Mai putin de jumatate din numarul total al companiilor inregistrate au o contributie reala la cresterea economica

Doar o mica parte din totalul firmelor inregistrate in Romania desfasoara cu adevarat o activitate. Chiar si multe dintre cele care isi depun bilanturile contabile la timp sunt tinute in viata artificial, pentru incasarea mascata a unor salarii sau pentru realizarea unor afaceri speculative.

Potrivit datelor oficiale, care se schimba in functie de sursa, intre 342.000 si 404.000 de companii din cele peste jumatate de milion aflate in functiune in Romania au depus bilanturi contabile pentru anul 2004. La prima vedere, stam destul de bine in ceea ce priveste numarul de firme active. Ceea ce inseamna ca una dintre cele mai importante surse de crestere economica, asa- numita locomotiva a economiei, reprezentata de intreprinderile mici si mijlocii, este asigurata si ca marii investitori straini pot fi linistiti ca, la venirea in Romania, vor avea de unde sa-si aleaga partenerii si furnizorii.

In realitate, lucrurile nu stau chiar atat de bine. Dintre firmele pomenite mai sus, cam 10% sunt societati pe actiuni. In plus, la jumatatea anului 2005, existau in Romania 170.000 de microintreprinderi cu un singur angajat. Printre ele, se pot intalni si firme cu renume, adevarate masini de facut bani, dar in cele mai multe cazuri avem de-a face cu societati create pentru scopuri ceva mai meschine. "Contractul de munca este inlocuit cu un contract de prestari servicii, iar salariul se transforma in onorariu. Se evita astfel plata impozitului pe salariu, dar mai ales plata contributiilor sociale (49,5%)", explica Gabriel Biris, avocat Biris & Goran.

Alte companii sunt mentinute fortat in activitate doar pentru afaceri ocazionale, cu profitabilitate foarte mare, cum ar fi intermedierile imobiliare. "Astfel de firme vor exista atata timp cat in economie vor fi anomalii care sa-ti permita sa faci afaceri exceptionale, fara business planuri", afirma Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Bucuresteanul Vali B. este un bun exemplu. El este unicul angajat al firmei sale, pe care o foloseste pentru intermedieri imobiliare. "Am cate trei-patru luni in care nu am nici o activitate, si apoi mi se intampla sa dau lovitura", povesteste el.

Se poate estima, asadar, ca doar aproximativ jumatate din companiile care figureaza in scripte ca avand o contributie la economie functioneaza si in viata reala, nu doar pe hartie. Desi ar fi trebuit sa faca lumina in acest domeniu si sa indice cat mai exact care sunt firmele cu care merita sa lucrezi, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu si-a dus pana la capat indatoririle. ANAF n-a reusit sa publice o lista cu firmele inactive

Potrivit legii, ANAF ar fi fost institutia de la care se astepta sa elaboreze niste liste speciale cu societatile inactive, carora sa le asigure publicitatea necesara. Desi pe aceste liste figurau in aprilie peste 246.000 de companii, numele acestora nu se regasesc, asa cum ar fi trebuit, nici pe site-ul Ministerului Finantelor si nici in Monitorul Oficial. Delasarea ANAF are o explicatie simpla: actul normativ nu prevede nici o sanctiune pentru neindeplinirea acestei sarcini.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.