Pentru ca exportatorii nu sunt in stare sau nu vor sa-si acopere riscurile valutare prin banci, statul le vine in ajutor. Eximbank, banca de stat, va lansa un produs special de acest gen, pe care sa-l ofere exportatorilor

Hedging-ul, cum se numeste acoperierea riscului valutar, este un produs oferit de toate bancile, dar este folosit de prea putini. Produsul oferit de Eximbank va fi o polita de asigurare a riscului valutar. Prin aceastea, pierderile exportatorilor din contracte cu plata la termen, rezultate din eventualele diferente de curs valutar, vor fi acoperite de banca.

"Avem in lucru polite de asigurare a riscului valutar," afirma Carmen Radu, presedintele bancii.

Astfel, in cazul in care diferentele de curs dintre leu si dolar sau euro, intre momentul exportului si data incasarii contravalorii, sunt defavorabile exportatorului, pierderea va fi acoperita de banca. Pe de alta parte,in cazul in care diferenta de curs este in favoarea exportatorului, suma rezultata va reveni bancii. "Polita de asigurare trebuie sa mearga in ambele sensuri," apreciaza reprezentantii Eximbank.

In termeni cat mai clari, hedgingul, metoda protejarii impotriva riscului valutar - poate fi explicata cam asa: un producator roman a reusit sa gaseasca, intre in contact pentru export, un client dispus sa cumpere marfa de 10.000 de euro. Acesta va livra marfa peste doua luni, iar ca sa nu piarda de pe urma oscilatiei cursului valutar atunci cand incaseaza banii, exportatorul apeleaza la o banca pentru un serviciu de hedging.

In esenta, hedgingul reprezinta o modalitate eficienta de protectie, fie prin incheierea unor contracte forward cu o banca, fie prin deschiderea unor pozitii in piata futures (la BMFMS).

Mai precis, folosind hedgingul, exportatorii se pot proteja de o eventuala cadere a monedei nationale, pe cand importatorii se feresc de intarirea ei.

Decizia de hedging depinde de gradul de risc pe care o corporatie este dispusa sa si-l asume, de puterea sa financiara, de politica de firma, de viziunea proprie referitoare la evolutia conditiilor de piata.

De ce nu mai cauta exportatorii romani hedgingul?

In opinia lui Doru Lionachescu, managing partner la Capital Partners, astfel de produse nu au nicio sansa pe piata autohtona."Momentan, produsele de hedging oferite de bancile din Romania sunt foarte scumpe din cauza diferentialului de dobanda foarte mare ," declara acesta pentru Wall-Street. Formula de calcul pentru costul de hedging este simpla: diferenta dintre cele dobanzile celor doua valute.

Astfel, cu cat este mai mare diferentialul ratelor dobanzii celor doua valute, cu atat va creste si costul de hedging. Mai mult, doua elemente sunt esentiale in procesul de luare a deciziilor pentru exportatori: diferentialul de dobanda si anticipatiile privind evolutia cursului de schimb.

"Dobanzile la noi sunt foarte ridicate si astfel costul de hedging este mult prea mare. In acelasi timp, asistam la un trend previzibil, neavand o piata valutara volatila," explica Lionachescu apetitul scazut al exportatorilor romani pentru acest produs de acoperire a riscului valutar.

Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, are o explicatie la fel de interesanta: "Oamenii trebuie sa invete ca nimic nu este gratuit pe lumea asta. Fie ca vorbim de oameni simpli sau de oameni de afaceri, acestia trebuie sa-si protejeze fluxul de venituri, sa-si asigure o acoperire a riscului," puncteaza acesta. Potrivit lui Bogdan Baltazar, aceasta tendinta se gaseste si in strategia exportatorilor care nu apeleaza la hedging, pereferand politici mai agresive, de asumare a riscului.

Eximbank targeteaza IMM-urile si exportatorii

Eximbank a lansat in cursul zilei de ieri noi produse, pentru acoperirea riscului de curs si de dobanda pentru exportatori. In paralel, banca va dezvolta produse si pentru piata interna, atat in domeniul asigurarilor pentru riscuri de neplata, cat si pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Garantia de export pentru marfuri generale vine in sprijinul exportatorilor romani, completand pana la 80% din garantiile reale solicitate acestora de bancile comerciale pentru emiterea scrisorilor de garantie bancara.

Micro-garantia reprezinta o garantie pentru creditele in lei angajate de IMM-uri pentru sustinerea si dezvoltarea activitatii dar si de alti agenti economici pentru finantarea activitatilor din urmatoarele domenii: infrastructura, dezvoltare regionala, utilitati publice, activitate de cercetare - dezvoltare, protectia mediului, ocuparea si formarea personalului. Micro-garantia se acorda de catre Eximbank in numele si contul statului, in favoarea bancii comerciale de la care un agent economic a contractat un credit in lei, pe un termen de pana la 7 ani.

Compensatia de dobanda, o alta masura de sprijin de natura ajutorului de stat, se aplica la creditele in lei contractate de agentii economici si "compenseaza" pana la 50% din dobanda platita la credit de catre un agent economic, cu respectarea incadrarii sub pragul minim pentru ajutorul de stat, respectiv nu depaseste cumulat 400.000 RON intr-o perioada de pana la 3 ani. Bancile comerciale din Romania sunt reticente la acordarea finantarilor in valuta pentru intreprinderile mici si mijlocii care deruleaza proiecte fara efecte economice imediate (mediu inconjurator, forta de munca etc.), iar creditele in lei sunt mai scumpe decat cele in valuta (ca urmare a diferentei de rata de dobanda si a tendintei de apreciere a monedei nationale).


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.