La sfarsitul anului 2005 in lume erau aproximativ 8,7 milioane de persoane care aveau averi de peste un milion de dolari. Numarul acestora este in crestere cu 6,7 procente, cei mai multi fiind in America de Nord, urmata de Europa. Dar Asia vine tare din urma in special datorita cresterilor economice din India, Coreea de Sud si America Latina

Potrivit unui studiu dat astazi publicitatii de grupul de investitii Merrill Lynch si de firma de consultanta Capgemini, averile celor mai bogati oameni de pe planeta au ajuns la 33.300 miliarde de dolari la finele anului 2004, in crestere cu 6,7% comparativ cu 2004. Studiul arata ca in ultimii 10 ani numarul de milionari aproape s-a dublat, avand in vedere ca in anul 1996 Merrill Lynch a identificat un numar de 4,5 milioane de persoane cu o avere mai mare de un milion de dolari.

Cei mai multi milioanari in dolari sunt din America de Nord. Din cei 8,7 milionari in total, 2,9 milioane au resedinta pe continentul american iar 2,669 milioane sunt din SUA. Cresterea inregistrata pe continent este de 6,9 in comparatie cu anul precedent. Distanta fata de Europa nu este insa foarte mare. Numarul europenilor milionari in dolari a crescut cu 4,5% in 2005 pana la 2,8 milioane. Germania conduce topul cu 767.000 de milionari in dolari, britanicii inregistrand cea mai mare crestere ca natiune a numarului de milioanari, si anume de 7,5% pana la 449,070 milionari in dolari.

Zona Asia-Pacific are 2,4 milionari, in crestere cu 7,3%. Aceasta evolutie este datorata in special de cresterile spectaculoase inregistrate de Coreea de Sud (+21,3%) si India (+19,3%). De asemenea, Rusia se claseaza in top din acest punct de vedere in urma unei cresteri a numarului de milionari cu 17,4 procente.

Potrivit lui Christian Berger, reprezentant al companiei Capgemini, cresterea numarului de milionari pe Glob si a averilor acestora este o evolutie fireasca inrudita cu evenimentele economice pe plan mondial din ultima perioada. "Explicatiile acestei evolutii sunt in special cresterea economica globala cu 4,3%, in special cele ale regiunilor Asia-Pacific si Europa de Est, si evolutia spectaculoasa a a castigurilor bursiere, care au fost anul trecut cu 9,4% mai mari comparativ cu un an in urma", a declarat pentru Wall-Street Christian Berger.

Astfel, castigurile bursiere in Coreea de Sud s-au majorat cu 54%, in timp ce bursa din Polonia a crescut cu 43,1% iar cea din Africa de Sud cu 43%. Castigurile bursiere din India si Mexic au crescut cu 42,3% respectiv 37,8%. Acest factor combinat cu cresterea economica a Chinei de de aproape 10% in anul precedent si cea a Indiei de 8% au condus si la cresterea numarului de milionari din aceste tari.

Cea mai mare crestere a numarului de milionari s-a inregistrat insa in Africa,chiar daca au fost identificati doar 100.000 de milionari in dolari, Africa fiind din acest punct de vedere continentul cu cei mai putini oameni bogati. Din studiul celor doua companii mai reiese ca in America Latina si in Orientul Mijlociu sunt aproximativ 600.000 de milionari, cele doua continente 'impartindu-i' in mod egal.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.