Grupul german Lidl & Schwartz a renuntat sa mai investeasca pe piata locala in reteaua proprie de magazine de tip discounter Lidl, declara pentru Wall-Street surse din piata.

Astfel, Lidl, al doilea retailer cu discount din Germania, care in urma cu un an a penetrat piata autohona prin divizia de magazine Kaufland, a hotarat in urma cu o saptamana sa stopeze orice activitate din Romania. Potrivit sursei Wall-Street, aceasta mutare se refera exclusiv la operatiunile grupului german in sectorul magazinelor de tip discounter (cele sub brandul Lidl).

Contactati de Wall-Street, oficialii Kaufland in Romania, singurii disponibili pentru comunicare, nu au facut comentarii pe aceasta tema.

Costuri prea mari?

Nemtii de la Lidl au pregatit intrarea pe piata de retail din Romania inca de acum trei ani. In acest sens, compania a urmat pasii firesti pentru dezvoltarea de operatiuni pe o piata straina: au lansat anunturi de recrutare urmate de achizitionarea de terenuri in orase precum Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi.

Potrivit unor specialisti din piata, scenariul sfarsitului de aventura a germanilor de la Lidl ar fi urmatorul: in ciuda unei desfasurari de forte serioase, acestia si-au dat seama ca nivelul costurilor ( pretul la terenuri in crestere) a depasit estimarile lor initiale.

Sectorul dicounterilor - nu foarte aglomerat

Formatul unui magazin de tip discounter este urmatorul: un spatiu comercial de mici dimensiuni si practicarea de preturi reduse. Acest tip de retail este in plin proces de dezvoltare in tarile din Europa Centrala si de Est. De asemenea, strategia principalilor jucatori este agresiva si in Romania.

Piata autohtona de profil este compusa din grupul Louis Delhaize si cel german Rewe, prin retelele Profi si XXL Mega Disocunt. Mai mult, nemtii sunt prezenti in piata si prin Penny Market. Minimax Discount si Plus Discount sunt alti jucatori importanti din piata. In prezent in Romania functioneaza 15 magazine Plus si compania intentioneaza sa deschida, in cursul acestui an, alte 25, continuand astfel strategia de expansiune la nivel national.

Alte doua aspecte specifice acestor magazine sunt reprezentate de accentul pus asupra marcilor proprii, in defavoarea marilor branduri recunoscute international, pentru a putea mentine un nivel scazut al preturilor, dar si unul ce tine de distributie, reteaua unor astfel de magazine bazandu-se pe un depozit central care sa asigure un flux de marfa pentru cel putin 10 magazine.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.