Saptamana aceasta se va pune probabil capat speculatiilor legate de aderarea la Uniunea Europeana. In eventualitatea unui raspuns afirmativ ne asteptam ca Bursa sa reactioneze pozitiv in perioada imediat urmatoare.

Va fi probabil o crestere generala, fara prea mare sustinere si marcata de o volatilitate sporita, deoarece impactul profund al deciziei Comisiei Europene se va putea face simtit abia in timp, cand perceptia asupra riscului de tara se va fi schimbat suficient pentru a atrage mai multe fonduri pentru societatile profitabile.

Tot mai probabil insa este sa primim si un raspuns "neutru" care va presupune macar amanarea deciziei, situatie pe care noi o percepem ca pe o dezamagire ce s-ar putea reflecta si in cotatiile pe termen scurt. In plus, continua sa fie publicate si rezultatele financiare pentru trimestrul intai, de consistenta si constanta carora va depinde pana la urma mentinerea unui trend ascendent pe termen mediu si lung.

Saptamana trecuta

Am avut saptamana aceasta stiri contradictorii legate de aderarea la UE, corectii provocate de majorari de capital sau distribuire a dividendelor, un anunt de reorganizare judiciara, dezbateri asupra procedurii de delistare a companiilor, raportari de rezultate financiare pentru primul trimestru si o infruntare pe piata intre angajatii detinatori de actiuni si investitorii interesati de achizitia acestora.

O saptamana tulbure, asa cum ne asteptam de altfel, evolutie reflectata de performanta "amestecata" si neconcludenta a indicilor. BET si BET-C au crescut cu 0,37, respectiv 0,67%, in timp ce BET-FI a pierdut 1,21 procente, reprezentand probabil in viziunea pietei valoarea actualizata a dividendului net ce urmeaza a fi primit peste cateva luni (perioada ex-dividend incepe abia pe 17 mai pentru SIF3).

Actiunile angajatilor Prodplast au atras usor cumparatori

Zimtub a inregistrat saptamana trecuta cea mai mare crestere (20% pana joi), volumul record pentru anul acesta din 11 mai exprimand si un interes deosebit pentru actiunile societatii. AGA Zimtub a hotarat pe 28 aprilie repartizarea profitului ca rezerve si surse de autofinantare, iar profitul bugetat pentru anul 2006 a fost de 537.000 lei, de aproape trei ori mai mare decat cel obtinut in 2005 (rezultatul brut la 31.12.2005 a fost de 217.634 lei).

UAMT a avut de asemenea o crestere considerabila saptamana trecuta si un volum sporit de tranzactionare. Societatea a hotarat la randu-i reinvestirea profitului, dar si-a propus un obiectiv ambitios pentru 2006 - obtinerea unui profit brut de 4,52 milioane lei, de peste 8 ori mai mare decat cel raportat in 2005.

Si anul trecut compania si-a propus un profit de 1,5 milioane lei, dar pana la urma nu a obtinut decat o zecime (151.906 conform rezultatelor preliminare din 13 februarie).

Prodplast a avut probabil cea mai interesanta evolutie in aceasta saptamana. La data aparitiei rezultatelor financiare pentru 2005, societatea avea un indicator PER extrem de atractiv (8,18 la 15 februarie 2006). Societatea a decis anul trecut splitarea valorii nominale, aceasta hotarare avand un impact semnificativ asupra lichiditatii. Mai mult, desfiintarea PAS-ului a permis eliberarea unor pachete semnificative de actiuni si in consecinta cresterea atractivitatii companiei pentru investitorii de calibru.

Daca mai adaugam si constanta de care a dat dovada PPL de-a lungul timpului in ce priveste rezultatele financiare, este evident de ce cursul acestei actiuni a avansat cu 16,87 in ultima saptamana, tranzactionandu-se in acest moment la un PER de 11,67, in pofida presiunii sporite la vanzare exercitata de angajati. Volumul de tranzactionare este unul record raportat la capitalul social, peste 16,67 procente din actiunile emise fiind tranzactionate saptamana aceasta pe Bursa.

Top scaderi

Banca Transilvania a suferit in aparenta cea mai grava corectie a pretului, in realitate insa scaderea fiind explicabila prin majorarea de capital. Pretul la care trebuia sa ne asteptam dupa majorare era de 0,9057 lei, iar in pofida unor vanzari hazardate sub acest prag, piata a apreciat corect efectul majorarii. In consecinta, putem afirma ca si anul acesta, ca si anul trecut sau acum doi ani, majorarea de capital in sine nu a contribuit la cresterea averii actionarilor (spre deosebire de Banca Carpatica, la care anul acesta pretul nu a mai coborat cat "trebuia", oferind un oarecare avantaj participantilor la majorare).

Rompetrol Rafinare a avut o evolutie pozitiva saptamana aceasta, dar compania a publicat vineri rezultatele financiare pentru primul trimestru. Desi piata a fost avertizata cu privire la rezultatele slabe pe care compania le-ar putea obtine anul acesta, pierderea de 59,7 milioane inregistrata dupa primele trei luni ar putea inca sa mai impresioneze negativ cativa investitori.

Petrol Export-Import a scazut cu 18,47% dupa expirarea perioadei cum-dividend. Societatea a publicat de asemenea rezultatele financiare pentru primul trimestru, care releva un profit incomparabil mai mic decat cel inregistrat la sfarsitul anului trecut (194.153 vs. 13.038.165 lei), dar mai bun decat cel aferent aceleiasi perioade de raportare din 2005, cand a fost inregistrata o pierdere de 510.594 lei.

Carbid Fox a intrat iarasi in topul scaderilor, de data aceasta avand o motivatie concreta - declansarea procedurii de reorganizare judiciara. Masura este binevenita avand in vedere ca in ultimul timp pretul actiunii inregistra variatii extreme, imposibil de explicat prin rezultatele financiare sau declaratii ale managerilor.

Azomures si Amonil au scazut si ele suficient pentru a figura printre "primele" societati din acest top, motivatia fiind probabil si comentariile ingrijoratoare aparute in presa cu privire la pretul gazelor.

Cele mai tranzactionate

In urma interesului starnit de majorarea de capital, Banca Transilvania a inregistrat cel mai mare volum de tranzactionare, de trei ori aproape cat cel inregistrat de urmatoarea companie clasata, SIF5.
Raportat la capitalul social, Prodplast a fost cea mai tranzactionata societate, urmata de Amonil si Carbid Fox.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.