La finele lui 2004, sumele neplatite la timp ajunsesera la 758 miliarde de lei

Numarul romanilor cu restante la creditele contractate de la banci a crescut cu circa 30 la suta din august pana in decembrie 2004. Daca, la sfarsitul lui august, lista neagra a rau-platnicilor la credite numara aproape 115.000 de romani, in numai trei luni, numarul persoanelor care au ramas in urma cu plata ratelor la banci a crescut la 146.000. Si mai alarmanta este cresterea sumelor restante, care a depasit chiar avansul numarului restantierilor. Astfel, daca, la finele lui septembrie, ratele neplatite la timp de romani se ridicau la 550 de miliarde de lei, in numai trei luni, suma a crescut cu 36 la suta, ajungand la 758 de miliarde lei.

Cresc restantele mai mari de o luna

In ceea ce priveste sansele de a recupera ratele restante, datele comunicate de Centrala Riscurilor Bancare (CRB) arata clar ca bancile nu prea au succes cand e vorba de recuperarea banilor.

Astfel, cresterea cea mai spectaculoasa au inregistrat-o, din octombrie si pana in decembrie, restantele la creditele acordate romanilor pe care bancile nici nu mai spera sa le obtina inapoi de bunavoie. Sumele scoase in afara bilantului bancilor in contul ratelor restante au crescut cu 67 la suta, pana la un nivel de 293,3 miliarde lei. Si restantele mai mari de trei luni au crescut spectaculos - cu aproape 100 de miliarde lei, ajungand la sfarsitul lui 2004 la 295,5 miliarde lei. Daca anul trecut bancherii nu se aratau ingrijorati de expansiunea restantelor, justificand ca e vorba de intarzieri minore si ca, in maximum o luna de zile, o mare parte a romanilor isi platesc restantele, peisajul pare sa se schimbe radical in 2005. Intarzierile la plata sub o luna de zile insumeaza 137 de miliarde de lei, cele intre 30 si 90 de zile - 120 de miliarde lei, in timp ce restantele mai mari de trei luni au ajuns la peste 295 de miliarde de lei.

Record - un roman nu si-a platit creditele la 11 banci

Datele acumulate in cele 4 luni de functionare a Biroului de Credit si a CRB arata ca numarul romanilor cu restante la mai multe banci este in continua crestere. Astfel, la CRB au fost luate in evidenta aproape 146.000 de persoane cu restante, in timp ce numarul creditelor la care s-au inregistrat intarzieri la plata este cu 30.000 mai mare. La Biroul de Credit au fost inregistrate adevarate recorduri in ce priveste numarul de restante ale unei singure persoane. In fruntea clasamentului se situeaza un roman care a "tras pe sfoara" 11 banci, neplatindu-si ratele la timp. Cazul nu este singular, inca trei romani avand restante la cate 10 banci, iar alti 5 au ajuns pana acum sa inregistreze restante la cate 9 banci. In privinta sumelor, un singur roman a ajuns sa datoreze bancilor nu mai putin de 3,5 miliarde lei - adica peste 600 de salarii medii pe economie.

Bancherii zic ca situatia nu e alarmanta

Desi restantele la credite dau semne sa creasca spectaculos, bancherii sustin ca fenomenul nu afecteaza toate bancile romanesti, unele din acestea lovindu-se de probleme mai mari in colectarea ratelor. "Consideram ca nu avem un nivel alarmant al restantelor. Atata timp cat restantele peste 3 luni sunt sub 1 la suta, marja este acceptabila", spune Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor.
Magnatul otelului Lakshmi Mittal - desemnat omul de afaceri al anului

Lakshmi Mittal, proprietarul celui mai important producator de otel din lume, a fost desemnat de revista "Fortune" drept omul de afaceri al anului in Europa, pentru "abilitatile sale de a imbina expertiza manageriala cu instincte excelente si fler cand vine vorba despre achizitii". In urma preluarii International Steel Group (ISG), compania condusa de Mittal - Mittal Steel Company - isi va consolida pozitia pe piata din SUA si va deveni numarul unu in siderurgia mondiala, veniturile sale totale pentru anul 2004 fiind estimate la 31,5 miliarde de dolari. Mittal Steel Company are, de asemenea, cea mai mare acoperire globala, avand operatiuni in Asia, Europa, Africa, America Centrala si de Nord. "Nu poate fi vorba de noroc. Mittal este regele otelului pentru ca a vazut comoara acolo unde toti ceilalti au vazut doar fiare vechi", a declarat Richard Tomlinson, redactor la "Fortune".

