba de inca trei hoteluri Golden Tulip si de unul Accor, in Bucuresti. Pentru 2006, asteptam Sheraton si extinderea Howard Johnson si Accor", spune presedintele firmei de consultanta Peacock Hotels, Paul Marasoiu. Lantul hotelier francez Accor a inceput lucrarile de constructie la Hotelul Novotel, situat linga Palatul Telefoanelor, dupa mai mult de un an de aminari. Investitia se ridica la 33 de milioane de euro, iar constructorul este compania franceza Bouygues.

Strategia Accor pentru Romania prevede construirea a sapte-opt hoteluri in marile orase si zone turistice, precum si a unui lant de hoteluri cu tarife reduse, dupa modelul Etap din statele UE. Grupul Accor a deschis, in 1994, Hotelul Sofitel din Bucuresti si in 2000 Hotelul Ibis, in zona Garii de Nord a Capitalei. Golden Tulip va inaugura anul acesta primele hoteluri in Romania. "Golden Tulip intra in acest an cu trei hoteluri in Bucuresti, in trei zone-cheie (unul prin preluarea SkyGate, de linga Aeroportul "Henri Coanda", unul pe Calea Victoriei si altul pe Nerva Traian)", spune Paul Marasoiu. De asemenea, lantul hotelier olandez, care are 260 de hoteluri in 41 de tari, va prelua in acest an si Hotelul Concordia din Tirgu-Mures.

16 hoteluri noi in 2005

Hotelurile care se vor deschide in prima parte a acestui an totalizeaza investitii intre 180 si 190 milioane euro, spune Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale din Turism (FPT). "Dintre acestea, aproximativ 60a vor fi hoteluri situate in zonele predominant turistice, ca litoralul si zonele montano-balneare", explica Vasilescu.
Presedintele FPT precizeaza ca investitiile in proiecte turistice au fost mai mici in prima parte a anului deoarece investitorii au asteptat deciziile noului guvern. "Noile hoteluri de la mare vor ridica usor preturile de cazare la 3 stele fata de anul trecut", a adaugat Vasilescu. In medie, preturile din acest an pe litoral vor fi cu 12-15a mai mari decit anul trecut.

Cazare de 5 stele in Delta

Printre noutatile lui 2005, se numara si o ministatiune de 5 stele in Delta Dunarii. "Este un centru integrat care cuprinde pensiune, cazare si facilitati de recreere. Are 30 de vile (tip bungalow), fiecare cu o suprafata de 80 metri patrati (dormitor mare, baie de lux, o sufragerie cu semineu si o terasa cu vedere spre riu", spune reprezentantul Delta Resort, care precizeaza ca vilele vor fi dotate cu instalatie de aer conditionat, televiziune prin cablu, minibar, telefon si conexiune Internet. Statiunea se afla in complexul de lacuri Somova-Parches, iar investitia s-a ridicat la 4 milioane de euro.

Proiecte pentru 2005

• Compania Teleferic Prahova a finalizat, la sfirsitul lui 2004, o investitie de 3 milioane de euro intr-o instalatie noua de telescaun la Predeal, si anul acesta va da in folosinta un proiect similar la Sinaia.
• Concernul international Zamperla, unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de echipament pentru parcurile de distractii, se pregateste sa inceapa in acest an lucrarile de constructie a unui parc de distractii la Cluj (in zona Colina, situata la iesirea din Cluj spre Oradea), investitie estimata la 15 milioane de euro.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.