Cu toate ca, la prima vedere, Raportul Comisiei Europene pare a fi favorabil pentru Romania, reprezentantii diferitelor sectoare economice tradeaza o urma de scepticism in ceea ce priveste nivelul de pregatire pentru aderare al respectivelor domenii

In timp ce situatia din turism si constructii urmeaza un trend ascendent, industria, in general, da semne de slabiciune in fata pretentiilor Uniunii Europene. Dat fiind faptul ca din patru stegulete rosii, trei se refera la agricultura, potrivit specialistilor, in ceea ce priveste alimentatia se pare ca nu se va cunoaste nici un progres.

Referitor la forta societatilor din industria usora de a face fata normelor impuse de UE, reprezentantii firmelor din sector spun ca ceva mai putin de jumatate dintre acestea sunt pregatite pentru aderare.

"Consider ca Raportul a fost obiectiv. Avem multe restante si este bine sa preluam observatiile si sa rezolvam problemele. In ceea ce priveste gradul de pregatire a industriei usoare de a intra in Uniune, pot spune ca multe firme nu sunt pregatite, iar cele pregatite au o suma de semne de intrebare. In acest moment, eu consider ca circa 60% dintre firmele din acest domeniu de activitate sunt gata pentru aderare", ne-a spus Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara.
Industria, la nivel general, se pare ca o duce mai bine. "Da, industria este pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana. Iar daca cineva nu este pregatit acum pentru Uniune, nu va fi nici peste un an", a precizat Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului.

Industria alimentara nu este pregatita pentru UE

In ciuda faptului ca, in opinia Patronatului din Morarit si Panificatie Rompan, Raportul CE este unul favorabil, reprezentantul acestuia nu vede prea roz situatia din agricultura si alimentatie. "Eu nu cred ca agricultura si industria alimentara este pregatita pentru aderare. Iar daca vorbim de morarit si panificatie, nu suntem mai putin pregatiti decat celelalte domenii. Deci, sunt sanse", a afirmat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Parerea acestuia este impartasita si de alt reprezentant din industria alimentara. "Avand in vedere ca Romania are 4 stegulete rosii, si 3 dintre ele sunt la agricultura, una dintre marile probleme din tara este alimentatia. Intrebarea e: Daca acum exista acest imens volum de importuri la carne, ce se va intampla dupa 2007 cand nu vor mai fi taxe? Productia interna de carne va fi zero. Pe langa acestea, peste 50% dintre unitatile din industria alimentara nu corespund normelor europene. Mai mult de atat, o mare problema in acest sector o constituie faptul ca TVA nu se reduce decat la alimentele de baza, nu la toate alimentele, ceea ce va conduce la evaziune fiscala", ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Firmele de constructii ar putea fi absorbite de straini

Conform specialistilor, la capitolul constructii, stam ceva mai bine. "Si constructiile se confrunta cu ceva probleme. In primul rand, ce ne doare mai tare ar fi legea achizitiilor publice. Pe langa asta, ar trebui sa ne concentram mai mult pe identificarea surselor de finantare. Trebuie sa gasim solutii pentru a dezvolta relatiile cu investitorii din afara. Dar odata intrati in Uniune, situatia din constructii nu poate fi afectata", a spus presedintele Casei Sociale a Constructorilor, Laurentiu Plosceanu.

Acesta a dat exemplu Ungaria in ceea ce priveste evolutia firmelor de contructii in primul an dupa aderare. "La acest scenariu am putea sa ne asteptam si noi. In primul an dupa aderare, societatile de constructii din Ungaria aveau urmatoarea componenta: 50% firme cu capital strain, 30 cu capital mixt, in timp ce restul au ramas indigene", a adaugat Plosceanu.

Constructiile sunt pregatite pentru UE

Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, Gheorghe Polizu, este sigur ca sectorul constructiilor este pregatit pentru climatul din Uniunea Europeana. "Constructiile sunt pregatite pentru UE. Romanii au lucrat afara, si au lucrat bine. Acum problema este daca putem concura cu firmele din Europa. In primul rand ar trebui sa ne bazam pe certificarea produselor pentru a putea garanta constructia. Au fost autorizate firme care au ca sarcina verificarea calitatii produselor. Produsele trebuie sa se ridice la standardele Uniunii. Suntem preocupati. Cine nu o sa fie capabil nu o sa reziste", este de parere seful PSC.

Ca potential turistic suntem pe locul 4-5 intre tarile din Europa

Industria turismului este destul de bine vazuta din interior in prisma intrarii acestui segment economic in Uniunea Europeana. "La turism stam bine la nivel de prestari. Mai avem de lucrat la infrastructura: drumuri, acces, parcari, ocuparea timpului liber in vacanta etc. In momentul de fata, produsele din agroturism sunt la nivel european. Acest nivel este urmat de cel al evenimentelor. Totodata, in turismul balnear trebuie sa se investeasca cel mai mult", a declarat Gheorghe Fodoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania. De mentionat ca cifra de afaceri la exportul de turisti a depasit-o pe cea a turismului intern. Ca potential turistic suntem pe locul 4-5 intre tarile din Europa, a adaugat presedintele ANAT.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.