Dezlegarea la vanzarile de case nationalizate se apropie. Efectele: fostii proprietari vor avea sanse si mai mici de a-si redobandi imobilele, dar partea buna este ca in locul multora dintre cladirile insalubre din orase vor rasari blocuri de apartamente

Un tanar regizor roman de succes, in cautarea unei case in Bucuresti care sa aiba si o amprenta de epoca, sa fie amplasata si in centru, dar care sa nu-l coste prea mult, a gasit intr-un ziar un anunt foarte atractiv. Un apartament de peste 100 mp, intr-o vila istorica, aflata in zona Udriste, la cinci minute de zona zero a Bucurestiului, era scos la vanzare cu 100.000 de euro. Ajuns la fata locului, regizorul a constatat ca, desi vila arata rezonabil la exterior, interiorul era deplorabil. Tencuiala cazuse din cauza umezelii, iar la etaj plouase recent. Proprietara, de etnie rroma, marise deja pretul apartamentului la 130.000 de euro. In timp ce discuta cu ea si incerca sa verifice actele de proprietate, au aparut alti cativa cetateni de aceasi etnie, care aveau la randul lor apartamente in vila respectiva.

La fel ca ei, sunt in Bucuresti zeci de mii de persoane, de toate etniile si din toate categoriile sociale, care abia asteapta sa-si poata vinde casele sau apartamentele aflate in cladirile nationalizate. Fosti chiriasi in aceste imobile, ei au putut, potrivit Legii nr. 112, votata in 1995, sa cumpere locuintele, daca acestea nu erau revendicate. In schimb, ei nu le puteau vinde timp de zece ani si nu puteau cumpara terenul pe care era amplasata constructia.

Peste putin timp, s-ar putea sa nu mai aiba aceasta grija. Initiativa legislativa a deputatului Petru Calian, fost la PRM, actualmente la PC, votata recent in Camera Deputatilor, ridica aceasta interdictie. In plus, ea va permite sa cumpere si apoi sa revanda terenul aferent.

"Este o catastrofa. sansele ca fostii proprietari, care se afla inca in instanta, sa-si poata redobandi imobilele sunt foarte mici, daca aceasta lege va intra in vigoare", este de parere Maria Theodoru, presedinte al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat. "Speram ca presedintele Traian Basescu sa nu o promulge. Noi am facut un memoriu in acest sens. Vom avea intalniri si cu reprezentantii Comisiei Europene, care intocmesc raportul de tara", spune ea. In Bucuresti exista, in total, 42.268 de dosare prin care se revendica locuinte nationalizate, dintre care doar 3.106 au fost finalizate cu puneri in posesie.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.