Reprezentantii celor doi giganti mondiali ai otelului, Arcelor si Mittal, se vor intalni, pentru prima data oficial, in zilele urmatoare, pentru a discuta despre oferta publica ostila de preluare facuta de Mittal, informeaza Rompres. "Asta nu inseamna deloc o intrare in faza de negocieri", a precizat purtatorul de cuvant al Arcelor.

Autoritatea bursiera spaniola (CNMV) a aprobat joi modalitatile noii oferte publice de preluare depusa de grupul Mittal Steel pentru Arcelor SA, inclusiv prelungirea termenului limita la care expira aceasta oferta. Grupul siderugic european Arcelor, numarul doi mondial, are aproximativ 15.000 de angajati la 18 site-uri de productie din Spania, actiunile sale fiiind cotate si la bursa de la Madrid.

La data de 19 mai, grupul condus de Lakshmi Mittal si-a majorat cu 34 de procente pana la 25,8 miliarde euro oferta de preluare depusa pentru Arcelor, evaluand actiunile grupului siderugic european la 37,74 euro. Modificarea ofertei depusa de Mittal Steel a fost aprobata miercurea trecuta si de autoritatile bursiere din Luxemburg si Belgia.

Conducerea Arcelor a anuntat, la finele lunii mai, un acord de fuziune cu Severstal, printr-o operatiune ce va da oligarhului Alexei Mordashov, patronul companiei ruse, controlul asupra a 32 la suta din actiunile grupului siderurgic european, rezultatul fuziunii dintre compania franceza Usinor, cea spaniola Aceralia si cea luxemburgheza Arbel. Alianta cu Severstal este rezultatul unor luni de incercari ale conducerii Arcelor de a respinge oferta ostila a Mittal. O parte din actionarii Arcelor nu au fost insa de acord.

Prin preluarea Arcelor, Mittal vrea sa creeze cel mai mare producator mondial de otel, un conglomerat cu o valoare de piata de aproximativ 40 miliarde dolari si 322.000 de angajati in intreaga lume. Un eventual mastodont format din Mittal si Arcelor ar putea produce aproximativ 140 milioane tone de otel pe an, controland 12 procente din piata mondiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.