De astazi, abonamentele RomTelecom se scumpesc cu peste 34%, dar alte servicii ale operatorului se ieftinesc. Aceasta este ultima scumpire a serviciilor RomTelecom pentru acest an, in asteptarea privatizarii celor 45,9% din actiunile care apartin inca statului, prin listarea lor la bursa, promite compania.

Abonamentele RomTelecom se scumpesc de astazi cu 34,1%, iar tarifele pentru apelurile interjudetene vor fi reduse cu 10%, la fel ca si cele pentru convorbirile internationale. Este a treia oara cind operatorul de telefonie fixa a cerut si a primit revizuirea tarifelor, prima fiind aprobata pe 2 octombrie 2003, iar a doua pe 30 aprilie 2004. Se pare insa ca aceasta este ultima scumpire a tarifelor RomTelecom inainte ca operatorul sa fie listat pe bursa. "Nu intentionam sa mai cerem alte rebalansari de tarife in acest an sau, mai bine spus, pina cind compania va fi privatizata", spun oficialii RomTelecom. Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca privatizarea a RomTelecom se va incheia pina in 2006, prin listare la bursa. "Am discutat cu oficialii RomTelecom si urmeaza sa analizam cea mai buna metoda de privatizare. Probabil, aceasta se va realiza prin listarea unui pachet de actiuni la bursa", a spus ministrul Zsolt Nagy. Vinerea trecuta, oficialii guvernului au anuntat ca operatorul de telefonie fixa va fi listat la bursa pina la sfirsitul acestui an. Actionarul majoritar de la RomTelecom este grupul elen OTE, cu 54,01% din capitalul social, restul titlurilor apartinind statului roman.

Privatizarea RomTelecom, in date

decembrie 1996 - RomTelecom, scoasa la privatizare
martie 1997 - MCTI nominalizeaza zece firme de consultanta
iulie 1997 - Banca de investitii americana Goldman Sachs International este desemnata consultant
octombrie 1997 - RomTelecom devine societate pe actiuni
martie 1998 - Deutsche Telekom, France Telecom, Koninklijke PTT Nederland-KPN Olanda, OTE Grecia, Southwestern Bell Communications Inc. - SBC SUA si Societa Finanziaria Telefonica-STET Italia sint interesate sa cumpere 35% din RomTelecom
aprilie 1998 - Compania americana SBC se retrage din competitie
iunie 1998 - Actiunile RomTelecom se transfera la FPS
august 1998 - KPN se retrage din competitie
septembrie 1998 - SBC se retrage
noiembrie 1998 - Companiile STET si OTE depun ofertele finale pentru privatizare. Compania elena OTE este declarata cistigatoare

Listarea, asteptata cu interes

Analistii pietei de telecomunicatii sustin ca privatizarea prin listare ar putea fi dificila. "Listarea in acelasi timp a RomTelecom, CosmoRom, Teletrans si Telecomunicatii CFR (toate societatile pe care MCTI intentioneaza sa le privatizeze - n.r.), intr-un interval de timp atit de scurt (pina in 2006), ar putea duce la valori mici ale tranzactiilor sau ar face dificila vinzarea unor operatori", spune analistul Nicolae Oaca. Acesta precizeaza ca este posibil ca privatizarea RomTelecom, care are o capitalizare bursiera mare, sa nu se incheie in 2006.

Pe de alta parte, comunitatea bursiera este incintata de potentiala listare a acestor companii. Oficiali ai Bursei de Valori Bucuresti sint de parere ca listarea la bursa a acestor companii ar avea un impact deosebit, fiind un lucru cerut de multi ani de comunitatea bursiera. Dupa listare, pretul actiunilor Petrom a crescut constant. Actiunea, care are o valoare nominala de 1.000 de lei, s-a tranzactionat ieri pentru 4.190 lei, cotatie care ii da o capitalizare bursiera de 6,25 miliarde de euro, de patru ori mai mare decit valoarea contabila a companiei. Intr-un an, pretul actiunilor s-a marit de patru ori, de la 1.440 de lei (in ultima zi de tranzactionare din ianuarie 2004) pina la peste 4.100 lei. Este adevarat insa ca pretul Petrom pe bursa a crescut constant dupa preluarea de catre OMV. (Iuliana Roibu)

Noile tarife tip abonament linie individuala linie cuplata

euro lei
social 3,5 136.000
1,65 euro conv. incluse 6,4 249.000 5,5 214.000
0,8 euro conv. incluse 5,7 222.300 4,8 187.200
fara conv. incluse 4,9 191.100 4 156.000

Tarifele sint calculate la 1 euro = 39.000 lei si nu includ TVA.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.