Jocul de sah dintre Mittal si Arcelor, care dureaza de aproape patru luni, pare sa nu se mai sfarseasca. Odata cu prezentarea rezultatelor financiare aferente primului trimestru din 2006, ambele companii au anuntat noi actiuni in disputa care capteaza atentia tuturor de luni bune

Cel mai mare producator de otel din lume, Mittal Steel, a dat astazi rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2006, din care reiese ca producatorul indian a inregistrat o scadere semnificativa. Astfel, compania indiana a inregistrat 584,1 milioane de euro profit, in scadere cu 35% comparativ cu perioada similara din 2005, informeaza Bloomberg. Aceasta scadere este cauzata in principal de reducerea pretului la otel, dupa ce anul trecut ajunsese la o valoare aproape dubla comparativ cu 2004. Rezultatele anuntate de Mittal sunt totusi mai bune decat estimarile analistilor, care preconizasera 524,5 milioane de euro profit.

Producatorul european de otel Arcelor, al doilea jucator pe piata, a ales de asemenea ziua de azi pentru prezentarea rezultatelor financiare in Q1. Arcelor a raportat o scadere a profitului de 20%, pana la 761 milioane de euro. Aceste rezultate sunt sub asteptarile oficialilor Arcelor, directorul financiar al companiei, Gonzalo Urquijo, declarand ca veniturile ar fi atins 1,56 miliarde de euro si vanzarile ar fi trecut de pragul de 10 miliarde de euro, daca producatorul de otel canadian Defasco, proprietate a Arcelor, ar fi inregistrat un trimestru mai bun.

Arcelor iese insa in avantaj din acest episod al luptei dintre cele doua companii, raportand un profit mai mare decat competitorul sau, chiar daca ambele companii au inregistrat scaderi. Mittal Steel si-a anuntat inca din 27 ianuarie intentia de a prelua producatorul european de otel Arcelor, oferta de 22,4 miliarde de euro anuuntata de Mittal fiind catalogata ca ostila si respinsa in mod repetat. Mittal nu a inaintat o oferta oficiala, asteptand in continuare acordul autoritatilor care vegheaza la respectarea regurilor concurentiale pe piata.Cu toate acestea, ambele companii au profitat de prezentarea rezultatelor financiare din primul trimestru pentru a anunta noi mutari.

Arcelor isi ataca rivalul indian in instanta

Arcelor a anuntat intentarea unui proces impotriva diviziei Mittal Steel SUA, acuzand compania rivala de incalcare unui patent in procesul de fabricare a unui tip special de otel. Arcelor spune ca Mittal ar fabrica otel cu ajutorul tehnologiilor de care dispun, otel care este folosit pentru fabricarea automobilelor. Piata constructoare de masini reprezinta un segment foarte important pentru cei doi productori de calibru mondial.

Cel mai mare client al Mittal pe piata americana este General Motors, iar de curand, in portofoliul Arcelor a intrat si Toyota, dupa ce Arcelor a achizitionat in ianuarie 2006 producatorul canadian Defasco pentru patru milioane de euro. Arcelor a realizat aceasta achizitie tocmai pentru a isi intari pozitia pe piata nord-americana, obtinand un plus de 10 procente in ceea ce priveste cota de piata din SUA. Raspunsul Mittal legat de acest proces a venit repede, producatorul indian calificand actiunea judecatoreaca ca fiind "fara fond" si respingand acuzatiile facute de rivalul european.

Mittal isi indulceste glasul

Producatorul de otel indian ar face o oferta mai buna pentru a deveni noul proprietar al Arcelor, realizand astfel cea mai scumpa tranzactie din industrie si creand cel mai mare producator de otel din lume. "In contextul in care board-ul de la Arcelor va recomanda tranzactia, Mittal Steel este pregatit sa revizuiasca valoarea ofertei sale". Unii dintre actionarii Arcelor ar accepta o oferta de preluare care sa evalueze compania la "adevarata ei valoare", undeva in jurul sumei de 35 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca Arcelor va rezista in continuare ofertelor, adoptand tot felul de tactici de aparare, de la atragerea actionarilor de partea sa prin majorarea dividenteleor acordate la continuarea unui plan de investitii care presupune si noi achizitii. Arcelor a mai anuntat astazi achizitionarea unui numaru suplimentar din actiunile sale, punandu-se la adapost de o posibila preluare impotriva vointei actionarilor si conducerii.

Americanii dau unda verde preluarii, europenii se mai gandesc

Mittal Steel, a mai anuntat astazi ca a primit acordul de a incerca preluarea a producatorului european de otel Arcelor din partea autoritatilor din domeniul concurentei in SUA. Acestea din urma aveau la dispozitie o perioada de timp in care sa se pronunte asupra acestei tranzactii, perioada care a expirat pe 11 mai, atragand astfel acceptul implicit pentru incercarea de a prelua producatorul european. Departamentul de Justitie din SUA, autoritatea suprema in domeniu, a evaluat posibilitatea unificarii celor mai mari doi jucatori pe piata, existand ingrijorarea ca aceasta tranzactie va duce la scaderea concurentei, ambele companii fiind furnizori de baza pentru producatorii de automobile din SUA.

Pentru a linisti ingrijorarile Departamentului de Justitie din SUA, Mittal Steel a anuntat ca va vinde producatorul canadian Defasco imediat dupa preluarea Arcelor, inlaturand astfel monopolul ce s-ar putea creea pe piata nord americana. Aceasta mutare va fi insa greu de realizat, avand in vedere ca Arcelor a transferat actiunile producatorului canadian unei fundatii olandeze, care are independenta deplina in ceea ce priveste viitorul companiei americane.

Aceasta masura a fost luata pentru a preveni preluarea Defasco de catre Mittal Steel. Mittal intentioneaza sa vanda Defaso in cazul in care va reusi preluarea Arcelor, pentru a recupera o parte din suma care va fi investitia in achizzitionarea Arcelor.

Autoritatile europene au amanat insa luarea unei decizii in acest caz, prelungind perioada de evaluare pana pe 7 iunie, data limita pana cand regulatorii europeni pot sa decida daca Mittal poate depune o oferta de preluare a Arcelor. Acesta reprezinta practic ultimul obstacol pentru grupul indian, care daca va primi acceptul, va putea sa faca prima oferta oficiala de preluare a producatorului european.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.