Necesarul de peste un milion de locuinte la nivelul intregii tari face ca oferta in acest domeniu sa fie insuficienta. Cel putin in Bucuresti, doar una din cinci persoane care solicita un apartament prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) este "servita". Motivul: lipsa terenurilor, care face imposibila constructia mai multor unitati locative.

"Cererea de locuinte ANL prin credit ipotecar este foarte mare. Cel putin in aceasta perioada, la nivelul Capitalei, avem de patrucinci ori mai multi solicitanti decat capacitatea noastra actuala de constructie", ne-a declarat directorul general al ANL, Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care nu se pot urgenta lucrarile de constructie consta in lipsa terenurilor.

De altfel, tot de terenuri este legata si preferinta bucurestenilor pentru locuintele ANL. "Putine persoane isi permit sa investeasca si in viabilizarea terenului pe care urmeaza sa-si construiasca locuinta. Or, la noi, parcelele de teren au toate utilitatile", explica Popescu. In plus, Agentia construieste la preturi mai mici decat cele de pe piata: 400550 euro/mp (inclusiv TVA), fata de cel putin 700800 euro/mp (TVA inclusa).

Parteneriate pentru obtinerea terenurilor

Aceasta problema pare sa aiba insa si o rezolvare pe termen relativ scurt. Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a anuntat recent ca, prin modificarea legislatiei ANL, se vor putea incheia parteneriate cu societatile private care detin terenuri, pentru constructia de locuinte prin credit ipotecar. Firmele pot participa astfel la programul privind constructia de locuinte prin credit ipotecar in parteneriat cu ANL, pe baza unor contracte de asociere, daca au activitati in domenii precum constructia de locuinte sau drumuri, investitii imobiliare, servicii de gospodarire comunala sau alimentare cu gaze si energie electrica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.