Tarile din Europa Centrala si de Est, alaturi de cele din Africa de Nord, sunt pe cale sa devina urmatoarele destinatii favorite pentru amplasarea de centre de outsourcing, in special in cazul companiilor cu sediul in Europa, estimeaza un raport realizat de firma de consultanta Economist Intelligence Unit (EIU), transmite Rompres. Potrivit EIU, India (destinatia favorita pentru activitatile de outsourcing) devine din ce in ce mai scumpa, iar firmele europene doresc tari cu care au o afinitate culturala mai mare.

"Se constata o crestere a cererii pentru activitati mai complexe si zonele unde exista o apropiere lingvistica si culturala mai mare cu clientii. Aceste conditii fac din tarile europene low-cost locatii foarte competitive", a declarat analistul EIU, Delia Meth-Cohn.

Un exemplu in acest sens este Hewlett-Packard, una dintre cele mai mari companii de servicii IT, care si-a deschis recent birouri in Bucuresti, Sofia si Bratislava, unde urmeaza sa-si sporeasca personalul de la 1.500 la 4.000 de angajati pana la finele lui 2007. "De la Bucuresti intentionam sa deservim toate limbile europene", a declarat Jan Zodak, directorul HP pentru activitatile din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.

Outsourcing, sau offshoring, se refera la activitati de genul call center, sprijin back-office si activitati tehnice pe care marile companii prefera sa le delocalizeze in tarile cu mana de lucru ieftina. in acest fel, o companie isi poate reduce costurile, in medie, cu aproximativ 15 procente. EIU estimeaza ca piata mondiala a serviciilor offshoring are in prezent o valoare cuprinsa intre 40 si 50 miliarde dolari pe an, insa inregistreaza un ritm de crestere anual de 30 de procente. Pana in anul 2008, aceasta piata ar putea depasi pragul de 100 miliarde dolari pe an, ceea ce provoaca serioase ingrijorari in unele tari referitor la transferul unui important numar de locuri de munca peste hotare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.