Parlamentul german a aprobat vineri seara o majorare semnificativa a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), masura fiind menita sa reduca deficitul bugetar in timp ce oponentii sustin ca va pune in pericol relansarea economica firava inregistrata in prezent de cea mai mare economie a zonei euro, informeaza Rompres.

Decizia de majorare a TVA-ului de la 16 la 19 procente incepand cu 1 ianuarie 2007, a fost aprobata de Bundestag (Camera inferioara a parlamentului german) cu 396 voturi pentru, 146 voturi contra si trei abtineri. Se estimeaza ca decizia de majorare a TVA-ului va aduce la buget aproximativ 20 miliarde euro. Cu toate acestea, pentru a putea intra in vigoare decizia de majorare a TVA-ului are nevoie si de aprobarea Camerei superioare a parlamentului german.

"Stiu ca in acest moment cerem oamenilor sa faca sacrificii ", a declarat Cancelarul Angela Merkel intr-un interviu publicat vineri in Sueddeutsche Zeitung, subliniind insa ca majorarea TVA-ului va genera veniturile bugetare necesare pentru reducerea deficitului. Guvernul condus de Angela Merkel a promis ca in 2007 va reusi sa reduca deficitul Germania sub pragul de trei la suta din PIB cerut de Uniunea Europeana, dupa mai multi ani in care acest prag a fost depasit.

Cu toate acestea analistii se tem de posibilitatea ca aceasta majorare de TVA sa nu afecteze apetitul consumatorilor si astfel sa puna in pericol relansarea economica inregistrata in prezent de Germania, dupa mai multi ani de stagnare economica. Mai multi economisti de frunte estimeaza ca anul viitor Germania va inregistra o crestere economica de 1,2 procente, in scadere fata de 1,8 procente in acest an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.