In regiunea Brasovului, dar si in Delta, cei care vor deschide o pensiune agroturistica vor avea profitul garantat

Pensiunea agroturistica cea mai profitabila este cea situata in regiunile cunoscute deja ca destinatie turistica. Chiar daca mai exista alte pensiuni in zona, nu inseamna ca nu mai este loc. Aceasta intrucit clientii se indreapta tot spre locurile pe care le cunosc sau de care au auzit. "Nu exista zone cu prea multe pensiuni, chiar si la Bran, unde a avut loc o adevarata explozie de pensiuni in ultimii ani, tot nu sint suficiente locuri de cazare. Exista solicitari foarte mari pentru zonele turistice", a spus Maria Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). In acest sens, cele mai profitabile zone pentru cei care vor sa dezvolte o asemenea afacere sint in Bucovina, in regiunea manastirilor, in judetul Brasov, mai ales la Bran-Maeciu, in Sibiu, in Harghita, in Delta Dunarii.

Zona necunoscuta cere promovare

Cele mai apreciate zone in ultima perioada si in acest fel foarte indicate pentru deschiderea unor pensiuni sint judete precum Arges, Vilcea, Gorj, Mehedinti, dar si Alba, Cluj sau Covasna. Aici s-au infiintat deja in ultimii ani foarte multe pensiuni agroturistice. Specialistii spun ca un mare potential au si regiunile deluroase de pe Valea Prahovei sau Valea Bistritei, dar si Vatra Dornei sau zona Maramuresului. Infiintarea unei pensiuni intr-o regiune mai putin cunoscuta ca destinatie turistica este mai putin profitabila pentru ca proprietarul trebuie sa investeasca foarte mult in promovare. "O solutie ar putea fi asocierea cu autoritatile locale, mai ales in problema cailor de acces", a spus Stoian.

Cu 10.000 de euro casa devine pensiune

Majoritatea pensiunilor au fost deschise chiar in casele satenilor. Cei care locuiesc in zone turistice si care si-au dat seama de potentialul afacerii si-au transformat locuinta in pensiune. "Sint destui care au pornit o mica afacere cu 1.000-2.000 de euro. Pentru a fi intr-adevar profitabil, cel care are terenul si casa poate investi 10.000 de euro in renovarea cladirii si amenajarea gradinii. Sint insa si mari investitori care au apelat la proiecte SAPARD, benefiind de finantare in valoare de 200.000 de euro, dar ei cheltuind dublu. Acestia s-au orientat in general catre pensiuni foarte mari cu supradotari", a spus Stoian. Pentru ca randamentul sa fie maxim, pensiunea ar trebui sa aiba cinci camere, fiecare de 20 mp, si o gradina de 2.000 mp.

Caile de acces sint esentiale

Cel care vrea sa-si deschida o pensiune trebuie sa tina cont de infrastructura. Daca nu exista cai de acces spre locatie, mai bine renunta. "Chiar daca regiunea este superba si constructia dotata cu tot ce ii trebuie, daca nu exista cale de acces nu ajunge nimeni acolo. Cum este la Hateg, unde este foarte frumos, dar fiind izolat nu se poate ajunge decit foarte greu. Cel mai indicat este ca in zona unde este situata pensiunea sa se poata ajunge usor, fie cu masina, fie cu trenul sau cu avionul. Cu cit se ajunge mai repede si mai usor, cu atit mai bine", a spus presedintele ANTREC. Daca problema infrastructurii este rezolvata, ramine cea a utilitatilor, care trebuie sa corespunda unor cerinte minime de confort.

Gradina face toti banii

Interiorul trebuie amenajat cu un anumit specific, medieval, traditional sau chiar modern, dar esentiala este amenajarea spatiului exterior. Specialistii spun ca cel mai mult conteaza ca pensiunea sa ofere posibilitati de agrement. In acest sens, in gradina este indicat amplasarea unui foisor, a unui gratar, a unor miniterenuri de volei, tenis sau chiar fotbal, dar si a unei piscine. Copiilor trebuie sa li se acorde atentie deosebita, si in acest sens sint amplasate locuri speciale de joaca sau macar niste leagane.

Tot mai des in ultimul timp, patronii de pensiuni si-au dat seama ca trebuie sa dezvolte si alt gen de distractie, de exemplu cumparind mai multe biciclete pe care le pun la dispozitia clientilor pentru mici excursii. In functie de posibilitatile de agrement oferite, pensiunile sint clasificate in mai multe categorii. Astfel, sint pensiuni de trafic si pensiuni de sejur, dar sint si pensiuni speciale pentru copii, unde micutii au amenajate locuri de joaca si sint organizate excursii pentru ei in zonele apropiate.

Exista si pensiuni pentru pescuit sau pentru vinatoare. Pensiunile de familie au in general maximum sase camere, cele cu opt-zece camere fiind de obicei destinatia grupurilor mai mari, la ele apelind de obicei firmele care organizeaza cursuri de instruire. "Pentru vacante ideale sint pensiunile cu patru-cinci camere. Acestea sint cele mai solicitate", a precizat Stoian.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.