Primele trei luni ale anului au adus odata cu ele cresteri semnificative in ceea ce priveste activitatea din constructii. Astfel, lucrarile din constructii au inregistrat in primul trimestru al acestui an cresteri in termeni reali de 20,7%, fiind de cateva ori mai mari decat cresterea inregistrata in aceeasi perioada in ultimii cinci ani, potrivit unei analize realizate de Comisia Nationala de Prognoza. Principalul motiv al acestui fenomen il reprezinta, conform specialistilor, volumul sporit de investitii in acest sector. Totodata, acestia considera ca sectorul constructiilor va inregistra anul acesta cresteri de 35% fata de anul trecut.

"Investitiile imobiliare, investitiile Guvernului fata de anumite proiecte au facut ca aceasta crestere sa fie vizibila. Anul trecut, de exemplu, Guvernul nu a facut investitii in acest domeniu", ne-a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Casei Sociale a Constructorilor. De asemenea, acesta s-a aratat optimist vizavi de majorarea numarului de actiuni in constructii. "Anticipam ca anul acesta se vor inregistra cresteri in constructii, in termeni reali, de 35 la suta fata de anul trecut", a adaugat presedintele CSC.

Constructiile ingineresti, in top

Potrivit Rompres, aceasta explozie a constructiilor s-a produs inca din luna ianuarie, cand s-a inregistrat o crestere de 20,5 la suta, urmata de luna februarie - plus 19,6 la suta si martie - plus 21,6 la suta.
Cresteri mai mari s-au inregistrat la lucrarile de constructii ingineresti (plus 29,3 la suta), precum si in cazul constructiilor noi, unde ponderea materialelor de constructii din productia interna detin o cota insemnata. Analiza CNP subliniaza faptul ca efectul intensificarii constructiilor s-a reflectat in aceasta perioada mai ales asupra altor activitati si indeosebi asupra activitatilor extractive de produse de cariera si balastiera si mai putin asupra productiei interne de materiale de constructii, caz in care importul si-a marit contributia la acoperirea cererii.

Intensificarea lucrarilor de infrastructura

Principalul beneficiar al cererii pentru constructii a fost domeniul "alte activitati extractive", care
si-a majorat volumul de activitate in primul trimestru cu 17,6 la suta. In cadrul acestei subramuri s-au inregistrat cresteri spectaculoase la produsele de cariera si balastiera, sortate pentru lucrari de drumuri, cai ferate si indiguiri, fiind extrase cantitati duble fata de trimestrul I 2005 (cresterea reala a fost de 104,8 la suta), argila caolinoasa (plus 679,6 la suta), unde productia a ajuns la 10,1 tone, fata de 1,3 tone in perioada similara din 2005.

De asemenea, s-au inregistrat cresteri in ceea ce priveste agregatele minerale de cariera si balastiera sortata (plus 77,6 la suta), gipsul (plus 53,9 la suta).
Aceste cresteri sunt in concordanta cu specificul lucrarilor de constructii din primele trei luni, cand lucrarile de constructii ingineresti au inregistrat cea mai mare dinamica dintre toate tipurile de constructii. Practic, efectul cel mai important asupra productiei industriale l-a avut intensificarea lucrarilor de infrastructura. Impactul pozitiv al acestui proces se regaseste si in celelalte activitati industriale, dar nu a putut compensa in totalitate reducerile de la alte grupe de produse.

Spre exemplu, in sectorul constructiilor metalice si al produselor din metal, produsele de tamplarie metalica au inregistrat o crestere cu 244,5 la suta, carcasele si armaturile pentru beton armat cu 57 la suta, piesele sudate din sarma de otel - cu 27,4 la suta, podurile si tablierele metalice - plus 9,2 la suta, constructiile metalice pentru constructii industriale - plus 4,8 la suta.

Cresteri semnificative si la importul de materiale

Pe ansamblu, importurile de materiale de constructii au crescut cu 29,3 la suta. In cadrul acestora insa se remarca o crestere pronuntata de materiale de zidarie, de complexitate scazuta, precum elemente prefabricate pentru cladiri (crestere de 7,4 ori), caramizi blocuri, dale si alte produse ceramice (de 15,7 ori), caramizi pentru constructii (de trei ori). Concomitent, productia interna de caramizi s-a redus cu circa 35 la suta, iar cea de materiale de zidarie cu 42,6 la suta.

Din produsele interne cu cresteri decurgand din constructia de locuinte sunt de subliniat cele cu valoare adaugata mai mare, precum geamuri termopan (plus 132,1 la suta), placi de teracota (plus 48,2 la suta), parchete (plus 21,9 la suta), furnire estetice (plus 103 la suta).

Cresteri pe piata otelului-beton

Producatorul si distribuitorul de otel-beton Procema Bucuresti estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 117 milioane de lei (aproximativ 32 milioane de euro), de peste doua ori mai mare decat valoarea inregistrata anul trecut, de circa 41 milioane lei (11,3 milioane euro). "Aceasta crestere se datoreaza in principal investitiilor din ultimii doi ani pentru constructia a patru unitati de productie, cu o capacitate totala de 30.000 de tone, care vor atinge in acest an randamentul maxim", a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Traian Ispas.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.