Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) a lansat primul studiu din Romania care analizeaza in detaliu opinii ale managerilor si angajatilor despre femei si barbati, atat in situatii legate direct de munca, cat si in situatii care pot influenta deciziile din organizatii. Studiul a fost realizat de catre Institutul de Marketing si Sondaje - IMAS, in perioada martie-aprilie 2006, pe un esantion de 800 de angajati si manageri, femei si barbati, din institutii, firme si companii din Bucuresti.

Mai mult de un barbat din 4 si o femeie din 6 muncesc zilnic peste programul normal de lucru. Aproape 70% dintre manageri muncesc zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana peste programul normal de lucru. Acest lucru se datoreaza managementului defectuos al timpului, sarcinilor si coordonarii departamentelor. Peste 50% dintre manageri considera ca "rezultatele bune in munca" nu reprezinta unul din primii 3 factori care determina promovarea unui angajat din firma/companie. Angajatii considera ca rareori un loc de munca bine platit este obtinut pe criterii de competenta. Apoape 3 manageri din 5 considera ca unei femei candidate pentru un post de conducere i se vor solicita mai multe informatii si va fi evaluata mai atent decat un barbat care candideaza pe acelasi post.

Peste 47% dintre manageri si 49% dintre angajati considera ca sunt preferati barbatii pentru pozitiile de top management. Multi manageri considera ca barbatii sunt mai buni directori, reactioneaza mai rapid si se gandesc mai mult decat femeile la modalitatile de a obtine profit. Barbatii manager iau decizii si isi asuma riscuri, femeile manager au relatii bune cu colegii si sefii si dezvolta competentele angajatilor.

Mai mult de 70% dintre firmele si organizatiile cuprinse in esantion au incluse in regulamentele lor interne prevederi referitoare la discriminarea de gen si protectia maternitatii, insa mai putin de jumatate dintre acestea includ prevederi privind hartuirea sexuala. Atat managerii, cat si angajatii considera ca cea mai sigura rezolvare a unor asemenea situatii este cautarea unui alt loc de munca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.