\"Nu cred ca se vor lua masuri de inasprire a ratei dobanzii ca sa loveasca in creditele imobiliare. O astfel de masura ar intra in conflict cu alte politici ale BNR\", a mai spus prim-viceguvernatorul bancii centrale

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu-si propune sa supravegheze si sa reglementeze piata imobiliara si nu considera ca trebuie sa existe ingrijorare in privinta viitorului acestui sector, a declarat, ieri prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu.

\"Nu este treaba noastra sa ne ocupam direct de piata imobiliara. Obiectivul fundamental al BNR este stabilitatea preturilor si, colateral, asigurarea stabilitatii financiare in Romania\", a mentionat Georgescu, citat de Mediafax.

Referindu-se la discutiile recente legate de relatia dintre BNR si sectorul imobiliar, Georgescu a aratat ca \"s-a ridicat problema vigilentei - modul de creditare, modul de luare in garantie a unor asemenea bunuri, fara sa speriem nici constructorii, nici creditorii\".

Oficialul BNR a afirmat ca pe piata imobiliara cererea este mai mare decat oferta, aceasta fiind alimentata din credite, nu din venituri proprii. \"S-a atras atentia bancilor sa fie foarte prudente in evaluari\", a precizat Georgescu, adaugand ca institutiile de credit trebuie sa se consulte cu specialistii.

Ghetea: Exclud pericolul cresterii creditelor neperformante

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a apreciat ca este normal ca cererea pentru credite si in special pentru cele ipotecare sa fie ridicata intrucat sectorul imobiliar a stagnat timp de mai multi ani. \"Au crescut veniturile si pretentiile legate de nivelul de trai. Nu trebuie sa ne sperie ca in Romania asistam la cresterea cererii pentru locuinte si concomitent a preturilor. Atat timp cat in sectorul bancar nu se inregistreaza restante la rambursare, nu stiu de ce ne-am face probleme\", a spus Ghetea.

Reprezentantul ARB a aratat ca inca exista restrictii foarte importante in ceea ce priveste accesul la credite. \"Cred ca in acest moment in Romania nu exista un pericol iminent ca pe fondul cresterii preturilor la imobile sa avem o recesiune puternica in ceea ce priveste performanta in rambursarea creditelor de catre populatie\", a mai afirmat Ghetea. El a apreciat ca nu exista pericolul cresterii creditelor neperformante, in conditiile in care exista o cerere foarte mare pentru locuinte.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.