In urma unei licitatii paguboase pentru statul roman, Compaq-HP a incheiat un contract cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate in valoare de 119,55 milioane de euro. In schimbul acestei sume colosale, americanii ne-au bagat pe gat tehnologie invechita si incompleta, fara ca vreun sistem sa devina operational

Platile au fost facute in avans fara nici o justificare
Achizitia sistemului a avut la baza legile din 1993. Am mai precizat. La fel cum am mentionat ca dubiosul contract a fost semnat, luandu-se in considerare legile din 2002. Si asta deoarece doar HG nr. 621/2002, care aproba normele metodologice de aplicare a OG nr.16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat, definesc legal sistemul BOT (Build-Operate-Transfer). Pe de alta parte, mai multe prevederi ale acestui contract sunt diferite fata de caietul de sarcini din 1999 si fata de oferta depusa de balaurul cu doua capete, Compaq-HP, atat din punct de vedere al conditiilor comerciale, cat si prin prisma obiectului contractului, respectiv solutia tehnica ofertata. Aceste schimbari afecteaza indubitabil legalitatea procesului de achizitie, dar - si mai grav - duc la prejudicierea statului roman prin lipsa eficientei utilizarii fondurilor publice.

Conform ofertei Compaq-HP, CNAS ar fi trebuit sa efectueze primele plati dupa luna iulie a anului 2004, existand o perioada de gratie de doi ani din momentul semnarii contractului. Dar, cum am aratat pana acum, lucrurile n-au stat deloc asa, balaurul incercand sa inghete contractul, dupa ce a incasat milioane bune de euro in avans. Inca nu stim cu exactitate cate, dar vom afla, pentru a le comunica si Curtii de Conturi a Romaniei, care controleaza gestionarea banului public.

Carul a fost pus inaintea boilor

Asadar, valoarea contractului dintre CNAS si Compaq-HP este de 119,55 de milioane de euro. Din aceasta colosala suma, 30,5 milioane reprezinta faza de investitii in echipamente, software de uz general si aplicatii specifice. Aceasta faza trebuia sa se deruleze pe parcursul primilor doi ani de la incheierea contractului. Restul sumei este esalonat pe o perioada de 13 ani de la incheierea primei faze si consta in operarea sistemului, intretinerea, actualizarea aplicatiilor, tehnologiilor si echipamentelor, precum si in dotarea furnizorilor de servicii cu echipamente si software. CNAS sustine ca, pana la ora actuala, s-au livrat echipamente pentru 14 case judetene de asigurari de sanatate, plus pentru Bucuresti. Adevarat, insa n-a bagat de seama ca, in realitate, este vorba despre o achizitie de hardware, care se face cu mult inainte ca aplicatiile software, care vor rula pe aceste echipamente, sa fie realizate.

Mai clar, mai multe case judetene de asigurari au primit calculatoare, astfel incat medicii sa se poata delecta pe ele cu diverse jocuri de perspicacitate pe internet, dar livrarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania in forma functionala va fi posibila cel mai devreme in martie 2005. Conform HG nr. 446/1996 privind achizitiile publice, nu este admisa achizitionarea de bunuri si servicii ale caror caracteristici depasesc necesitatile concrete de utilizare ale persoanelor juridice care le cumpara. Ori, in conditiile in care livrarea si instalarea echipamentelor de lucru pentru judete nu ar dura mai mult de trei luni, nu exista nici o justificare a achizitionarii lor anterioare.

Ni se livreaza tehnologie invechita

Contractul dintre CNAS si capcaunul Compaq-HP prevede livrarea de tehnologie Alpha. O tehnologie - dupa parerea specialistilor pe care reporterii ZIUA i-au contactat - depasita moral. Conducerea CNAS, care a smecherit licitatia, se considera acoperita juridic, deoarece in contract sunt prevazute doua actualizari tehnologice. Dar tot pe banii contribuabilului, din nefericire.

Reprezentantii Compaq-HP sustin ca tehnologia Alpha a fost proiectata pentru o evolutie de 25 de ani, aceasta fiind disponibila pana in anul 2011 si mentinuta la nivel de service inca cinci ani de atunci incolo. Dar, informatiile publicate pe site-ul companiei, arata ca platforma AlphaServer va fi disponibila comercial doar pana in 2006. Asta inseamna ca balaurul va livra CNAS o tehnologie invechita, cu toate ca ar fi putut oferi tehnologia HP Integrity, pe care a pus-o la punct si e net superioara. Oare de ce n-a facut-o? Raspunsul e unul singur: pentru a baga Romaniei pe gat - considerand-o, probabil, o tara din lumea a treia - tehnologie invechita, cu care nu mai aveau ce face. In concluzie, Compaq-HP are o strategie clara de viitor privind familia sa de servere HP Integrity si prin urmare pare ciudat de ce n-a livrat aceasta solutie CNAS, pacalind-o cu sistemul Alpha.

Ca sa se justifice, conducerea CNAS declara ca se vor efectua actualizari tehnologice periodice, ignorand faptul ca acestea nu ar mai fi fost necesare daca se opta de la inceput pentru solutia optima. Iar costurile, bunaoara, ar fi fost cu mult mai reduse.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.