Apa minerala si sucurile se vor scumpi. Cresterea preturilor acestor produse este cauzata de introducerea, recent, a unei taxe vamale de 3% la importul de granule PET (materie prima necesara productiei ambalajelor din plastic).
"Piata apelor minerale este pusa in pericol de un act normativ - HG 2.169 - aprobat pe ultima suta de metri de fostul guvern", a declarat, ieri, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Octavian Cretu. Prin actul normativ amintit mai sus s-a introdus in Tariful Vamal 2005 o taxa vamala de 3% pentru importul de granule PET. Desi apa minerala este in prezent cel mai ieftin produs imbuteliat, pretul ei va suferi - tocmai din cauza acelei taxe vamale - modificari importante. "In functie de marimea agentului economic, aceasta majorare va fi intre 3 si 10%", a mai declarat Cretu, precizand ca 40% din costul unei sticle de apa minerala reprezinta granula de PET. "Aceasta taxa va duce la cresterea preturilor apei minerale, probabil incepand cu luna februarie", a precizat Cretu, subliniind ca aplicarea acestei taxe vamale nu este insa justificata, deoarece in Romania nu exista producatori de granule PET. Potrivit acestuia, si sucurile se vor scumpi. In acest caz, preturile vor creste cu aproximativ 5%.

In Romania exista 25 de fabrici mari, producatoare de apa minerala. Consumul actual de apa pe cap de locuitor este de doar 40 de litri, in timp ce in Uniunea Europeana, consumul este de aproape patru ori mai mare, respectiv 150 de litri/cap de locuitor. Din productia totala autohtona de apa minerala, de 850 milioane de litri/an, doar 2% este exportata. Romania nu poate fi competitiva pe piata externa, intrucat o sticla autohtona de un litru si jumatate de apa minerala costa 31 de centi, in timp ce tarile europene practica preturi mult mai mici. Totodata, exista tari care acorda prime si subventii pentru exportul de apa minerala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.