Concurenta dintre operatorii de telefonie fixa, care a inceput in anul 2003, a avut drept rezultat o scadere a tarifelor practicate de Romtelecom. Majoritatea operatorilor s-au orientat catre apelurile internationale, tocmai pentru ca tarifele practicate de Romtelecom pentru acestea erau foarte mari. Ulterior, Romtelecom a trebuit sa scada preturile. Orientarea unora dintre operatori catre utilizatorii casnici va fi o adevarata provocare pentru Romtelecom. Astral Telecom anunta ca va acorda o atentie mai mare acestora. Atlas Telecom anunta investitii de 100 de milioane de euro pentru a ajunge la un million de abonati. Mai sint si alte firme care vor intra in competitie. Specialistii prognozeaza ca in viitor vor ramine cel mult doi competitori seriosi pentru Romtelecom si ca scaderea tarifelor va continua. Conducerea principalului operator de telefonie fixa considera insa ca este binevenita orice concurenta, pentru ca beneficiarul principal va fi clientul. 11

Liberalizarea pietei de telefonie fixa a avut drept rezultat scaderea tarifelor. Aceasta tendinta va continua, mai ales ca operatorii anunta investitii consistente, iar concurenta va fi mai mare. Specialistii apreciaza ca in final vor ramine trei actori mari pe piata.

Concurenta dintre operatorii de telefonie fixa a avut un efect benefic asupra consumatorilor. Introducerea posibilitatii de interconectare, precum si alte posibilitati, prin care operatorii pot furniza servicii de telefonie chiar daca nu au retele proprii, au facut ca interesul pentru aceste servicii sa creasca. Tarifele au scazut, iar oferta s-a diversificat. Pina acum, efectele s-au vazut la preturile pentru convorbirile internationale si interurbane. Acestea au fost si pachetele cele mai solictate de catre noii operatori care au intrat pe piata. Pina in prezent, ofertele acestea au fost canalizate pe segmentul business. Pentru acest an, unii dintre ei anunta insa o ofensiva si pe segmentul utilizatorilor rezidentiali.

Inflatie de operatori

Pina la 24 ianuarie, 231 de companii au primit de la ANRC dreptul de a furniza servicii de telefonie prin intermediul unor retele publice fixe. Dintre companiile care au solicitat autorizare pentru servicii de telefonie fixa, 145 si-au exprimat intentia de a acoperi segmentul apelurilor locale, 152 s-au orientat spre segmentul apelurilor la distanta, iar 171 furnizeaza sau vor furniza servicii pe segmentul apelurilor internationale. "Avem un numar record de operatori, comparativ cu restul Europei", spune Radu Tudorache, directorul Directiei de Reglementare Economica a Pietei din cadrul ANRC.

Apelurile internationale, cele mai cautate

Tarifele mari practicate de Romtelecom pentru apelurile internationale au generat un interes crescut din partea operatorilor privati. Acestia au achizitionat de la Romtelecom doar serviciul de originare a apelurilor. Apoi au aparut pe piata cartelele cu care oricine putea suna in strainatate de la telefonul fix, la tarife mici. Inaintea numarului format se tasta un cod. "Acum cred ca toti operatorii au si serviciul de originare a apelurilor interurbane", mai spune Radu Tudorache. Pina in prezent nu s-a inregistrat un interes din partea acestora de a achizitiona de la Romtelecom serviciul de originare pentru apelurile locale. Totusi, operatorii locali pun la punct retele proprii destinate segmentului business. Din acest punct de vedere, un avantaj il au marii operatori de cablu care prin retelele pe care le au pot furniza servicii de telefonie fixa, televiziune si Internet.

Concurenta pe utilizatorii casnici

Pentru acest an, mai multe companii si-au anuntat intentia de a ataca piata utilizatorilor rezidentiali, dupa ce pina in prezent s-au concentrat pe zona business. Astfel, la Astral Telecom, aproximativ 90% dintre utilizatorii de Astral TeleFix sint companii, restul de 10% fiind utilizatori din segmentul rezidential. "Astral a intrat pe piata segmentului rezidential inca din aprilie 2004, dar intentia noastra este de a dezvolta produsele pe acest segment in 2005, in vederea atragerii in reteaua noastra a unui numar cit mai mare de utilizatori.

Cele peste 40 de milioane de euro investiti in dezvoltarea retelei si in produse si servicii noi se regasesc in acest moment intr-un target de aproximativ 400 000 de clienti potentiali pregatiti din punct de vedere al infrastructurii pentru a beneficia de oferta noastra de servicii integrate de comunicatii electronice", spune Calin Geru, manager marketing la Astral.

O spectaculoasa extindere promite Atlas Telecom.

Compania ofera in prezent servicii de telefonie fixa in Oradea si localitati din judetul Bihor, avind 10 000 de abonati. Conducerea companiei spune insa ca se vor face investitii de 100 de milioane de euro pentru a atinge cifra de un milion de clienti. "Pentru 2005, planurile de dezvoltare a retelei au in vedere acoperirea a zece importante orase ale tarii Timisoara, Arad, Satu Mare, Cluj, Bucuresti, Targu Mures, Sibiu, Ploiesti, Baia Mare si Galati - urmind ca pina in 2006 sa reusim acoperirea altor zece orase: Iasi, Piatra-Neamt, Bacau, Braila, Craiova, Constanta, Alba Iulia, Ploiesti, Pitesti si Brasov", spune Mihaela Vasiluta, oficial al Atlas Telecom.

Tarife mai mici

Specialistii considera ca aceasta concurenta va duce in continuare la scaderea tarifelor convorbirilor telefonice. De asemenea, se lucreaza la un nou mod de calculare a tarifelor de interconectare. In ceea ce priveste numarul mare operatori, se considera ca in timp piata se va aseza si vor ramine putini operatori mari. "Vor fi si operatori de nisa, specializati pe anumite pache-te de servicii", spune Radu Tudorache. Ramine de vazut in ce masura planurile firmelor nou intrate pe piata vor reusi sa atraga din clientii Romtelecom.

Ingramadeala pe piata: 50 de companii ofera servicii de telefonie fixa

Conform datelor statistice raportate de catre operatorii de telefonie fixa la ANRC pina la 30 iunie 2004, 50 de companii (inclusiv Romtelecom) furnizau efectiv servicii de telefonie. Dintre acestia, 20 furnizau servicii de telefonie fixa prin reteaua proprie, iar ceilalti prin intermediul retelelor de acces ale altora.

Apelurile locale si nationale erau incluse in ofertele a 17 dintre operatori, cele fix-mobil la 14, iar apelurile internationale la 40 de operatori.

Tarife mai mici

Concurenta de pe piata de telefonie fixa a provocat o micsorare a tarifelor practicate de Romtelecom. Conform datelor detinute de ANRC, in perioada septembrie 2003- decembrie 2004, tarifele pentru convorbirile internationale au scazut in medie cu 44%, cele pentru convorbirile interjudetene in medie cu 25%, iar cele pentru apelurile catre retelele mobile cu 6,6%. De la 1 februarie, Romtelecom a mai redus tarifele, insa in compensatie a majorat abonamentele. Astfel, tarifele pentru apelurile interjudetene s-au redus cu 10% in orele de virf, cele pentru apeluri catre retelele de telefonie mobila cu 0,5 eurocenti pe minut, iar tarifele pentru convorbiri internationale au scazut cu aproximativ 10%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.