Mai multe firme si-au exprimat intentia de a implementa in Romania televiziunea digitala. Clientii pot receptiona un pachet de programe de televiziune fara a fi conectati la un operator de cablu.

Televiziunea digitala a patruns si in Romania. Citeva firme si-au anuntat intrarea pe aceasta piata. Unele au lansat chiar oferte clare in acest sens. Pentru a putea receptiona programele, clientii trebuie sa achizitioneze echipamentul necesar. Principala tinta a firmelor care vor furniza astfel de servicii o reprezinta cartierele sau localitatile in care operatorii de cablu nu au ajuns. Pachetul de programe poate fi achizitionat si de cei racordati la un operator de cablu, dar sint nemultumiti de serviciile pe care acesta le ofera.

Cablu fara cablu

Serviciul consta in retransmisia prin satelit a unui pachet de programe de televiziune. Un plus fata de varianta cablu o reprezinta calitatea semnalului, imaginea fiind la fel de clara ca atunci cind se vizioneaza un DVD. Programele tv vor fi transmise cu mai multe variante de subtitrare, utilizatorul alegind-o pe cea pe care o doreste.

De asemenea, abonatii unor platforme de acest tip pot beneficia de alte avantaje - multisound (anumite programe sint transmise in format Dolby Surround sau dublate in mai multe limbi; aceste optiuni pot fi selectate de un abonat), posibilitatea de a ingradi accesul copiilor la anumite programe sau pot opta pentru diverse jocuri video.

Ochii pe zone rezidentiale

Cartierele in care firmele de televiziune prin cablu nu au ajuns constituie principala tinta a operatorilor de televiziune DTH. In aceasta categorie intra si ansamblurile de vile situate in afara oraselor. In Romania, primul serviciu de acest fel a fost lansat la sfirsitul anului trecut de catre FocusSat.

"Tinta noastra o reprezinta cei care nu beneficiaza inca de nici un fel de serviciu de televiziune prin cablu. Deoarece nu avem nici un fel de limitare teritoriala, abonatii nostri se pot afla absolut oriunde in Romania. Sintem convinsi ca printre primii clienti vor fi familiile cu venituri peste medie din mediul rural si proprietarii de case de vacanta situate in locuri relativ izolate. De la astfel de potentiali clienti am primit deja citeva sute de solicitari de instalare", spune Cristinel Popa, director FocusSat.

Deja se intrevede concurenta

Potentialul acestei piete a atras atentia firmelor de televiziune prin cablu. RCS ofera, mai nou, si televiziune digitala. Alt furnizor de televiziune prin cablu care intentioneaza sa faca acelasi lucru este UPC.

"In acest moment, piata din Romania este pregatita pentru un astfel de serviciu de telecomunicatii. Intentia UPC este de a lansa acest serviciu pina la jumatatea anului 2005", spune Richard Anderson, Managing Director UPC Romania.

Numarul firmelor ce vor asigura astfel de servicii va fi mai mare. Publicul va fi insa cel care va spune daca televiziunea digitala va avea succes.

Preturi pentru abonamente

Pina in prezent, doar RCS si FocusSat furnizeaza astfel de servicii. La primii, abonamentul pentru pachetul de baza, ce contine 24 de programe, costa 5,25 dolari lunar, in vreme ce pentru pachetul extra, ce cuprinde alte patru programe, taxa este de 6,95 dolari. La ceilalti, fiecare abonat poate opta pentru un nivel de abonament situat intre 180.000 si 390.000 de lei, in functie de structura pachetului de programe solicitat. In prima faza, grila va avea 22 de programe, dar si doua pachete in sistemul "pay per view". Vor fi incluse atit programe romanesti, cit si straine.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.