Unele dintre masurile adoptate de fostul Guvern au produs, in ultima parte a anului 2004, dezechilibre importante la nivel economic, a declarat, ieri, primul ministru Calin Popescu Tariceanu, la Palatul Victoria. Potrivit primului-ministru, au fost intarziate masurile privind restructurarea sectoarelor economice si nu s-au adoptat o serie de decizii, printre care cresterea pretului la energie, "din motive evident de ordin politic si electoral, cu consecinte defavorabile economice in 2005".

Totodata, Calin Popescu Tariceanu a spus ca ritmul de crestere economica din ultima perioada "prefigureaza o supraincalzire care poate produce efecte defavorabile pe termen lung", lucru ce obliga actualul cabinet la "prudenta in domeniul politicilor fiscale si monetare".
Un alt efect negativ au avut masurile pe care fostul cabinet le-a luat in ceea ce priveste cresterea salariilor care au avut influente negative, obligand actualul Guvern sa continue aceasta politica pentru a nu crea dezechilibre la nivelul diverselor functii publice, a mai precizat premierul.

Aceste subiecte au stat la baza discutiei pe care Calin Popescu Tariceanu a purtat-o la Palatul Victoria, in cursul diminetii, cu negociatorul-sef pentru Romania al Fondului Monetar International (FMI), Emanuel van der Mensbrugghe, si la care au mai participat Adriean Videanu, ministru de stat delegat pentru coordonarea activitatii economice, Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice si Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, precum si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cooperarea cu organismele financiare internationale, "o componenta inca necesara"
Calin Popescu Tariceanu a precizat ca obiectivul Guvernului este ca Romania sa aiba "o crestere economica solida, sanatoasa, stabila, bazata pe mentinerea echilibrelor macroeconomice, a unui deficit bugetar sub control, astfel incat inflatia sa scada ducand la cresterea reala a puterii de cumparare a cetatenilor".

"Vrem sa punem in aplicare ceea ce am promis, respectiv sa avem o crestere economica sanatoasa al carei scop final sa fie diminuarea saraciei prin cresterea puterii de cumparare", a subliniat primul-ministru.
Seful Executivului a spus ca, din aceasta perspectiva, cooperarea cu FMI "este o componenta inca necesara" si si-a exprimat increderea intr-o relatie buna cu reprezentantii Fondului.
Negociatorul-sef al FMI a precizat, la randul sau, ca discutiile pe care le va purta in urmatoarele doua saptamani cu responsabilii de la Bucuresti sunt legate de evaluarea dezvoltarii economice in 2004 si perspectivele pentru 2005, astfel incat politicile ce vor fi aplicate sa duca la atingerea obiectivelor stabilite in memorandum.

El a spus ca FMI are un interes deosebit pentru aspecte ce tin de cresterea economica, inflatia, balanta de plati, politica fiscala si de venituri a Guvernului, precum si de politica globala privind cursul de schimb si politica monetara, acestea din urma facand obiectivul discutiilor cu reprezentantii BNR.
Un alt domeniu de interes, a spus negociatorul-sef al FMI, se refera la reformele structurale, un interes deosebit in ceea ce priveste sectorul energetic, in special pretul energiei, dar si situatia generala a intereselor publice si programul de privatizare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.