Privatizarea nu inseamna neaparat preturi mai mici pentru consumatorul casnic, pentru ca tarifele depind in mare masura de investitiile pe care companiile le-au programat pentru modernizari, investitii neasumate de statul roman. Astfel, in urma privatizarii, tarifele platite de cei un milion de clienti ai Electrica Muntenia Sud vor stabiliza locul Romaniei in topul tarilor cu cele mai mari tarife la energia electrica din Europa.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor finale pentru distribuitorul de energie electrica Muntenia Sud a fost stabilit de comisia de privatizare pentru data de 9 mai. Astfel, pentru una dintre cele mai importante redute din domeniul utilitatilor romanesti inca neprivatizata se vor bate companiile CEZ (Cehia), care mai detine Electrica Oltenia, Enel (Italia), proprietara Electrica Banat si Electrica Dobrogea, Gaz de France, care detine la noi Distrigaz Nord, Iberdrola (Spania) si RWE Energy (Germania).

Valoarea pachetului de 67,5% scos la privatizare ar urma sa depaseasca, potrivit sefilor distribuitorului, 750 milioane de euro, in medie de cinci ori mai mult decat pretul platit de celelalte companii pentru fiecare dintre cele patru subsidiare de energie electrica. Compania are un capital social de 191,3 milioane de lei si peste un milion de clienti, insa cel care si-o va adjudeca va trebui sa suporte si cheltuielile pentru modernizarea unitatilor de productie.

Din cele opt filiale de distributie a energiei electrice ale Electrica, pana acum au fost privatizate patru. Astfel, Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost preluate la pachet de ENEL in iulie 2004 contra sumei de 127,6 milioane de euro, CEZ a preluat Electrica Oltenia pentru 166,5 milioane de euro in aprilie 2005 si E.ON a dat 100,8 milioane de euro pentru subsidiara din Moldova a distribuitorului de energie electrica.

Locul 2 in Europa pentru tarife ridicate la energie

Cu toate acestea, privatizarea nu inseamna neaparat preturi mai mici pentru consumatorul casnic, pentru ca tarifele depind in mare masura de investitiile pe care companiile le-au programat pentru modernizari. Guvernul estimeaza ca pentru urmatorii doi-trei ani in sectorul energiei electrice se vor investi peste 3 miliarde de euro. Din totalul investitiilor necesare, un procent de 35% este destinat construirii de capacitati noi de productie si reabilitarea centralelor hidro, alte 15% in complexurile energetice, 20% vor merge in termo, 10% in nuclear, 10% in reabilitarea si dezvoltarea retelelor de transport si circa 10% in reabilitarea si dezvoltarea retelelor de distributie.

Raportul anual al Institutului National de Statistica arata ca tarifele pentru energia electrica s-au majorat in 2004 cu 15,3% fata de anul anterior. Mai mult, tarifele la electricitate au fost majorate in luna ianuarie a acestui an cu 1,85%, fata de luna precedenta. Romania are, astfel, printre cele mai mari tarife la energie electrica practicate in Europa. Intr-un clasament al preturilor pentru consumatorii industriali cu un consum redus, tara noastra se situeaza intre primele trei locuri din 29 de state europene analizate. Potrivit MEC, consumatorii industriali din Romania achitau, in primul semestru al anului trecut, 0,1769 euro pe KWh, daca inregistrau un consum anual mai mic de 50 MWh. Singurele state care ne depasesc sunt Cipru, cu 0,2238 euro/KWh si Irlanda, cu 0,1791 euro/KWh. La urmatoarea categorie de consum, sub 160 MWh, Romania ocupa locul doi in clasamentul celor mai mari tarife la energie electrica, consumatorii achitand 0,1589 euro/KWh.

Importam gaz la cel mai mare pret din Europa

Nici la gaz situatia nu este mai roz. Tara noastra importa, in acest moment, gaze naturale din Rusia in proportie de 40%, la cel mai mare pret din Europa pe mia de metri cubi. Pretul, de 280 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, fata de doar 240 de dolari platiti de majoritatea statelor comunitare, este ridicat din cauza faptului ca Romania nu importa direct din Rusia, ci prin intermediari. Din Rusia, gazul ajunge in Romania prin compania ruso-germana Wintershall si rusii de la Transgaz.

Apoi, in tara gazul este din nou intermediat de Distrigaz Sud, pentru care E.On Ruhrgas a platit in octombrie 2004 303 milioane de euro, si Distrigaz Nord, companie preluata de Gaz de France contra sumei de 311 milioane de euro, ambele companii fiind partenere ale Gazprom in regiune. Cele mai mici tarife la gaze din Europa sunt platite de Belarus, aliat traditional al Rusiei, pentru care mia de metri cubi costa doar 47 de dolari. Armenia si Georgia platesc 110 dolari, in timp ce tarile baltice 125, iar Republica Moldova 160 de dolari pe mia de metri cubi.

Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii casnici a fost majorate, potrivit INS, cu aproape 18% in 2004 fata de anul anterior. Mai mult, in luna ianuarie a acestui an tarifele au crescut cu 17% fata de luna anterioara, ceea ce i-a determinat pe multi dintre consumatori sa intre in incapacitate de plata. Pe de alta parte, cu toate ca lauda progresele facute de tara noastra in sensul liberalizarii pietelor de gaz si electricitate, in ultima evaluare anuala, Fondul Monetar International atrage atentia ca pretul gazului la consumator reprezinta doar 38% din pretul gazului importat, o reglare in acest sens urmand sa fie facuta pana cel tarziu in 2008.

Companii energetice aflate inca in proprietatea statului

- Electrica - distributie de electricitate: (Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud)
- Transelectrica - transport de electricitate
- Complexul energetic Turceni - productie de electricitate
- Complexul energetic Rovinari - productie de electricitate
- Complexul energetic Craiova - productie de electricitate
- Termoelectrica - productie de electricitate in principal din carbune
- Nuclearelectrica - productie de electricitate in principal din nuclear
- Hidroelectrica - productie de electricitate in principal din hidro
- Romgaz- productie de gaz
- Transgaz - transport de gaz


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.