Romania a inregistrat cea mai mare crestere a creditelor personale din zona Europei Centrale si de Est (CEE), aceasta zona inregistrand o majorare de zece ori a volumului creditelor, din anul 2000 pana in prezent, se arata intr-un studiu al Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

In termeni de numar de clienti bancari, Romania a inregistrat cea mai mare crestere din zona CEE, 16 la suta din populatia peste 15 ani avand un credit personal, fata de trei la suta cat avea in urma cu patru ani.

Dupa Romania, cea mai rapida crestere a inregistrat-o Croatia, unde numarul persoanelor care au un credit bancar s-a dublat, in ultimii patru ani, ajungand la 22 procente, scrie Rompres.

O crestere egala a utilizarii creditelor a fost inregistrata in Serbia si Muntenegru, de la trei procente in anul 2001 la noua procente in 2005. Bulgaria a urcat de la trei la suta din populatia peste 15 ani utilizatoare de credite, in 2001, la sapte la suta, in 2005.

In acelasi timp, la capitolul utilizarii produselor de economisire, acestea au scazut in aproape toate tarile CEE, cea mai substantiala scadere fiind inregistrata in Croatia, de la 38 la suta din populatie, in anul 2001, la 26 la suta, in 2005. in Slovacia au scazut de la 67 procente la 56 procente, iar in Republica Cehia de la 62 procente, in 2001, la 56 procente, in 2005.

Penetrarea pietei CEE cu produse bancare este in crestere. Rata generala de utilizare a produselor bancare continua sa creasca, desi cu diferente substantiale intre tarile din zona.

Astfel, Slovenia este tara cu cea mai mare rata de penetrare bancara, 99 la suta din persoanele peste 15 ani avand relatii cu o banca. La cealalta parte a scalei se situeaza Bosnia si Herzegovina, precum si Bulgaria, unde 37 procente din persoanele peste 15 ani au o relatie cu o banca.

"Aceste date arata un mare potential al regiunii CEE. Aproximativ 150 milioane de persoane din CEE nu au inca legatura cu vreo banca. Acest lucru indica o excelenta oportunitate de crestere a serviciilor financiare", a declarat responsabilul cu operatiunile din CEE al Consiliul Director al BA-CA, Andrea Moneta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.