80% din facturi - platite cu intarziere de firmele romanesti

Nu mai putin de 80 la suta din tranzactiile dintre firmele romanesti nu sunt platite la timp, au declarat ieri specialistii de la firma Coface Intercredit Romania, in cadrul unei conferinte de presa. Potrivit acestora, multe firme intarzie sa plateasca furnizorii pentru ca isi folosesc resursele pentru a-si autofinanta activitatea, plata facturilor fiind pe locul doi. "In general, platile se fac la 30-90 de zile de la eliberarea facturii, media fiind de 45 de zile. Insa, peste acest termen, mare parte a firmelor din Romania mai intarzie cu efectuarea platii inca 60 de zile", sustine Cristian Stancu, director recuperare creante in cadrul Coface Intercredit Romania. Datele firmei arata ca durata intarzierilor la plata poate varia foarte mult in functie de sectorul de activitate al firmelor. "Riscurile aparitiei unor intarzieri la plata sunt mai mari in industria textila si a pielariei, constructii si transporturi. O situatie particulara apare in industria farmaceutica, unde intarzierile cu care Casa Asigurarilor de Sanatate efectueaza platile obliga si celelalte companii sa-si plateasca furnizorii cu intarziere", sustine Cristian Stancu. La polul opus se afla industria IT, distributia de produse alimentare si chiar cea de combustibili, unde este mai putin probabil sa apara intarzieri la plata facturilor, spune Stancu.

Fiind in joc siguranta sistemului energetic national,
La Termoelectrica pot fi disponibilizati doar 100 de angajati
Salariatii se inghesuie insa la disponibilizari pentru a primi salarii compensatorii
Ministrul Economiei isi contrazice colegii din Guvern si anunta ca nu vor fi disponibilizari in sectorul energetic

In acest an, mii de mineri, angajati din industria de aparare si energeticieni vor ramane fara locuri de munca. Daca in minerit situatia disponibilizarilor este clara, peste 5.000 de ortaci si 4.000 de salariati din industria de aparare urmeaza sa ramana fara slujbe, in sectorul energetic, lucrurile nu sunt atat de clare.

Deocamdata, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a stabilit un plan de restructurare a Termoelectrica, ce prevede inchiderea unor capacitati de productie a trei grupuri, ce insumeaza 620 MW, in perioada imediat urmatoare. In total, dupa mai multe runde de restructurari, Termoelectrica a ramas cu 1.000 de angajati, plus alti 6.000 de salariati care lucreaza in Termoserv-uri, societati ce urmeaza a fi privatizate. Contrar afirmatiilor unor colegi - ministri din Guvern, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, ne-a declarat ca "in sectorul energetic nu vor fi disponibilizari". Tinand cont de restructurarea imediata a Termoelectrica, surse autorizate ne-au declarat ca " nu pot fi disponibilizati mai mult de 100 de angajati ai societatii deoarece sunt functii unice (cum ar fi de exemplu: metrolog sau controlor ISCIR) ce nu pot fi desfiintate.

"Mai mult, este vorba despre siguranta si securitatea sistemului energetic national, care nu poate fi asigurata decat cu grupurile energetice de mare putere de la Braila, Borzesti si Doicesti", afirma aceleasi surse, reamintind faptul ca aceste grupuri au reusit sa suplineasca lipsa celor 700 MW ai Unitatii nr.1 de la Cernavoda, pe perioada opririi acesteia. Prin urmare, cel mult 10% din personalul Termoelectrica va putea fi disponibilizat. Deocamdata insa, bugetul societatii nu a fost aprobat si nu sunt bani pentru plata salariilor compensatorii. In ce-i priveste pe salariatii Termoelectrica, multi dintre acestia doresc sa fie disponibilizati ca sa primeasca salariile compensatorii. "Exista o dorinta nestavilita din partea angajatilor Termoelectrica sa se disponibilizeze cu salariile compensatorii", precizeaza aceleasi surse autorizate. La discutiile purtate la MEC pe tema restructurarii Termoelectrica a fost avansat un procent de 80% dintre salariatii societatii care doresc sa renunte la slujbe ca sa primeasca de la stat salariile compensatorii. Reprezentantii societatii au infirmat faptul ca ar exista o lista a disponibilizatilor "la cerere".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.